2019-06-06 88 瀏覽
今日同朋友嚟到九龍灣淘大搵食,當經過呢間餐廳嘅時候,就被它的門面設計吸引。餐廳主要供應唔同配料嘅釜飯,門外展出盛載釜飯嘅容器,令人置身於美食展覧館般。室內環境以青綠色及木做主調,感覺時尚年輕。某些椅背仲放左emoji公仔牌,顧客可以攞住嚟擺個靚pose影相,朋友平日最鍾意係社交平台呃下like,都忍唔住叫我幫佢影左幾張靚相。😎😉揭開餐牌,最吸引我嘅就係鰻魚釜飯。餐廳主要用餐紙點菜,諗左一陣,我同朋友點了金魂(極)、鯛魚竹笹、甘露甜薯🍠及骯髒炸香蕉🍌。金魂(極)附送前菜及麵豉湯,前菜有酸青瓜及鰻魚粒。鰻魚釜飯賣相非常吸引,份量十足。鰻魚肉厚,咬落肥美,鰻魚汁鮮甜,加埋芝麻,非常香口,飯粒飽滿富黏糯口感,撈起上嚟,熱辣辣、香噴噴,將鰻魚及飯一起放入口,感覺非常幸福!🥰鯛魚竹笹,彈牙爽口,質感及味道似平時較常食嘅獅子狗魚丸,但質感更厚實,味道更鮮味,配埋甜甜地嘅醬汁,非常滋味!😋甘露甜薯外面炸到金黃色,配埋芝麻,好香口,食落感到淡淡嘅甜味而不油膩,營養豐富。骯髒炸香蕉🍌,外層朱古力粉包住香蕉味嘅黏糯米,口感煙韌。作為飯後甜品,為呢一餐劃上完美嘅句號。

室內環境以青綠色及木做主調,感覺時尚年輕。

揭開餐牌,最吸引我嘅就係鰻魚釜飯。

金魂(極)附送前菜及麵豉湯,前菜有酸青瓜及鰻魚粒。

金魂(極)

鰻魚釜飯賣相非常吸引,份量十足。

鯛魚竹笹

甘露甜薯🍠