喺openrice見到呢間餐廳評語有好有壞,但咁難得官塘都有印尼野,所以決定同朋友試下🥰呢間嘢唔算近地鐵站,步行大約10分鐘到餐廳😹佢係喺條斜路度,行過去應該消耗左啲體力,可以食多啲😆差唔多行到會見到細細嘅招牌,到左可以睇下佢門口!👆🏻原來已經連續八年米芝蓮啦~但之前好少聽講過呢間餐廳,可能唔近地鐵站啦,所以被人忽略左😹😹但今日之後佢成為我最鍾意餐廳之一😹😹門口旁邊已經可以見到啲印尼特色-精美木雕🥰👆🏻😆😆餐廳入面都掛住好多特色繪畫👇🏻🥰而老闆同伙記都係印尼人,所以啲嘢食會相對正宗啲~😻基本上餐牌都係啲印尼嘢,除左奶茶、檸茶、菜蜜等等呢啲😹黃錦飯、加多加多、沙嗲、小菜小食都係比較出名嘅,任君選擇💕我地依照店員嘅推介😹叫左印尼黃錦飯🥘、龍東加多加多🍲、梭多牛肚湯🐮、沙嗲羊🐏、粟米餅🌽印尼黃錦飯🥘有多種配菜🥰炸蛋🥚、青瓜🥒、花生🥜、辣椒🌶、魚乾🐟、甜椰絲🥥、巴東牛肉🐮、印尼炸雞🐔等等😻配埋陣陣薑黃香嘅飯😹味道非常好~牛肉辣辣地幾過癮🥰不過炸雞就稍為炸得乾左啲啲😹龍東加多加多🍲店員同我講呢個同「加多加多」係有分別架!加多加多係印尼沙律菜🥗咁,乜菜都有啲配埋特製醬汁,而龍東加多加多就係多左啲類

印尼黃錦飯

龍東多加多加

龍東加多加多🍲店員同我講呢個同「加多加多」係有分別架!加多加多係印尼沙律菜🥗咁,乜菜都有啲配埋特製醬汁,而龍東加多加多就係多左啲類似飯糰🍙嘅嘢👇🏻不過個口感好特別,林過白飯,黏黏地但又唔似糯米,會有飽肚感~係幾好食嘅!

沙嗲羊肉

沙嗲羊🐏所有沙嗲都係半打咁賣,沙嗲醬應該都係佢地特製🥰😻羊肉都幾香~
梭多牛肚湯

梭多牛肚湯🐮都幾濃味🥰有牛肚、芽菜、雞蛋、薯仔等等😻個味係幾特別嘅,仲有啲啲蒜香味🧄,回味無窮😻
粟米餅

粟米餅🌽有八塊咁多💕粟米份量都幾多下😆而且唔會太粉😻點埋啲醬更加好食~
龍鳳水果冰(左)、亞答子冰(右)

龍鳳水果冰(左)其實佢係紅毛丹加菠蘿😻紅毛丹係好似荔枝咁嘅,再將菠蘿塞入去紅毛丹,就係龍鳳水果冰啦~好特別又好好味😻😻非常juicy!
亞答子冰(右)亞答子嘅口感就類似海底椰咁,不過有咬口過海底椰同細粒啲👍🏻👍🏻👍🏻都係幾特別嘅~
呢間餐廳整體黎講真係幾好,下次會再去試埋其他嘢😻😻😻

2020-10-08
印尼黃錦飯
沙嗲羊肉
梭多牛肚湯
粟米餅
龍鳳水果冰(左)、亞答子冰(右)
  • 龍鳳水果冰
  • 亞答子冰