2020-01-08 921 瀏覽
今晚跟好友相眾,好耐冇食過韓式食物啦。呢間outdark一向都十分出色,好多唔同種類既韓國野食都好出色。又有炸雞、熱鍋、部隊鍋、小食。好多唔同選擇,而且份量又唔細。環境舒適,聽著韓文歌,好似飛左去韓國咁架。睇睇餐牌再同朋友相討一下食咩,因為份量都較大份,我地得兩個人,所以叫太多又怕吃唔曬。最後我地點了一個小食,兩份正餐,其實都有點多。好彩最後我地都食得曬。先來一款火炙年糕,共有兩種口味,而每種口味有6條。白色醬那款吃起來外脆內軟,口感好得意,好好味。味道清一點,帶少少甜香。另一款紅色的,沾上了甜辣醬,吃起來甜甜辣辣,較為刺激惹味。所以呢個組合都幾滋味。怕辣的朋友都可以每款吃一條,中和一下辣感。主食到了,大大鍋的辣炒豬肉年糕,好豐盛呀。整個鍋都好滿足,因為盛滿著好多食材。店員仲好好的為我介紹可以吃到差不多時再把飯和芝士放到中央的熱鍋拌混而吃。中央熱鍋部份盛了好多好多豬肉片,又薄又入味,好好吃。仲有大量口感極脆既菜、超入味既魚糕、仲有好多年糕,好多配料呀。大滿足。當中央部份食得差不多時,我再把紫菜飯跟粟米芝士拌到中央。好邪惡呀。濃濃既芝士混和了甜辣醬跟配料,又香又惹味,仲可以做到拉絲感。飯

火炙年糕

豬肉炒年糕

當中央部份食得差不多時,我再把紫菜飯跟粟米芝士拌到中央。好邪惡呀。濃濃既芝士混和了甜辣醬跟配料,又香又惹味,仲可以做到拉絲感。飯粒沾滿了芝士、醬、仲有其他食材,好惹味。
呢個鍋其實份量不少,如果多人一齊分享會更好。
部隊鍋細

另外點了一份細的部隊鍋,好滋味,而且份量較細,容易分享。部隊鍋當然必有韓國辣麵、之後仲有邪惡芝士、係麵上融曬,好惹味。入面仲有少少腸、火腿等。拌混來吃,味道一流。我好鍾意韓國麵既彈牙質感,仲會掛滿了濃濃芝士跟辣辣湯底,超惹味。
2020-01-06
火炙年糕