小火山 (已結業)

The Volcano
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE起OPENRICE關注我呀 ❤️‼️.🔥 H̾i̾p̾ ̾&̾ ̾Y̾u̾m̾ ̾M̾o̾o̾k̾a̾t̾a̾ ̾D̾i̾n̾n̾e̾r̾ @ 🌟 小火山《👽食神大媽請你食泰式烤肉邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食:美國安格斯牛肉拼盤泰國烤鍋 HKD 328溫泉蔬菜拼盤 HKD 78泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 HKD 58美國安格斯下肩胛翼板肉 (100g) HKD 88手打冬陰蝦丸 HKD 50蝶豆花芒果糯米飯 HKD 68釘Moo扮沙冰 Watermelon Smoothie HKD 88.👽 大媽今次想同大家分享一下我剛剛試過嘅泰國熱門美食:MOOKATA!🥳 未聽過?先同大家介紹一下咩叫MOOKATA啦 😌 MOOKATA其實就係結合左烤肉同火鍋嘅泰式料理,係而家最時興最多人鍾意食嘅用餐形式!中間係一個圓形烤架,周圍一圈放湯底。可以同時食烤肉同海鮮,又同時起周圍打邊爐涮各種肉同蔬菜。一次過滿足晒又想燒烤又想打邊爐兩個願望!😍.🥘 而大媽今次極力推介嘅呢間餐廳「小火山」,佢就係剛剛新開幕主打供應MOOKATA,不論肉類定係其他配料,甚至飲品,都係非常足料,高質,好豐富!唔單只係咁,仲要氣氛非常好,晚晚都
💁‍♀️ 圖片展示美食:
美國安格斯牛肉拼盤泰國烤鍋 HKD 328
溫泉蔬菜拼盤 HKD 78
泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 HKD 58
美國安格斯下肩胛翼板肉 (100g) HKD 88
手打冬陰蝦丸 HKD 50
蝶豆花芒果糯米飯 HKD 68

泰國烤鍋

🥘 而大媽今次極力推介嘅呢間餐廳「小火山」,佢就係剛剛新開幕主打供應MOOKATA,不論肉類定係其他配料,甚至飲品,都係非常足料,高質,好豐富!唔單只係咁,仲要氣氛非常好,晚晚都有LIVE BAND坐鎮,一路食烤肉、打邊爐、仲要聽音樂,同三五知己一齊黎絕對會有非常正嘅用餐體驗!🤩

🍖 今次選擇嘅「美國安格斯牛肉拼盤」包括豬肉、牛肉、雞肉等等,唔夠喉嘅話仲可以學大媽咁再加多一份「美國安格斯下肩胛翼板肉」。所有牛牛都肉質新鮮,口感嫩滑,仲要係厚切,絕對唔係將貨就價,非常美味。不論係選擇烤定係打邊爐都非常正 😋

美國安格斯下肩胛翼板肉

🍯 呢度仲要唔會淨係俾啲普通嘅烤肉汁你去點,而係配上四款特色嘅泰式味道:甜雞沾醬、羅望子沾醬、亞萊蒜沾醬、泰式海鮮醬。起其他好多地方都唔會有㗎。

美國安格斯牛肉拼盤泰國烤鍋

🦐 要打邊爐就當然唔可以少咗手打嘅丸類啦!食泰國嘢梗係要揀啲其他地方食唔到嘅味道,例如呢款「手打冬陰蝦丸」,好彈牙好大粒!

手打冬陰蝦丸

🥬 叫多個「溫泉蔬菜拼盤」,裡面有椰菜、生菜、白蘿蔔等等,剛好可以令肉嘅油膩感調和,同埋可以索湯打邊爐食。

溫泉蔬菜拼盤

🥗 除咗MOOKATA本尊以外,餐廳仲有好多其他地道泰式美食,例如呢個最經典嘅「泰式芭拉魚露拌木瓜沙律」,辣度可以自己選擇,食食吓覺得有啲飽嘅時候用呢一個清一清味蕾,又可以繼續食其他嘢 😆

泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

🥭 仲有當然唔少得芒果糯米飯,不過呢度就非常之有特色,係「蝶豆花芒果糯米飯」。仲要做成一件件分開上,三五知己一齊分,就唔怕食得太多啦 😘

蝶豆花芒果糯米飯

🍉 而今次仲有另一個驚喜就係有一個好可愛造型嘅西瓜飲品:「釘Moo扮沙冰」夠晒養眼又消暑,最正係無加人造糖漿調味,配埋MOOKATA,呢個必叫呀!

釘Moo扮沙冰 Watermelon Smoothie

😎 總之MOOKATA係非常美味又有趣嘅料理,而且同朋友仔一齊黎享用,氣氛絕對ICHIBAN!如果你仲未嘗試過MOOKATA,大媽強烈建議你一定要去呢間試下呀!

📍 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
☎️ +(852)2816-2220