1K
2017-05-07 1192 瀏覽
週六去到愉景新城行下,商場比以前旺左好多,鋪頭都多左,如果要搵BB野啱哂,因為呢度好齊,要嘅品牌都有。晚餐試左喺商場附近嘅呢間西餐廳,新新地,但都有唔少好評。裝潢花過心思,門口有架文青單車,加埋一個白色信箱仔,又點會估唔到係西餐廳加酒吧呢~門面就夠靚喇,餐廳內都幾有格調,算係比較揼本嘅裝潢,同門面走嘅文青風有啲唔同,雖然以木色位主調,但路線感覺幾高級。入內一邊係高枱梳化位,之後有三張四人枱,對著門口有一列吧枱,此時我先知餐廳都係酒吧呢,最重要係營業到凌晨兩點,如果想同朋友飲杯野,食啲小食,或者都係個唔錯嘅選擇。餐牌選擇唔算多,有晚市套餐、單點、小食、酒類,配合整個裝潢跟服務,我會話定價合理。主菜有意大利飯、長通粉、扒類、羊架、黑毛豬、鴨腿等,有部分菜式都幾特別,有別於一般嘅西餐廳。晚市套餐包括餐湯、前菜、主菜、甜品,定價 $168-$298,共有六款。因為我地第一次黎,店員可能見我地冇乜頭緒,主動介紹各款菜式,提供建議,服務相當唔錯餐湯:磨菇湯磨菇湯正正常常,都有少少磨菇碎,味道都算香,唔會好鹹。旁邊配嘅麵包比較扁硬,有少少煙韌帶脆。(我地食到張枱好多碎…哈)前菜:香煎帶子配紅花汁帶子

晚餐試左喺商場附近嘅呢間西餐廳,新新地,但都有唔少好評。

餐湯:磨菇湯

磨菇湯

前菜:香煎帶子配紅花汁
帶子有兩粒,輕輕煎過,食落新鮮爽口,調味唔會過份,嚐鮮為主。

香煎帶子配紅花汁

香煎帶子配紅花汁
摩洛哥香辣醬雞胸配中東米 $198

我地一見到呢款就想點喇,因為見到中東米即刻叮一聲,未試過呀,恰巧店員都推介!

一塊大雞胸,配上摩洛哥香辣醬,賣相唔錯。

摩洛哥香辣醬雞胸配中東米

好多人食雞或許都會抗拒雞胸肉,冇雞脾咁滑又怕鞋口,呢份都有少少驚喜

雞胸肉完全唔乾柴,反而口感好嫩,唔似平時食到鞋到痺嘅雞胸,配合摩洛哥醬,特別有風味。雖然話係香辣醬,個人認為就唔辣嘅~

摩洛哥香辣醬雞胸

中東米係第一次食咋,比平時嘅米粒較細,而且粒粒分明,幾乾身唔黏,唔講以為係生米。
中間加入少少彩椒,食落酸酸地,幾開胃

中東米

西班牙紅酒燴牛尾配麵包 $168

份量不少呀,牛尾足足有四大件。

西班牙紅酒燴牛尾配麵包

聞到好香紅酒味,沾上都幾濃,當然濃度唔高,最重要係唔酸!

牛尾都炆得好腍身,有少少筋位,有嚼勁

西班牙紅酒燴牛尾配麵包

配上三塊麵包,沾上醬汁,又幾好食喎,兩個人搣下搣下,傾下計,都唔錯。而且基本上都唔會唔飽肚。

甜品:奶凍
甜品選擇左奶凍,普普通通嘅甜品配上有心思嘅畫花,成個心情又唔同

奶凍

奶凍細細一粒,唔算好滑,不過不失。

奶凍

難得喺福來邨附近有間幾高檔嘅西餐廳都有驚喜呢!
食物幾有水準,而且幾有特色,唔淨止係意粉据扒,裝潢有格調,服務細心,店員不時換碟收拾、加水,對此餐廳印象好好呢,會再回訪。
P.S. 唔知係咪新開業有「即擦即中獎」嘅擦擦卡遊戲,都幾幸運喔,我地擦中左【免費午餐一份】,哈哈,有效期至5月底,即係今個月底前會再黎一次呢!

門面:

環境: