今晚同朋友到嵐山食好D食豪D。7 點鐘到,餐廳都已經差唔多爆場,好彩預早訂位,仲提供了一早要求的Bar 枱,正。鍾意Bar枱原因是可以近距離見到各款新鮮的魚生,又可以同廚師有互動。餐牌是用平板電腦的,感覺比較高級。未開餐,廚師先給我們開胃的前菜沙律,沙律菜好新鮮,食落索索聲。刺身就更係要選擇新鮮而又時令的,廚師推介左口魚薄切,中拖羅,銀雪魚及北海道帶子。刺身好新鮮,好肥美。左口魚刺身薄得透光,食落爽口,配上特別的醬油,好味。厚切的中拖羅及銀雪魚的魚油十足,入口即溶。煎銀雪魚就食得多,刺身都係第一次嘗試。帶子厚肉鮮甜。壽司有蔥花吞拿魚蓉及鰤魚壽司,好耐無食到有脆身既紫菜,要讚呀! 壽司飯亦已經調左味,所以完全唔需要點醬油,好味。串燒有鮑魚,銀杏同黑豚肉。鮑魚大隻爽口,燒完都不會縮水。黑豚肥瘦均勻,燒得香口,鍾意有脆邊。銀杏配上木魚絲,好味。蒜片安格斯薄燒,安格斯牛燒得剛剛好,肉身不會太老,仍然嫩滑,再卷上大量蔥花及蒜片,仲有大量芽菜墊底,一齊食就prefect 啦!餃子皮薄肉汁多,點上酸酸的醋汁,一個人可以食一客呀!最後更係要湊下米氣,叫了一個海膽炒飯,兩個人份量剛剛好。雖然只簡單用上海
今晚同朋友到嵐山食好D食豪D。

蒜片安格斯薄燒

餃子皮薄肉汁多,點上酸酸的醋汁,一個人可以食一客呀!
沖繩餃子

最後更係要湊下米氣,叫了一個海膽炒飯,兩個人份量剛剛好。雖然只簡單用上海膽,雞蛋同蔥花炒,但香氣十足,飯粒炒得粒粒分明,炒得乾身,一大碟好快被清光。
海膽炒飯
今晚每人食左600幾蚊, 食到新鮮時令既刺身,間唔中對自己好少少都值得的。
2018-10-15
蒜片安格斯薄燒
沖繩餃子
海膽炒飯
  • 口魚薄切,中拖羅,銀雪魚及北海道帶子刺身