2024-01-04 4112 瀏覽
千呼萬喚,喺深圳食開嘅太二酸菜魚,繼之前喺澳門開分店後,終於嚟到香港喇🤩 仲要開成四間分店, 今日就去潮聖下先😆裝修貫徹黑白風格,清晰有型,同深圳店一樣,都會見到嗰位卡通人物同埋不同嘅口號,例如<酸菜比魚更好吃>及<吃魚拯救世界!>😆😆真係非常過癮😎訂座都非常方便,港澳門店訂座可進入鏈接登記信息,登記完成後會獲得二維碼,憑二維碼到店出示即可入座👍👍餐廳安排咗我哋坐窗口位置,地方寬敞好舒服,餐廳用QR code落單,非常方便👍 食嘢之前梗係去攞一杯馳名嘅陳皮洛神花茶先啦,自己diy,非常好味🤤🌟麻辣小酥肉小酥肉有酥脆嘅感覺又夠熱,點辣椒粉好惹味,做小食一流👍🌟脆椒小皮蛋小皮蛋比較小食,一口一粒好過癮,最緊要配埋佢啲脆椒食,絕對係呢碟小食嘅靈魂所在,好正😎🌟老壇子酸菜魚我哋點咗二人份量,同深圳一樣辣度係冇得選擇,因為已經調教左😌 鮮味同辣度平衡得啱啱好🫶🏻 上菜嘅時候,職員會大嗌<好吃的魚來了!>😂好有氣氛😆 成個感覺返曬嚟😂味道方面,鱸魚新鮮嫩滑, 食完魚就要跟佢下個步驟,飲啖湯,湯頭好鮮味,帶點點辣勁,好正😍之後就試下將佢個酸菜配飯食, 呢種滿足感太幸福喇😎我哋仲加咗配料,包括脆豆腐同

🌟麻辣小酥肉
小酥肉有酥脆嘅感覺又夠熱,點辣椒粉好惹味,做小食一流👍

🌟脆椒小皮蛋

🌟老壇子酸菜魚
我哋點咗二人份量,同深圳一樣辣度係冇得選擇,因為已經調教左😌 鮮味同辣度平衡得啱啱好🫶🏻 上菜嘅時候,職員會大嗌<好吃的魚來了!>😂好有氣氛😆 成個感覺返曬嚟😂味道方面,鱸魚新鮮嫩滑, 食完魚就要跟佢下個步驟,飲啖湯,湯頭好鮮味,帶點點辣勁,好正😍之後就試下將佢個酸菜配飯食, 呢種滿足感太幸福喇😎我哋仲加咗配料,包括脆豆腐同埋薯粉,真係食唔停口🥰

🌟蛋酥軟糍粑
甜品當然要叫佢嘅糍粑,香港做法加咗蛋,帶一點蛋香味,配埋黑糖食真係非常之令人回味😎

食咁多間酸菜魚,始終太二酸菜魚係我首選😌 嗰種香,麻,鮮,真係令人齒頰留香同埋非常之滿足🥰 餐廳一口氣開四間分店( 九龍塘,啟德,沙田同尖沙咀,而且目測員工數量非常之足夠,整體用餐非常愉快🫶🏻 餐廳有好多唔同嘅gimmick,例如枱面上面嘅幸運纖筒,我見到好多食客都喺度玩,不得不佩服餐廳嘅創意 👍鍾意食酸菜魚嘅人絕對明白太二酸菜魚有幾正,有時返大陸都係為咗食佢,而家喺香港想食就可以食,仲等?快啲嚟試下啦🫶🏻
2024-01-02