2018-06-03 409 瀏覽
自從五月交左份畢業論文之後,我做左成個月廢青,大部分時間都係屋企食雞加埋最近天氣真係熱到呢,無咩特別,真係唔想出街,但食得多屋企飯,又想出街食下飯喎,所以就約左朋友出黎,順便陪佢出尖沙咀買野,我地行左一陣,已經大汗叠細汗,頂唔順喇,要揾餐廳食野嘆冷氣休息下,我地行到去韓國街,見到呢間專食臭臭鍋,好似好得意喎,而且價錢相宜,一於試下環境尚算大,氣氛舒服,一入去就嗅到火鍋嘅氣味,值得一讚嘅係,佢嘅冷氣相當稱職啊,超舒服😌我同朋友一人揀左個鍋,再加左個麻辣臭豆腐當前菜,有別於港式臭豆腐,呢度果啲不是油炸的,所以感覺健康啲,臭味惹味,配埋麻辣粉,相當好味而火鍋方面,我當然要試招牌臭臭鍋喇,我揀左小辣配粉絲,湯底彌漫住少少類似臭豆腐嘅味,好啱我口味,而餸菜方面亦十分大方,種類多,份量亦頗多,扺我最鐘意係佢個米血糕,煙煙un un,而最尾個粉絲係精華,勁吸湯,食完大滿足而我朋友就揀左個香蒜牛肉鍋,除左湯底唔同之外,配菜亦有少少唔同嫁,分別有,牛肉片,蟹籽丸,甜不辣等等,我朋友食完都話正而8鍋係飲品方面,亦一點也不遜色,話明係台式邊爐,當然要配返台式飲品喇,珍珠奶茶、果汁紅茶/綠茶、沙冰樣樣齊,而且

環境尚算大,氣氛舒服,一入去就嗅到火鍋嘅氣味,
值得一讚嘅係,佢嘅冷氣相當稱職啊,超舒服😌

麻辣臭豆腐

招牌臭臭鍋
米血糕
香蒜牛肉鍋
粉絲

而8鍋係飲品方面,亦一點也不遜色,話明係台式邊爐,當然要配返台式飲品喇,珍珠奶茶、果汁紅茶/綠茶、沙冰樣樣齊,而且價錢同街邊嗰啲台式飲品店差不多,我同朋友分別揀咗巨峰提子沙冰同埋蜜桃沙冰。
分量比我地想像中大杯好多,而且唔會太甜,果味清香,又夠冰凍
蜜桃沙冰
巨峰提子沙冰
我同朋友打完邊路,都仲有半杯正,可以拎走,一路行街一路飲,咁就唔洗再怕天氣熱啦
2018-05-31
麻辣臭豆腐