2015-06-11 897 瀏覽
上星期五同兩位朋友黎食晚飯,點知未食已經一肚氣,忍唔住要開個Openrice account分享一下!(發一發嚕囌先,食物評語在三段之後!)話說我地一行三人7:30左右已經黎到等位,等左大約三十分鐘,嗌到下一張飛就應該到我地。奇怪既事情就係呢個時候發生!由於餐廳規定人齊方可入座,正當我地以為入得之際,突然有兩張已經過左number既飛黎齊左人,知客竟然比佢地入先,變相打返我地尖轉頭。同知客溝通後,佢堅持餐廳既規矩係咁,話下張枱再比返我。說時快那時慢,失驚無神再多兩張過左number既飛黎齊左人!唔使問阿貴,知客再度比佢地打我尖,最過份既係其中一張飛已經過左九個number! 明明寫住過左五張無得補飛,但係知客姐姐一於少理,堅持比佢地入去先。我地由第一張枱,搖身一變第五張,足足等多左四十分鐘。明明我守規矩準時人齊棟哂係度,結果反而遲黎先上岸。去到呢一刻其實真係龍肉都食唔落,但係朋友放工衝過黎一齊等位,唔想佢地失望唯有一肚氣咁入去食。要講返句中肯既說話,雖然呢間野既服務不濟,但係佢乎既食物都係唔錯既。三個人總其叫左七款食物,因為每碟份量偏細,差唔多清哂。皇朝八色小籠包 $98餐廳主打,第一
(發一發嚕囌先,食物評語在三段之後!)

三個人總其叫左七款食物,因為每碟份量偏細,差唔多清哂。

皇朝八色小籠包 $98
餐廳主打,第一次食既時候都覺得幾得意,而且真係有八款唔同口味,唔係純粹顏色唔同!最愛黑松露味!人蔘味同芝士味就麻麻地,幾位朋友可以叫一兩籠share,唔使一人一籠哈哈!
皇朝八色小籠包
香辣蒜泥白肉 $62
我最喜歡既菜式。同譚仔/傷心酸辣粉唔同,皇朝既蒜泥白肉比較清新,中間捲住青瓜絲,平衡返蒜泥既辣味。蒜泥有調味過,唔會咁嗆鼻!推介
香辣蒜泥白肉
上海炒年糕 $68
比起其他餐廳味道較為清淡,但係年糕依然軟淋淋同好入味,連d菜都好好食,推介
上海炒年糕
四川辣子雞丁 $72
雞丁偏乾同硬,似食緊雞軟骨多d。味道亦較為辣,唔食得辣既朋友小心!
四川辣子雞丁
紅油抄手 $48
辣味適中,皮薄餡靚,味道清爽細細隻易入口!略嫌唔夠香氣,只有麻辣味搭夠。
紅油抄手
上海生煎包 $38
麵皮比較厚亦唔脆,而且內裡唔多汁,只屬一般茶樓水準,可以不試。
上海生煎包
無鍚鮮肉鍋貼 $32
肉餡同生煎包差唔多,唔算特別。
無鍚鮮肉鍋貼
總結:
新派上海菜,味道清新岩哂年青人,座位舒適寬敞而且價錢合理。
如果你唔趕時間、唔怕亂哂籠既等位方式、唔怕受氣,其實值得一試。
或者集合夠七人或以上,可以訂位!
2015-06-05
皇朝八色小籠包