一家人同我食餐生日飯,大佬Book咗呢間,食5:30 – 7:30時段,預訂6人檯嘅窗邊位置。其實我就唔太鍾意食餐晚飯要限時限刻,不過大佬Book檯時冇了解清楚,而且被要求之下又落咗Deposit,咁費事取消又再搵地方,就照原定計劃。當日我同大佬準時到達,餐廳唔太大,大概都有20多張檯,當時計埋我哋只有兩檯客人。安排入坐時發現分開2張檯,一張4人,另一張2人檯,檯質與之間離行離迾,仲有一張賿片相隔,一家人(當日只有5人出席)食得好疏離,而且因為大家share啲dish 嚟食嘅關係,下下都要離檯行嚟行去交換食物,成餐飯嘅過程都幾唔舒坦。嗰日旺角大塞車,家人兩位成員遲到,因為限時,所以唯有我發板叫咗以下食物:-1. 燒慢煮16小時辣豬助骨 – 豬助骨味道一貫,肉質有啲嚡。薯角配菜沙律普普通通。2. 意大利手卷意粉伴野菌、辣肉腸及巴馬臣芝士 - 手卷意粉一條條,紐紐哋,口感煙煙韌韌,成碟粉都係靠辣肉腸帶出味道,都幾香濃野味。3. 煎慢煮美國頂級安格斯牛柳 – 是晚餐廳食牛扒唯一選擇,Order Medium Rare,生熟度係完全達致要求。牛扒面煎出整齊格格,小小焦香,肉質有咬口得嚟都軟淋冇

豬肋骨

手卷意粉

3. 煎慢煮美國頂級安格斯牛柳 – 是晚餐廳食牛扒唯一選擇,Order Medium Rare,生熟度係完全達致要求。牛扒面煎出整齊格格,小小焦香,肉質有咬口得嚟都軟淋冇渣,調味適中,不過牛肉味略遜。伴碟薯蓉都好香滑,小露荀同蕃茄乾都不遜色。
安格斯牛柳

4.白汁野菌鮟鱇魚臉頰 (個名唔太記得) – 白汁夠香、濃、滑同稠度適中,魚臉頰煎到金黃色,件件一口size,咬落去有意想不到嘅彈牙,配上啲白汁連野菌一啖入口,口感豐富。
鮟鱇魚臉頰

5. 慢煮黃油雞髀沙律 (個名唔太記得) - 雞脾表面煎到金黃香脆,內裡肉質鮮嫩多汁,味道略嫌唔太突出,食唔出係黃油雞。新鮮沙律菜配上橄欖油同蕃茄乾都好清爽。
黃油雞髀沙律

6. 半打生蠔連兩杯白酒set X2 – 白酒係一般House Wine,容易入口得嚟清新。佐酒生蠔口感一般,宜家嘅季節啲蠔都係偏瘦,而蠔本身甜味同海水味都欠奉。
生蠔
生蠔+白酒

7. 火焰朱古力球 – 用燒著咗嘅酒淋落個古力球,令古力溶喺球裡面嘅雲呢嗱雪糕,連伴碟士多啤梨一齊食,加上有酒香餘韻,令呢餐寫上完美句號。
火焰朱古力球
火焰朱古力球

另外都叫咗兩杯Cocktail & 一杯 Mocktail – Passion Fruit Mojito, Classic Mojito & Karffir Lime Collin,飲品方面質素都唔差,不過每杯都需要等好耐,情況有漏單再加上製作過程效率慢,大概每杯order後平均需要20分鐘左右後至會上到檯,最好不時提提服務員,因為試過一杯飲品漏單兩次。

大概到7:00服務員已要求last order, 7:30準時過嚟埋單。離開嘅時候目測餐廳都係6成滿左右,又唔見有其他客人等入坐,可能有晏啲booking 啩。不過其實當時本身我哋都想再叫啲飲品,不過餐廳又好似唔想你留底,怕我哋唔會冇消費坐喺度,同行親人感覺唔太良好。其實食物同飲品質素都比預期好,餐廳環境都尚可,不過服務同其他配套好似略遜一籌。
2021-07-31
生日