朋友都知我鍾意「馬來西亞類的食物」,強烈推介呢間位於沙田新城市廣場既頂樓既【Mimila】馬來西亞的確是有種情意結的!喺幾鍾意,吉隆波都去過一次了幸好沙田新城市廣場對我嚟講都唔算很遠,雖然遲遲都未有起動計劃。是日卒之,扚起心肝,專誠走訪一次,約了朋友到這裡逛逛!這間是新開業一段時間的馬來西亞菜館,好像主打喇沙、蝦麵等,人流都有但不算太旺盛,不用等位便可入座因為朋友說中午非常繁忙要等位的!當是小確幸之一吧!場內既環境顏色簡單且舒服,個場唔算好大但都唔會有壓迫既感覺,最估唔到既係佢有bar台既位置,感覺會讓人更輕鬆自在。看看餐牌都有唔少野食選擇...除左有湯麵、撈麵、小食之外,原來仲有甜品,啲甜品仲好吸引架!就兩個主食一個甜品啦!一次過試晒就最開心啦!一陣食完仲可以順便行埋個空中花園添!很久沒去了【Mimila】是新派南洋風麵店,呢碗馬來辣蝦湯麵 $88✨✨一上台,已經聞到濃濃既蝦味,未食已經覺得吸引!仲係用傳統秘方以鮮、香、辣元素用心製作的特色南洋麵食!麵既種類可以任人選擇,例如有米粉、河粉、檬粉,銀針粉(老鼠粉)同粗米粉(米線)...配料分別有手切海蝦、芽菜、通菜,材料望落簡單,但味道
馬來西亞的確是有種情意結的!喺幾鍾意,吉隆波都去過一次了
是日卒之,扚起心肝,專誠走訪一次,約了朋友到這裡逛逛!

因為朋友說中午非常繁忙要等位的!
當是小確幸之一吧!

【Mimila】是新派南洋風麵店,
呢碗馬來辣蝦湯麵 $88✨✨
一上台,已經聞到濃濃既蝦味,未食已經覺得吸引!
仲係用傳統秘方以鮮、香、辣元素用心製作的特色南洋麵食!
馬來辣蝦湯麵

配料分別有手切海蝦、芽菜、通菜,材料望落簡單,但味道確實係豐富。

馬來辣蝦湯麵

佢除左有好濃既蝦味,麵底仲帶點辣但又算頗鮮甜,令味覺有不同既層次,更能滿足我既口味。而且佢既蝦份量都唔少,仲食得出佢既鮮甜味,好耐都無食咁甜既蝦啦!

另一款主食,
咖哩喇沙牛肉湯麵 $98
另一款招牌係咖哩喇沙湯底,用咖喱、黃薑、椰漿同多款香料炒製,香味濃郁口感較厚。!
喜歡食喇沙既朋友不能錯過呢一款!

碗麵黎到既時候已經比佢既顏色同味道吸引住,佢既賣相確係令我好想快啲試!
馬來辣蝦湯麵

味道以咖喱為主,辣勁比辣蝦麵低,配料就會比較多,分別有牛肉、魚片、豆腐卜及芽菜,佢既牛肉仲要用左美國牛肉,夠哂有誠意呀!

咖哩喇沙牛肉湯麵

佢既湯底會比較辣啲,唔食得辣既朋友要留意返,我都辣到差啲食唔到...
但佢真係好食到會忍唔住繼續食。矛盾呀!!!
想特別小小可以轉馬來西亞人最愛嘅摻摻(米粉油麵雙拼)同福建人成日食嘅油麵。

貓山王芝士蛋糕 $58
甜品同樣富有南洋風味,原本想食班蘭戚風蛋糕,但係太好賣已經賣哂!
就唯有試佢既貓山王芝士蛋糕,佢同樣特別,係出面好少見到會用榴連黎做芝士蛋糕。
佢既外貌同普通既芝士蛋糕無分別,但係味道就不一樣了!

貓山王芝士蛋糕

除左濃,都唔知仲可以有咩形容詞黎介紹
貓山王卷蛋糕就用咗馬來西亞嘅貓山王榴蓮果肉,當佢混入法國忌廉當中,啖啖榴蓮果香。
我相信喜歡榴連既人都一定會喜歡佢!同埋蛋糕底有層海綿蛋糕,唔會感覺唔會太膩。💪🏻
貓山王芝士蛋糕

南洋風湯麵。深深體會到起它的味道!讓味蕾享受鮮香獨特的滋味。
而店內裝潢時尚有南洋風應該都是一個品嚐一碗地道的南洋風湯麵的餐廳吧!食飽,行街去了!