2021-01-06 1325 瀏覽
喺香港食到嘅雞湯拉麵唔多,但間間都各有特色,唔會係相似味道嘅雞湯,無論係麵屋武一 、座銀、立體派、定係今次介紹嘅鳥華亭。-🍜 雞白湯拉麵 💰79(👅: 9/10)至極雞白湯拉麵同雞白湯拉麵個分別就係有冇溏心蛋,嗰時第一次食,淨係想試佢個雞湯,所以就冇特別加。餐廳嘅雞湯係用50公斤嘅巴西雞雞腳同埋20公斤雞殼,加入昆布、洋蔥同薑等等,以慢火熬製12個鐘,之後會放置喺攝氏四度嘅冷水降溫,然後密封放喺一度嘅冷藏庫24個鐘,等雞嘅精華慢慢滲出來。食拉麵第一樣是會試佢個湯,溫度係足夠,入口個雞湯質感好厚,有少少黏口嘅感覺,以香港好食嘅雞湯來講佢係算口感最濃,但又唔會好鹹,會令你覺得個湯非常足料,食得出好獨特嘅雞湯鮮味,再加上雞油喺你個口腔徘徊,但雞油都唔會令你覺得好油膩,可以講喺香港最認真嘅雞湯。如果你係揀大廚推介,麵條會係偏硬程度,會好有嚼勁,我自己食拉麵好鍾意食比較硬啲嘅麵,因為腍得滯就完全唔似拉麵,同埋會冇口感。不過如果你叫直麵嘅話,掛湯能力係一般。所以我建議大家試吓佢嘅曲麵,會俾佢嘅側面更加掛湯,麵條都索滿晒佢濃厚嘅雞湯。而最後就係配料,叉燒係雞肉叉燒,唔會一夾就散,睇得出係經過長期功夫

🍜 雞白湯拉麵 💰79(👅: 9/10)

雞白湯拉麵

而最後就係配料,叉燒係雞肉叉燒,唔會一夾就散,睇得出係經過長期功夫,會有少少酒香,但質感唔算嫩滑,連湯食會比較好。
之後就係蓮藕片同埋蘆筍,蓮藕片係炸過嚟所以口感好香口,但一浸湯就會好快腍。蘆筍就係食落幾鮮甜。
而混合䓤就有生洋蔥紅洋蔥,唔鍾意食嘅人可以唔要,但係拉麵來講係唔常見既配料,食完個口會好重味。

🌟我喺上面提過嘅四間雞白湯拉麵都係各有特色,但個人係幾鍾意一間嘅雞白湯,可能係口味問題,有啲人會鍾意立體派嗰種雞白湯。但呢四間雞白湯拉麵來講,依家拉麵個價錢係最平,係唔使$80嘅情況下食到一碗咁高質嘅雞白湯拉麵,絕對係物超所值,如果係鍾意雞白湯或者鍾意食曲麵嘅朋友絕對可以一試。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $79 (拉麵) (服務費: NA)
2019-07-04