餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

呢間喺銅鑼灣嘅「築地日本料理」果然名不虛傳,不單止性價比高價錢合理,而且食物種類多,有齊魚生壽司、烏冬拉麵、燒物、鍋物、揚物、料理、甜品,總之應有盡有,梗有一款啱你食,有選擇困難症嘅我樣樣都想食,真係唔知點算😝最緊要係食物質素不錯,佢仲有啲一人前至四人前套餐,非常豐富抵食,啱晒家人朋友相聚食餐好嘅,唔怪得知頻頻滿座啦!特別一提,佢哋仲推出左素食一人前,都非常吸引,搵日想食清清地都可以一試!今日因為天氣開始稍涼,所以我主要點了燒物,仲有少許壽司,水準不錯,確實令我滿意!📍三文魚三味 $38 📍海膽壽司 $28所謂嘅三味係三文魚、火焰芝士三文魚同蟹膏三文魚壽司,三文魚新鮮而且厚度適中,火焰芝士非常惹味,而最有驚喜就係蟹膏三文魚,蟹膏非常之鮮味能夠提升三文魚嘅甘香另外海膽壽司係我嘅favourite! 同樣咁新鮮好食!📍鹽燒牛舌 $28📍鹽燒冬菇 $18燒物方面先來鹽燒牛舌同鹽燒冬菇,牛舌燒得非常香口,而且非常脆口彈牙!調味剛剛好!而冬菇都十分新鮮,燒得不錯!📍三文魚頭鮫 $80再嚟三文魚頭鮫,非常之大件抵食,我鍾意食三文魚頭,充滿骨膠原同三脂甘油酸,啱晒貪靚嘅我增加一下皮膚嘅彈力,而且魚頭

壽司

📍三文魚三味 $38 📍海膽壽司 $28
另外海膽壽司係我嘅favourite! 同樣咁新鮮好食!
鹽燒牛舌
鹽燒冬菇

📍鹽燒牛舌 $28📍鹽燒冬菇 $18
燒三文魚頭鮫

📍三文魚頭鮫 $80
再嚟三文魚頭鮫,非常之大件抵食,我鍾意食三文魚頭,充滿骨膠原同三脂甘油酸,啱晒貪靚嘅我增加一下皮膚嘅彈力,而且魚頭燒得非常之甘香可口,食一份已經飽晒!
五味羊架

📍五味燒羊架 $50
呢個燒羊架真係非常之出色!可以話我喺日本餐廳食過最好食嘅燒羊架!肉質鮮嫩而且彈牙,肉中間夾着少許脂肪,非常之甘香美味,最緊要有羊味而不太羶!而且上碟嘅時候已經跟上薄荷醬及芥辣醬,配上已有五味嘅羊架!真係好味!

呢間日式餐廳食物質素很有水準,而且價錢大眾化,唔怪得知經常爆滿,想試吓嘅就要預先book位喇!
壽司
鹽燒牛舌