2017-08-27 124 瀏覽
上個星期我約左我兩個朋友,佢地兩個都係北角番工,就腳就去左北角食喇,有個朋友好想食雞煲,就順佢意啦!橫掂好耐都未食過,我地都係雞煲王,好鍾意食雞煲,又可以坐耐啲傾計我地係openrice見到金樂軒有雞煲食,都未試過~Staff知道我地第一次食,都好貼心咁同我地介紹呢度邊啲小菜比較出名我地非食雞煲不可~就點左個奇味雞煲(唔辣), 我地幾個都唔食得辣,仲叫左兩碟小菜同幾款配料食我地都叫左一渣竹蔗茅根水飲,消消暑, 飲落好清甜, 感覺係好天然, 無再額外添加砂糖, 好好飲好解渴雞煲好快就到喇!!我地唔客氣喇~雞煲好香, 每件雞肉都好嫩滑鮮味,雖然我地點左唔辣, 但都保留到重慶雞煲既香同滋味, 雞煲入面仲有冬菇同豆卜, 好豐富,冬菇同豆卜都非常入味好林,就算係配菜,都令雞煲生色不少食食下個雞煲,其他既小菜同配菜都開始陸續到齊, 上菜好有效率脆皮炸大腸外皮好脆,豬大腸中間仲有少少蔥,好特別,出面食都未見過。炸大腸外脆內軟,加埋入面啲蔥好爽,口感好豐富!點埋個自家制酸甜醬,好夾!黑醋小排骨好特別,雖然個樣黑黑地唔算好討好,但肉質好結實,黑醋味好濃,酸酸甜甜好開胃,我地成碟好快清哂~雞煲食到咁上下我

我地係openrice
見到金樂軒有雞煲食,都未試過~

雞煲好快就到喇!!我地唔客氣喇~

雞煲食到咁上下我地就加湯變打邊爐, 個肥牛真係好好食,同我地出面食既肥牛唔一樣, 特別嫩滑同好重牛既鮮味

餃雲吞雙拼又點可以唔叫呢~呢度既水餃同雲吞都係人手包,肉味好濃郁,雲吞內既蝦好爽口彈牙又大隻

牛栢葉好爽口,一啲都唔韌, 易入口

豬皮同樣爽口,成舊索哂所有湯底既精華

打邊爐的話,又點可以少得午餐肉呢,好香好軟,肉味好重

我地都好鍾意食內臟,雞雜豬膶好新鮮又爽

我地食到飽飽,通常食完雞煲之後個人都會好口渴,因為味精好重,但食完呢餐我完全唔口渴,仲好滿足!

竹蔗茅根水
奇味雞煲