2024-03-23 780 瀏覽
話說睇番啲相,突然發現之前個閨密,喺我生日嘅時候帶我食西餐,我仲未post🤣,所以而家再分享番。佢話帶我去尖沙咀食牛扒,我哋訂咗位,去到門口登記嘅時候,發現間餐廳已經滿座,我哋book咗夜晚8:30都咁多人。餐廳用暗紅色主題的燈光,配上歡愉嘅音樂,感覺有情調,但檯與檯較密集,有啲逼,加上大家傾偈,所以要浪漫🌹咁嘆嘅,呢道應該唔係首選🤣。餐廳內嘅侍應全部都係外藉人士,所以點餐要講英文,不過,唔識英文唔緊要,只係需要識幾多成熟,就可以,Blue Rare(一成熟)、Rare(三成熟)、Medium Rare(四成熟)、Medium(五成熟)、Medium Well(七成熟)、Well-done(全熟),因為餐廳只有一款牛扒,美國 USDA Prime 級肉眼牛扒,配上 La Vache! 秘製醬汁,再無其他菜式選擇😂。$398/位 有美國 USDA Prime 級肉眼牛扒及任食香脆薯條、核桃沙律🥗同法包。核桃沙律我本身唔係太感興趣,但食落又幾好食,因為沙律菜配搭嘅黑醋好香醇,好開胃。餐包配嘅牛油好香好好食,接住就上切好嘅牛扒喇!就算兩個人叫,佢都係幫你擺晒同一隻碟度。我哋叫咗Medium

餐包配嘅牛油好香好好食,接住就上切好嘅牛扒喇!就算兩個人叫,佢都係幫你擺晒同一隻碟度。我哋叫咗Medium Rare,唔使擔心好生,因為有個火爐熱住,真係生米都煮成熟飯🤣。

牛扒牛味唔太濃,份量較少,因為食完都覺得好似冇食過嘢咁(可能我大食☺️),幅相係2人份量。薯條係幼細嘅嗰款,熱辣辣好香脆,薯條係任食嘅,侍應定時就會拎一碟薯條出嚟,你需要可以同侍應講,佢就會幫你refill。我見隔離檯嘅情侶,每人加添咗3次,究竟係好鍾意食薯條定唔名飽🤣?

我哋喺OpenRice訂座,所以送咗件蛋糕,個friend訂座時,remark咗我生日,所以會有店員開大個喇叭行埋嚟唱生日歌(勁尷尬),另外會係件cake嘅碟上寫字。最可惜係,原本我係生日,但佢寫錯咗做周年紀念,連名都錯(應該係同人掉換左),我到食緊嘅時候先發現錯😂。

成晚有好多人生日,所以我哋一餐飯裏面,唔知聽咗幾多次生日歌😂。送嘅嗰件蛋糕係Lemon tart, 味道非常甜又非常酸,我同閨蜜都互望,問點樣可以做到嘅?甜酸咁分明🤣,最後真係食唔到。

整體嚟講,如果你鍾意食薯條嘅,又可以食到好多嘅,可以話都抵嘅,但係如果你想安安靜靜食餐西餐,又想揀啲唔同款式,可能呢間就未必係適合嘅選擇。

店鋪資料 🏢: La Vache!

地址:尖沙咀赫德道12號地舖