Hanook Korean Restaurant
每次下班後想吃韓式美食,就會立刻想起韓屋,最吸引我的當然是每次來都要吃的蔘雞湯和石鍋拌飯啦😍!木系裝修的小店雖然不大,但坐得很舒適,很適合和三五知己聚餐👍🏻🌕 牛排骨湯這道韓式牛排骨湯味道鮮甜且牛味濃郁。湯中的牛肉煮到很軟,加入粉絲和配料使得湯的口感更加豐富👍🏻很想泡飯一起吃😆🌖 牛小排煎餃牛肉餡在煎餸內部則保持了肉汁鮮嫩,餃子皮的煎烤過程賦予了微焦的香氣,與香濃內餡結合在一起,非常美味👍🏻🌕 豬肉石鍋拌飯豬肉石鍋拌飯這傳統的韓式料理是必點的,以熱騰騰的石鍋盛載,加入豬肉、芽菜、菇、紫菜等食材拌好,味道超豐富。石鍋的高溫使得米飯底部形成香脆的飯焦,更帶出了整體的香氣和口感,大口大口的吃好爽🤪🌕 蔘雞湯湯裡的雞肉超鮮嫩,與蔘的香氣相融合,連骨頭都是可以吃下去的,喝下去感覺很滋潤,胃裡也很舒服😌🌖 泡菜蒸餃這蒸餃每一顆都很飽滿,味道酸辣開胃,很不錯!📍 韓屋尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖🧧人均消費 $230

🌕 牛排骨湯

🌖 牛小排煎餃

🌕 豬肉石鍋拌飯

🌕 蔘雞湯

🌖 泡菜蒸餃
這蒸餃每一顆都很飽滿,味道酸辣開胃,很不錯!

📍 韓屋
🧧人均消費 $230

2024-03-28 251 瀏覽
好耐冇飲過蔘雞湯啦,做完gym要補一補。食韓國嘢緊係要去尖沙咀韓國🇰🇷街啦。📍尖沙咀 韓屋 hanook我哋食左:🌟必食推薦:蔘雞湯💰168我係衝住蔘雞湯黎韓屋,果然冇令我失望。首先,我見到條人蔘仔,有原隻雞好足料。雞🐓湯入面仲有啲糯米,索晒啲雞湯軟腍腍好好味。飲完成個人暖晒,精神晒。🌟必食推薦:炒豬肉石鍋芝士拌飯💰138豬肉芝士拌飯有好多料,豬肉,芝士,紅蘿蔔,紫菜,豆芽等。芝士有拉絲,撈埋啲醬好惹味,飯係紅米飯好味之餘又健康。🌟韓式煎餃子🥟 💰78韓式煎餃子好有屋企嘅味道,餃子金黃色好足料。總結:韓屋整體味道價錢都好ok,所以都好多捧場客。另外,呢間餐廳餃子真係唔錯,佢有個特色餃子王都係💰18。2人總數💰422(包埋加一)人均💰21110分滿分味道:8/10環境:7.5/10價格:7.5/10#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #香港

📍尖沙咀 韓屋 hanook

我哋食左:

🌟必食推薦:蔘雞湯💰168

🌟必食推薦:炒豬肉石鍋芝士拌飯💰138

🌟韓式煎餃子🥟 💰78
韓式煎餃子好有屋企嘅味道,餃子金黃色好足料。

總結:韓屋整體味道價錢都好ok,所以都好多捧場客。
另外,呢間餐廳餃子真係唔錯,佢有個特色餃子王都係💰18。

2人總數💰422(包埋加一)人均💰211

10分滿分
味道:8/10
環境:7.5/10
價格:7.5/10

#hkrestaurants
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #tst#tsimshatsuifood
2024-03-28 144 瀏覽
我哋今次繼續嚟到韓國街搵嘢食🥢。之前都有介紹過韓國菜最多人識嘅燒肉🔥、定食🍱、冷麵🍜等等。但係其實韓國菜唔少得有啲傳統養生料理♨️,平時大家可能去到韓國旅行先至食到✈️,我哋今日一於就喺香港試下蔘雞湯🐔。.🐓蔘雞湯($168)真係煲得超級腍👅,雞肉嘅肉質好軟腍,連骨頭都煲到可以喺口裏面化開🦴,鍾意食骨髓嘅朋友可以啜埋裏面嘅精華。湯裏面雞味幾香🐥,亦都有人蔘嘅甘味,同時唔會濃到有澀味🙌🏻。雞裏面亦都養咗米粒🍚,煮完出嚟已經超級綿,吸晒湯嘅味道。.🥟蒸醬牛小排餃子($88)有驚喜,裏面好足料😋,肉嘅份量超級多,食落嘅牛肉香味亦都好濃、好香🐮。而且裏面嘅餡整得幾好,有彈牙嘅口感🫦,好食。.🌾韓國甜米水($25)食得韓國嘢,梗係要配返韓國嘅飲品啦🇰🇷。我哋就鍾意呢款帶有米味、甜甜香香嘅特色嘢飲🍬,搖勻之後仲食到啲米粒添。.🍇韓國果肉果汁(提子)($25)呢一款都好啱配埋韓國嘢一齊食✌🏻,提子味,加埋食到嘅粒粒果肉👅,好有feel 。
🐓蔘雞湯($168)
🥟蒸醬牛小排餃子($88)
🌾韓國甜米水($25)
🍇韓國果肉果汁(提子)($25)
2024-03-25
2024-03-20 298 瀏覽
去咗尖沙咀金巴利道韓屋食韓國菜!最喜歡佢哋有不同嘅韓式湯鍋可以選擇,趁天氣乍暖還寒 暖暖地補補身 !-韓國薯仔排骨湯韓屋的韓國薯仔排骨湯用料十足,有大量薯仔、排骨、洋蔥和蔥。排骨肉質鮮嫩,薯仔軟糯入味,湯頭帶微微辣好濃郁。-醬炒牛肉石鍋拌飯牛肉用醬汁醃過,炒到好香口。石鍋飯底部有焦香嘅鍋巴,撈勻啲飯、牛肉、蔬菜同醬汁,好惹味。-泡菜餃子王餃子餡料豐富,泡菜味道酸辣,非常開胃。韓屋尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖#尖沙咀韓屋 #韓國餐廳 #韓國湯鍋 #石鍋飯 #餃子 #韓國薯仔排骨湯 #醬炒牛肉石鍋拌飯 #泡菜餃子王
去咗尖沙咀金巴利道韓屋食韓國菜!
最喜歡佢哋有不同嘅韓式湯鍋可以選擇,
趁天氣乍暖還寒 暖暖地補補身 !
韓國薯仔排骨湯
韓屋的韓國薯仔排骨湯用料十足,
有大量薯仔、排骨、洋蔥和蔥。
排骨肉質鮮嫩,薯仔軟糯入味,湯頭帶微微辣好濃郁。
醬炒牛肉石鍋拌飯
牛肉用醬汁醃過,炒到好香口。
石鍋飯底部有焦香嘅鍋巴,
撈勻啲飯、牛肉、蔬菜同醬汁,好惹味。
泡菜餃子王
餃子餡料豐富,泡菜味道酸辣,非常開胃。

2024-03-15 294 瀏覽
🥟又嚟咗尖沙咀韓國街食飯😋今次揀咗呢間專食韓國餃子嘅小店~可惜當日去到招牌巨大餃子王已經賣晒🥹我哋唯有試咗其他嘢食-煎醬牛小排餃子 一份有5 隻外皮香脆 內餡充滿醬香同肉汁牛肉份量都唔少蒸泡菜餃子 皮薄 食落口感幾煙韌餡料除咗泡菜仲有豬肉、韮菜同粉絲食落辣辣哋 幾惹味 個人更偏好蒸餃-醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 用料好豐富有大量蔬菜、牛肉同埋最重要嘅芝士🤪攪拌時已經不斷拉絲 好吸引飯底用咗韓國紅米飯 感覺上比較健康 整體來講都幾特別 不過要留意店舖坐位不多晚市有機會要排隊用餐好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:$150@1地址:韓屋 @hanook.tst尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖#littlefoodtour韓式#littlefoodtour尖沙咀
🥟
又嚟咗尖沙咀韓國街食飯😋
今次揀咗呢間專食韓國餃子嘅小店~
可惜當日去到招牌巨大餃子王已經賣晒🥹
我哋唯有試咗其他嘢食
煎醬牛小排餃子 一份有5 隻
外皮香脆 內餡充滿醬香同肉汁
牛肉份量都唔少
蒸泡菜餃子 皮薄 食落口感幾煙韌
餡料除咗泡菜仲有豬肉、韮菜同粉絲
食落辣辣哋 幾惹味 個人更偏好蒸餃
醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 用料好豐富
有大量蔬菜、牛肉同埋最重要嘅芝士🤪
攪拌時已經不斷拉絲 好吸引

價錢💰:$150@1
地址:韓屋 @hanook.tst

#littlefoodtour韓式
#littlefoodtour尖沙咀

蔘雞湯的味道很正宗,甘甜的蔘味配上雞湯的精華,雞肉嫩滑,糯米軟糯入味!如果能像韓國一樣配上鹽和胡椒就好了🤤石鍋拌飯相當有驚喜😳😳他們的醬汁不是傳統的辣椒醬,味道甜甜相當開胃,芝士份量超充足🫣每啖都有拉絲🤤🤤🤤石鍋的熱力將芝士和飯焦融合,像芝士餅一樣,香脆美味🤣餃子點了兩款蒸餃和一碟煎餃😜蒸餃體積比一般餃子大,外皮煙韌,餡料豐富!煎餃同樣不錯🥟😜蔘雞湯 $168炒豬肉石鍋芝士拌飯 $138餃子王 $18/隻韓式煎餃子 $78

石鍋拌飯相當有驚喜😳😳
他們的醬汁不是傳統的辣椒醬,
味道甜甜相當開胃,芝士份量超充足🫣每

餃子點了兩款蒸餃和一碟煎餃😜
蒸餃體積比一般餃子大,外皮煙韌,餡料豐富!
煎餃同樣不錯🥟😜

蔘雞湯 $168
炒豬肉石鍋芝士拌飯 $138
餃子王 $18/隻
韓式煎餃子 $78
係香港搵韓式石頭鍋飯,韓屋可以一試!佢哋既芝士石頭鍋飯由飯粒、芝士、飯焦、辣醬都係咁出色 👍🏻被熱辣辣既石頭鍋熱溶既芝士拉絲,係你撈飯到食飯其間完全唔會凝固,每啖都可以有芝士拉絲,就係咁跨張!佢地仲用左紅米飯,非常健康架!除左石頭鍋飯,少不了佢地嘅signature 韓式蒸餃子🥟 每隻餃子都有拳頭咁大,爆餡既餃子口感好豐富,餃子皮厚得黎又有咬口而韓式飯店當然唔少得湯品,參雞湯,泡菜湯咁五花八門,任君選擇。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138✨ 香辣牛肉湯 $148✨ 餃子王 $18✨ 泡菜餃子王 $18
係香港搵韓式石頭鍋飯,韓屋可以一試!
佢地仲用左紅米飯,非常健康架!

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138

✨ 香辣牛肉湯 $148

✨ 餃子王 $18

✨ 泡菜餃子王 $18
2024-03-14 171 瀏覽
呢間次次行過都好多人,今次終於有機會試下!menu大部分都係湯飯,另外仲有啲拌飯同餃子食🥟最近天氣太凍最啱就係食碗湯飯!呢個雲濃湯係我飲過最濃最有奶味嘅🥹飲落去有淡淡嘅牛肉香味同奶香味!入面仲有一塊塊牛再加啲洋蔥同蔥!好啱送飯食!餃子叫左店員推介最多人叫嘅,泡菜蒸餃多汁唔乾,牛小排煎餃好脆好熱🥹大推!最後叫左枝桃味嘅米酒,用埋傳統嘅酒碗飲好有feel!!☺️———————📍韓屋尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖💸~200hkd /pp
泡菜蒸餃子

雪濃湯

牛小排煎餃

最後叫左枝桃味嘅米酒,用埋傳統嘅酒碗飲好有feel!!☺️

———————

牛小排煎餃
  • 醬牛小排餃子
  • 韓式煎餃子
2024-03-11 157 瀏覽
【尖沙咀•韓屋】@ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀粉紅格調韓屋參雞湯原味石鍋芝士拌飯蒸餃子五隻參雞湯。這是一道源自韓國的傳統高湯,主要是以人蔘、雞肉、大棗、蒜末及香菇等食材炖煮而成,富含藥膳性質,經常被認為具有補氣養血的功效。一口下去,首先能品嘗到的是人蔘的微微苦甜,接著是雞肉的鮮美與香菇、大棗帶來的自然甘甜。湯頭清澈且濃郁,雞肉軟嫩易脫骨,熬煮的時镜把各種食材的精華完美融合,絕對是滋補身心的上選。接下來是原味石鍋芝士拌飯。這道韓式拌飯以石鍋作為烹調器具,不僅能使飯菜久熱不涼,還能令飯底形成一層金黃酥脆的焦香鍋巴。芝士的加入則是當代美食的一種創新詮釋,使得拌飯更添風味。在拌飯時,熔化的芝士絲拉伸,與熱氣騰騰的飯粒糅合,口味豐富且層次分明。每一口的嚼勁中,都能感受到芝士的濃郁與米飯的香甜,搭配上蔬菜的清脆,使得整體滋味平衡而誘人。蒸餃子的表皮薄而富有彈性,預示著裹著滿滿內陷的精心製作。蒸制的方式使得餃子保持了食材原本的鮮味與水分,吃一口,肉汁隨之流出,味道鮮美。內餡的選材和調味也至關重要,好的蒸餃子應當肉與蔬菜比例恰到好處,並帶有微妙的調料香氣。餐廳環境
【尖沙咀•韓屋】@

性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #韓屋 #web3尖沙咀
2024-03-09 165 瀏覽
前菜有一款,係醃咗嘅白蘿蔔,味道酸酸辣辣~▫️蔘雞湯 $168湯入面都有糯米,人蔘,紅棗等等~好滋補嘅湯!提提大家呢個湯係唔包飯,要另外自己加紅米飯或者麵條~雞肉都係林身嘅同埋份量都唔算少~▫️醬炒牛肉拌飯 $118配料都幾豐富,有紅蘿蔔絲,腐皮,冬菇,菠菜,翠玉瓜,大量紫菜碎,芽菜等等~佢嘅牛肉就係肥牛黎既,特登嗌左佢有少少似新年撈起嘅感覺😝個飯仲用咗健康嘅紅米!拌飯嘅醬係甜甜地嘅,但我覺得唔撈醬味道都OK▫️餃子王 $36佢用咗平時中式嗰隻蒸籠黎上好有趣~有少少韭菜餃嘅味道,但個餡係好棉密而不是juicy那種~個皮都做得幾薄👍佢亦都配咗少少辣椒豉油,個人覺得唔掂都好夠味▫️泡菜餃子王 $36呢個相對餃子王嚟講就會比較辣~個人鍾意原味多啲🤣
前菜有一款,係醃咗嘅白蘿蔔,味道酸酸辣辣~

▫️蔘雞湯 $168

▫️醬炒牛肉拌飯 $118

▫️餃子王 $36

▫️泡菜餃子王 $36
呢個相對餃子王嚟講就會比較辣~個人鍾意原味多啲🤣

2024-03-08 133 瀏覽
韓屋🇰🇷蔘雞湯🐔 $168呢個人蔘雞好似喺呢度好出名,我見到左右兩邊嘅隔籬位都有嗌,所以我就當然唔執輸要嗌一個試一試啦!佢做法係喺雞入面填入人蔘、大棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等等嘅材料,經過長時間嘅熬製,令到人心嘅香味同埋雞肉融合,係韓國傳統嘅養生食品!㊙️㊙️隻雞雖然唔算好大隻,不過一個人食份量絕對足夠,不過入面嘅糯米份量就唔係太多,如果想將個湯撈飯嘅話可以另外加錢要飯~醬炒牛肉拌飯🐮$118呢個醬炒牛肉拌飯,估唔到原來好惹味,一覺唔覺意就變成白飯小偷😋😋另外佢哋嘅醬汁係另外上碟嘅,所以味道濃淡可以自己控制,個人覺得呢一點幾貼心!韓式煎餃子🥟(五隻)$78韓式煎餃每一隻都好大隻,外皮超級脆,見到佢哋有提供好多款唔同嘅餃子,下次你會再試吓其他味道!🥰🥰
韓屋🇰🇷

蔘雞湯🐔 $168

醬炒牛肉拌飯🐮$118

韓式煎餃子🥟(五隻)$78
Book左晚上8:00,一去到門口都好多人排隊,估吾到咁出名。樓面得一個,應該真系韓國人,但識講廣東話👍🏻服務慢少少,但都接受到。2個人食,有前菜,揀左人蔘雞同炒豬肉石鍋拌飯,已經夠飽。見到周圍既人都有食餃子,可能最出名系佢,無叫到都有啲後悔。D肉好嫩好大,真系骨都食到,但我接受吾到就無食😂😂石鍋拌飯做到有飯焦,都幾足料。

人蔘雞

D肉好嫩好大,真系骨都食到,但我接受吾到就無食😂😂

炒豬肉石鍋拌飯
石鍋拌飯做到有飯焦,都幾足料。
人蔘雞
炒豬肉石鍋拌飯
2024-03-03 177 瀏覽
平時好鍾意食湯飯,特別係釜山嘅豬肉湯飯😍 之前特登搵香港有邊間韓國餐廳有豬肉湯飯食,同朋友嚟食過一次,覺得都幾好味!今次趁天氣涼涼地,又去食😋 推介鍾意湯飯、想食得健康啲嘅朋友仔試吓~🔸釜山豬肉湯$148豬肉份量好多,都幾軟嫩!湯頭奶白色,本身都幾香濃夠味,加啲蝦醬、調味醬落湯,會更加鮮味!湯超級熱辣辣,飲落好暖胃好舒服!呢度都蘿蔔泡菜好爽脆好好食,配湯飯食好夾!不過叫湯無包白飯,要另外叫~ 🔸醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138石鍋拌飯都係呢度嘅招牌菜,好多人叫!用咗紫米飯,更加健康!拌飯材料好多,除咗牛肉,仲有蘿蔔、脆肉瓜、菠菜、菇、魚糕、紫菜,非常豐富!仲加咗芝士,少少拉絲更加香濃!石鍋好熱,熱辣辣食都幾正!而且仲有飯焦😋 自己隨意加拌飯醬調味~🔸醬牛小排餃子 $88一份有5隻~ 餃子肉餡飽滿,亦都幾juicy,幾好食!可以點少少汁食更加惹味!

🔸釜山豬肉湯$148

🔸醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138

🔸醬牛小排餃子 $88

• 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯
  • 醬牛小排餃子
  • 釜山豬肉湯
2024-02-18 414 瀏覽
哩間韓國菜店仔細細長期人氣排隊,事實係佢地既韓式餃子🥟真係特別又好味😋餃子有分蒸同煎,口味亦相當特別,好似有蔘雞味同埋帝皇蟹膏蟹肉,仲有我地揀左既煎醬牛小排餃子❣️一份5隻外皮香脆夠香口,內餡香又有肉汁。另外仲叫左餃子王同埋泡菜餃子每樣一隻,餃子係big size用小蒸籠裝,賣相精緻打於一流。蒸餃既外皮有彈性唔會軟爛👍🏻內餡飽滿,泡菜餃微辣有爽脆口感,另外既菜肉餡同樣美味😋冬天最愛熱辣辣蔘雞湯, 成條韓國人蔘係度, 雞煲到骨都腍埋, 最中意篤爛哂佢然後啖啖都食到雞同粥, 味道鮮甜, 食完暖粒粒又好補既感覺!!值得回頭✔️✔️✔️

一份5隻外皮香脆夠香口,內餡香又有肉汁。

值得回頭✔️✔️✔️
2024-02-10 352 瀏覽
📍呢度同其他韓國菜餐廳唔同,係主打韓國傳統湯品、石鍋飯同埋餃子,幾啱冬天入去食!傳統韓式鮑魚人參雞($198)個湯係用咗原隻雞熬製,湯頭入口好濃郁,同埋啲雞肉一夾就散,食落好軟腍,連雞骨都食到。雞身入邊仲有人蔘、大棗、糯米等等,兩個女仔食都夠飽。另外個湯再加埋新鮮鮑魚真係超級補,飲完成個身都好暖。另外試咗招牌嘅餃子王同泡菜餃子王($18),餡料好足同埋有一隻拳頭差唔多嘅size,泡菜味就辣辣地比較惹味啲!