2022-09-20 34 瀏覽
又係Monday chill 去趕走Monday blue, 約咗朋友去試尖沙咀佐敦附近的居酒屋。估唔到星期一晚餐廳都差唔多full house, 下次去要記得訂座。我地兩個女仔一入餐廳坐低,就急不及待叫酒飲。好開心見到menu 有細支的米酒,300ml一支兩份飲,啱啱好,唔太多唔太少。另外,因為唔係好識飲,所以好鐘意餐廳酒的餐單有詳細的介紹,自己口味自己㨂。我地叫咗仁井田自然酒,易入口之餘好有米香,帶點甜味,同餐單的介紹係一樣,所以我同朋友都好鐘意,覺得識㨂酒同㨂得好好。食物方面,就叫咗個胡麻菠菜蟹肉沙律做前菜,不同款式嘅串燒同海膽松葉蟹蓋甲羅燒。最後,食個甜品為晚餐做個總結。以居酒屋來說,食物價錢都算大眾化。胡麻菠菜蟹肉沙律 - 菠菜好爽口,蟹肉同胡麻醬的份量都好足,醬汁同食材配搭得夾。燒物方面,好好味的有荔枝豬肉卷、南非鮑魚、海膽松葉蟹蓋甲羅燒同羊架。其他的就係蔥雞、雞軟骨、雞皮紫蘇蝦肉卷,茄子同飯團。所有食物都燒得剛剛好,控制火候,唔會過熟同燒乾。荔枝豬肉卷 ($32) - 燒得脆脆的豬肉帶少少油香之餘,仲係好juicy有肉汁唔乾,包住荔枝一齊食,豬肉的鹹同荔枝的甜,呢個組合好

仁井田  自然酒

胡麻菠菜蟹肉沙律

燒飯圑

荔枝豬肉卷 ($32) - 燒得脆脆的豬肉帶少少油香之餘,仲係好juicy有肉汁唔乾,包住荔枝一齊食,豬肉的鹹同荔枝的甜,呢個組合好夾好特別。

南非鮑魚 ($88) - 好難得見到係居酒屋見到燒鮑魚,所以必點。一隻鮑魚切開4份,方便share. 個鮑魚夠厚身,彈牙之餘好淋身,味道帶鮮甜,突顯新鮮食材,烹調得好好。
南非鮑魚

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 ($128) - 重份量的甲羅燒,完全唔使慳住慳住揸餅乾食。第一次食甲羅燒,會大讚個餅乾,因為佢加咗d紫菜調味,將味道層次升級。呢個細緻位勁加分,餐廳對菜式的設計好細心。
海膽松葉蟹蓋甲羅燒

羊架 ($78) - 無論調味同火候控制都冇得輸。我地兩個人分一件,用匙羹就可以輕輕分開兩份,可想言之,個肉質非常嫩口,生熟程度剛剛好,好有肉汁。如果唔係想試多d不同的串燒,我地應該會一人一件,因為個羊架真的得高質。

最後一度菜係甜品,水信玄餅($68)。其實係啫喱配黑糖醬,而個啫喱入面係有朵粉紅色嘅花花,打卡一流。
水信玄餅

2022-09-19