呢間coffee shop 雖然位處地庫電梯底比較隱蔽唔係太起眼,但卻好寧靜、寬敞、舒適。名字提到煉金之術,而店舖o既當眼處同d 咖啡杯仲刻上o左一d 神秘符號,間餐廳其實都幾有特色,彷彿散發住一股獨特o既氣場般。叫o左份青檸辣椒牛扒沙律($118),侍應上菜時簡單提到牛肉係牛腹膜既部位,而d 沙律配菜,係從法國進口。個沙律o既醬汁同平時食開西式o個d 有d 唔同,呢隻用上青檸汁,加上辣椒同青瓜,令道菜幾有泰式風味,少少辣之中帶點清甜。至於d 牛扒,份量都幾多,切開有好多片。廚師只係煎香o左表面,內裡仲係比較生,因而十分鮮嫩。我平時鋸扒都叫開三成熟,所以幾符合我口味。呢個牛扒沙律overall 真係幾唔錯,值得推介!咖啡白朱古力西多士($58) d 麵包砌到好靚,瀋上少許糖霜,再劃上一道紅色醬汁伴碟,侍應話呢隻係雜莓醬。一督落去,會feel 到份多士超級鬆化,好多空氣o係入面,麵包邊緣尤其脆口。個人prefer 唔搽o個隻醬,因為味道偏酸覺得唔係好夾……上milk chocolate ($41/large size。平日一個food + 一個drink 有八八折) 時侍應介紹呢隻係由兩

青檸辣椒牛扒沙律 ($118)

青檸辣椒牛扒沙律

咖啡白朱古力西多士 ($58)

上milk chocolate ($41/large size。平日一個food + 一個drink 有八八折) 時侍應介紹呢隻係由兩隻自家製o既朱古力製成。奶泡打得唔錯,而味道同一般coffee shop 好唔同,佢會較重純可可味,甜度好低,但一d 都唔苦,質感幼滑。
milk chocolate ($41/large size)

有兩個後來坐低o既OL 見我杯milk chocolate 好似好靚咁,特登問我好無飲然後都各自叫o左一杯呢。
青檸辣椒牛扒沙律 ($118)
青檸辣椒牛扒沙律