呢排有口福,成日都有朋友請食飯,呢晚仲要係新餐廳!K11Musea 7樓這一間NIRAS, 我估應該唔係開咗好耐(不過我好少上7樓所以唔肯定),係食泰國Fine Dining。Fine Dining確實食過唔少,行泰式嘅真係未試過,有期待架。這裡環境落足本,空間感足夠地方也舒適,要情調有情調,服務非常到位,殷勤真誠而且對細節很在意,感覺非常良好。食物質素定位也高,食材不吝嗇,十足Fine Dining氣派及Presentation。今晚這個 6道菜的晚餐絕對係好精致嘅配置。唯一美中不足的是,整體份量實在不多夠,若果是餓著肚子想來大「刷」一餐應該未必夠喉。餐廳不妨考慮加多一點較飽肚的食物,那就可以徹底滿足了。不過講開K11 Musea,不能不慨歎一句:已經好幾年了,我實在無辦法適應慢過行樓梯的電梯。我不是誇張,一諗起要在這商場搵電梯、等電梯、成個過程好似校咗5X慢動作的感受,真係好影響我考慮在這商場去幫襯要搭𨋢先上到去的餐廳。不過呢,可能只是我無耐性罷了,晚飯時間要等十分八分至十幾分鐘的電梯,可能這是閒事,不值一提吧。