2017-09-09 643 瀏覽
觀塘呢邊其實冇乜韓國菜,基於有好多工廈,所以大部份工廈都系以cafe為主,而我咁岩就搵到一間係食韓國菜,位置都幾方便嘅,好近APM,對於路痴嘅我來講搵路嘅問題都不大由於同友人太即興咁約,所以系冇訂位,跟住一去到就要拎飛先,2人位要等11個號碼,等左岩岩好一個鐘,終於有得食。個人認為可於門口放置梳化/ 櫈,始終呢度睇落去應該成日都多人等位。呢度既招牌菜系芝士炸雞包,當然要一試,前排食過cwb好出名戈間Soxxx Chicken既炸雞麵包到呢家都好掛住呢。呢度既芝士系面頭戈層有層「伊」,下面就系液態既芝士,十分吸引當然吾少得既仲有第2個主角—— 炸雞,炸雞每一件都有啲芝士,令賣相更佳。不過呢度既芝士同我想像中既吾太一樣,因為之前食Soxxx Chicken既芝士系全固態,而呢度系液態,芝士更有麵包盛載,食完炸雞仲可以將啲麵包點芝士食炸雞每一件都新鮮滾熱辣,食落塊雞味十分鮮,食得出吾系冰鮮雞,雞味系個口徘徊既感覺真心正之後仲點埋芝士令幸福感大增,不過如果就咁食啲芝士陣味真系好似忌廉湯相信忌廉都落左吾少。叫完嘢食又點少得嘢飲?呢度嘅紫薯沙冰都好出名,叫完之後真係發覺值呢個價,一嚟到真係O左咀大

當然吾少得既仲有第2個主角—— 炸雞炸雞每一件都有啲芝士,令賣相更佳。不過呢度既芝士同我想像中既吾太一樣,因為之前食Soxxx Chicken既芝士系全固態,而呢度系液態,芝士更有麵包盛載,食完炸雞仲可以將啲麵包點芝士食

相信忌廉都落左吾少。
溶岩芝士炸雞麵包

大杯到痴線!入面仲加左棵葉喺度好得意,仲有塊紫薯片系度好搞笑,沙冰溶得有啲快,會變咗紫薯汁lol,不過味道都吾會變就冇所謂啦,飲落去有好濃郁嘅紫薯味,不過睇落似提子沙冰多啲,可能太多色素。
紫薯沙冰

雪冰既質素似乎就冇炸雞同沙冰咁好了,以前食過某間出名既雪冰店之後就知道真正好味既雪冰應系入口即溶、有煉奶。呢個雪冰睇落個樣都吾錯,冰層上有好多抹茶粉,但再食落去會發覺啲冰只有好少既甜味
應供應糖水/煉奶,同埋綠茶雪糕既綠茶味吾算好濃,系偏甜的,食雪冰都系番雪冰專門店食會好啲。
宇治綠茶雪花冰

P.s. 有樣野真系幾抵讚的,由於入去戈陣已經8:30左右,食食下唔經唔覺已經10:30,即店舖關門既時間,但職員都差唔多去到臨收舖先至會叫人埋單,唔會好似某啲餐廳咁早成半粒鐘已經叫人埋單。
溶岩芝士炸雞麵包
紫薯沙冰