平日食lunch嚟開歌賦街,九如坊一帶都一定會見到Ode條打哂蛇餅既人龍,排得嚟可能都夠鐘開工。不過估計夜晚會少人啲,咁岩嚟到7月踏入夏天開始,想食一啲清淡得嚟又有啲豐富感既拉麵,就喺平日既星期四大約8點鐘嚟試下。大約等10分鐘就有位,其間職員都會送杯水俾排隊既客,係幾細心既。同埋排緊既時候先知沾麵原來係限量,咁岩輪到我哋就無哂...但都唔緊要啦,個人口味無特別鍾情沾麵,最終係職員幫助下係自助售價機前揀左清湯同白湯。入到去見到其實位置唔多大約只有10零個位,明白點解會一直都keep住有人龍。Serve食客既職員都有3個,會稍為講解下碗麵應該點食,另外烹調時間同上菜體驗都係正常既。先講清湯拉麵,湯底係清而帶微鮮,唔會覺得好重味精或者過咸,係比較溫和既,依家諗返成餐飯到走左之後都唔會覺得口乾,麵既本身亦係稍為幼身,亦較為平凡。我估主廚可能希望帶出呢碗麵亦有第二位主角-鯛魚肉:稍稍有火炙感覺既全熟魚肉碎幾香口,同麵一齊食都夾既。至於鯛魚魚皮都為成個麵提升左crispiness, 不過實在普通,又薄又唔香,甚至比一般粉麵檔仲要差,係失望既。而叉燒都還好啦,但同麵其實都係唔夾,可有可無。好彩係佢

先講清湯拉麵,湯底係清而帶微鮮,唔會覺得好重味精或者過咸,係比較溫和既,依家諗返成餐飯到走左之後都唔會覺得口乾,麵既本身亦係稍為幼身,亦較為平凡。我估主廚可能希望帶出呢碗麵亦有第二位主角-鯛魚肉:稍稍有火炙感覺既全熟魚肉碎幾香口,同麵一齊食都夾既。至於鯛魚魚皮都為成個麵提升左crispiness, 不過實在普通,又薄又唔香,甚至比一般粉麵檔仲要差,係失望既。而叉燒都還好啦,但同麵其實都係唔夾,可有可無。好彩係佢執邊啲蠔醬,救返哂成碗麵。蠔既鮮味同湯底既鮮味互相提升,加埋啲魚肉一齊食完全係另一個層次,清淡得嚟豐富有風味,overall幾唔錯。
鯛魚清湯拉麵

白湯拉麵湯底濃厚好多,感覺好足料,用左好多魚/鯛魚去熬製,鮮甜唔腥,好濃好稠既湯掛上麵一齊食,整個風味既衝擊力係大過清湯好多。如果覺得有些少「漏」既感覺,點一點柚子醬又可以加啲清新又酸甜既味道,又係玩層次玩得幾好既作品,就算食到最尾都唔會漏,值得一試。
鯛魚白湯拉麵

總結今餐係滋味有質數既拉麵,感覺清新,唔係傳統豬骨或者其他海鮮湯底果種濃烈既味道,係食果種層次遞進既清雅風味,係夏天食係唔錯既。不過如果同同集團既座銀相比,我會選擇座銀,因為果款令人回味既濃郁雞湯底,加埋同麵對味蕾既衝擊,感覺係更豐富同滿足。Ode 係唔錯既,但食完又未至於想短期內回頭再食,或者睇睇心情啦。
2021-07-08
鯛魚清湯拉麵