餐廳: 瘋狂小面 (佳德商業大廈)
資訊:

2017-11-02 1981 瀏覽
話說草根姐妹👭好唔食得辣🔥,不過又為食,聽講上環有一間備受稱讚嘅四川麵食店,好似評語唔錯。今次就去試一試😋,去之前個心干仔真卜卜卜卜咁跳㗎😂去到發現好多食客都係嚟左香港做野/讀書嘅內地人,周圍大多數人都係講普通話,真係有錯覺番左大陸食野😂😂店長好好客,同我地介紹四川菜嘅特色,原來呢間瘋狂小面嘅總店。口真係嚟自四川,由店長引入香港,用料、食材都嚟自四川當地。聽店長講,其實四川野食唔一定好辣🔥反而在於多麻多油。所以食物好多都較多油,不過為左配合本地市場,香港店推出左BB辣度嘅湯底,不竟香港人中意飲湯底,太油大家都較難接受😌經過店長嘅解說正宗嘅四川菜特色😚,呢次草根又長知識了📝呢到嘅麵可以叫Set加錢可以叫小食,飲品同甜品,草根舒次就點左2個set📍瘋狂小面+飲品+小食+甜品 ($88)瘋狂牛肉面Noodles with Beef Shanks不得不提呢間餐廳嘅總店係四川,幾本上所有野都係跟番當地。而香港分店唯一唔同係有得揀bb辣度🔥草根試過味😎唔太辣,麻更多😋所以真係一般人都食得到✌bb辣湯底唔油膩,專為香港人設計📐,湯頭用左雞🐥同豬🐷去熬制,味道唔錯!食得辣嘅建議叫辣d🍜而麵係四川同廣東
今次就去試一試😋,去之前個心干仔真卜卜卜卜咁跳㗎😂

📍瘋狂小面+飲品+小食+甜品 ($88)

Noodles with Beef Shanks
不得不提呢間餐廳嘅總店係四川,幾本上所有野都係跟番當地。而香港分店唯一唔同係有得揀bb辣度🔥草根試過味😎唔太辣,麻更多😋所以真係一般人都食得到✌bb辣湯底唔油膩,專為香港人設計📐,湯頭用左雞🐥同豬🐷去熬制,味道唔錯!食得辣嘅建議叫辣d🍜而麵係四川同廣東麵嘅fusion版本,麵質好煙韌😍😍😍湯汁仲可以掛係個麵上,揀左牛展肉🐂做餸,粒粒厚切,滷到入晒味,有筋有肉,好好食😜我地仲加左$8要多隻鹵蛋🐣添
瘋狂牛肉面

鹵水拼盤(跟餐+$68)

呢個鹵水拼盤要另外加$68,其實有點小貴👉🏻👈🏻有豬耳仔🐷牛展🐂牛肚🐃豬肚🐖同牛舌,講真草根姐妹第一次食內臟炸!!!真係鼓起咗好大勇氣💪其實又真係冇想像中嘅可怕質感😂可能係佢地洗得好乾凈同醃得好入味😜餐廳用咗白鹵同香草醃吧!感覺很不錯,仲可以點埋旁邊嘅干辣椒粉一齊食,味道會更豐富!
鹵水拼盤
Chengdu jello
呢款甜品係傳統川菜之一,好似jelly嘅部分係由植物提煉出嚟🌿食落都同啫喱好相似😊口感嫩滑,上面有提子乾、酒糟、花生、芝麻、山楂5種配料,味道清清甜甜挺不錯👅
餐飲揀左
豆漿,呢到嘅豆漿係健康版,有豆味但好少甜,重口味嘅草根姐妹都係中意甜d嘅版本😝

P.s. 好少係香港有禁正宗四川菜,大家可以去見識下👣特别係9成食客都係內地人同遊客,自己入到去好似番咗中國咁😉老闆好努力好認真研究菜色,草根都相信只要不斷努力同唔放棄嘅人,都一定會成功!會有好多人欣賞你嘅作品💎大家都要加油!
鹵水拼盤