韓屋

Hanook Korean Restaurant
2019-06-29 178 瀏覽
今日再次出到黎尖沙咀同朋友食飯,都有一段時間冇食啲韓國菜,今次就搵左Hanook試一試。一入到黎被粉紅燈包圍都有啲迷幻感。今日兩個人只係叫左3道菜,第一味就係一個小食蒸泡菜餃子。平時多數我都係食到蒸中式餃子,但最近泡菜餃都好多人食,泡菜既辣同口感係令到餃子多左一種體驗,呢到蒸完出黎唔會令泡菜好似湯餃咁變得太淋,中間仲有啲汁,做得唔錯。下一樣係肉食人蔘雞湯,聽閒人蔘雞係韓國人係夏天最熱時食既食品,香港最近咁熱就岩晒。呢到個人蔘雞煮得好淋,連骨頭都好似溶開黎一樣,雞既精華都走晒出黎,可以係個湯到飲晒雞同人蔘既精華,都咪話唔補身。原味拌飯bibimbap係今餐主食,將所有調好味道既伴菜撈埋牛肉、辣醬同飯,口感同味道既層次都會一下子提升,係個拌飯入面辣醬都係一個帶黎刺激既重點,加上淡淡既麻油香,bibimbap的確係韓國飯中一個吸引人既菜式。總結今日店員服務不俗,同時食品都係傳統韓式菜式,有機會大家都可以黎試下。

一入到黎被粉紅燈包圍都有啲迷幻感。

蒸泡菜餃子

人蔘雞湯