2017-05-28 334 瀏覽
朋友新居入伙, 入左大埔同佢house-warming, 晚飯時段朋友仲建議我地一齊到附近既OPPA韓國燒肉店食埋dinner。如果唔係朋友帶路, 自己都好少去到呢d位搵食, 港鐵站行去大約8分鐘左右。店內既座位同韓國地道既差不多, 都係細圓檯, 上面有個抽氣煙囪。而最特別、最吸引我既係牆上既graffiti, 色彩繽紛, 令整個環境氣氛都充滿歡樂。一坐低, 正正見到牆上呢張menu貼左個 "馬場洞套餐", 套餐包括有多款較為高質既牛肉、豚肉、鵝肝, 就連炸雞都有, 所以我地一致決定食呢個餐!前菜既有呢三款既韓式小食, 仲有爐邊既蛋漿混左D泡菜等配料入去呢度除左有多款啤酒飲外店員更推介呢頁新推出既飲品比我地試試, 食烤肉點都要配返d凍飲先完美, 而且見咁特別, 就叫左黎試試【蜜瓜凍蜜蜜】HK$48甜甜地既飲品內有一支蜜瓜雪條, 雪條外圍有D碎冰包住, 慢慢溶化, 味道唔會過甜, 等佢慢慢溶, 慢慢食烤肉就岩哂!很快地, 個套餐已經一一送上【馬場洞套餐】HK$838 (3-4人份量)當中既有兩款已經煮好既韓式炸雞同埋韓式海鮮年糕, 可以係等烤肉期間時密密食韓式海鮮年糕平時食開既魚糕都係伴

呢度除左有多款啤酒飲外

【蜜瓜凍蜜蜜】HK$48
蜜瓜凍蜜蜜

很快地, 個套餐已經一一送上

【馬場洞套餐】HK$838 (3-4人份量)

韓式海鮮年糕
韓式海鮮年糕

平時食開既魚糕都係伴上清湯, 但呢度既係配上蕃茄汁, 入面更有可拉絲既芝士、韓式年糕同埋魷魚圈, 反而覺得甜甜既茄汁味比芝士味更為突出

韓式炸雞

外皮炸得好乾身, 入口好酥脆, 內裡既雞肉好嫩滑, 仲Keep到少少肉汁, 如果夾埋蔥花絲一齊食, 仲更加香口!

匈牙利鵝肝

第一次食韓國野係有得烤鵝肝, 鵝肝呢d貴價食材, 竟然size都唔細, 超級豐富既鵝油, 整個入口即溶, 心心眼

銀雪魚扒

平時好怕食魚扒, 因為多數都比較粗糙口感, 但驚喜既係呢度既銀雪魚扒肉質嫩滑, 而且仲甜甜地

澳洲和牛利

每片都好薄, 唔會有咬口感, 但爽口感就唔算太明顯

澳洲和牛上肩肉(M9)

牛味較重, 略帶咬口

韓國1++韓牛脊柳

肉質幾林, 牛味同上肩肉差不多

鹿兒島橡味黑豚

出奇地肉質食落好嫩, 完全沒有粗糙既口感, 而且好夠林, 沒有根相連

澳洲和牛五花

沒有咬口感, 牛味較淡, 但牛脂肪分佈平均, 所以幾juicy

A4和牛三角肉

咁多款我就最中意呢款
除左脂肪分佈平均, 厚薄切得岩岩好, 有口感之餘更唔會覺得硬, 而且入口好juicy多肉汁

宮崎和牛上蓋肉眼

脂肪唔算分佈平均, 所以有d位比較林而且多油, 但有d位比較有咬口。

每檯都會跟一籃生菜可供客人包住d肉食, 減少油膩感, 如果食哂可以向店員免費re-fill。
蜜瓜凍蜜蜜