OPPA Coffee Bar Restaurant

2017-10-29 193 瀏覽
金巴利道一向多韓國菜選擇, 有傳統, 輕食,快食,fusion,過江龍分店等等應有盡有。 而我們今天晚上選了Oppa Coffee Bar Restaurant,終於可以一試熔岩蛋漿炒飯經典名物。 利用芝士入饌,在這裏可說是運用得出神入化, 每位到來的客人唔多唔少都是芝士迷。餐廳內裝修得很有韓feel, 牆上放滿各種韓式酒精飲品玻璃樽, 興之所至都可以來一兩杯酒精飲品和朋友暢快一下。海鮮蛋漿熔岩炒飯 $168鐵板上的炒飯有一大圈蛋漿圍伴著, Oppa 店員再放上大量芝士, 再用火槍直燒至溶, 一定要趁熱食 芝士嘅拉絲程度非常厲害! 炒飯本身亦混入海鮮粒,帶點點微辣,剛好中和大量芝士和蛋漿的飽滯感。 不要小看這個炒飯,撈入芝士蛋漿後份量也足夠二至三個人吃。Jumbo拉麵$98此拉麵不是一般部隊鍋 的拉麵, 湯底是由韓國大廚餚製 3小時而成。 放入梯煲內 一直保持著溫度,麵身煙韌,有大量紫菜, 有幾塊韓國年糕, 當然亦少不了芝士。紫菜包飯$92因為沒有泡菜,所以這個包飯完全唔辣很適合小朋友吃, 包饭內有青瓜, 幼細的蘿蔔絲, 黃色醃蘿蔔和韓國午餐肉, 口感豐富, 一口一件非常美味。炸雞柳沙

海鮮蛋漿熔岩炒飯
海鮮蛋漿熔岩炒飯 $168

Jumbo拉麵
Jumbo拉麵$98

紫菜包飯
紫菜包飯$92

炸雞柳沙律
炸雞柳沙律$130
雖然是雞柳 ,但仍感覺到是即叫即炸,非常大件且冇骨 ,仲好juicy,配上蔬菜沙律感覺冇咁熱氣。

綜觀每枱客人都好像order 了唔同類型熔岩炒飯,有得睇又有得食, 其他食物水準也很平均。 下次來會試那款自己落手落腳做的"章魚芝士小丸子"。
海鮮蛋漿熔岩炒飯
Jumbo拉麵