朋友愛拉麵 佢成日想尋找香港的好味拉麵,今次佢話想試下位於尖東的武士拉麵餐廳自己寫由柯士甸站行約10分鐘,由於位於玫瑰堂附近,其實從尖東站行過去會方便啲餐廳開業時間係下午六點,我地唔想同人迫,六點鐘到達佢地剛開門,我地係第一客人店內不大,約八個座位,對住開放式廚房,可以睇住師傅煮拉麵拉麵以日本多個古代將軍明名,我點咗四國香䓤油湯底的豐臣將軍,朋友就選擇醬油魚介豬骨湯底的德川將軍豐臣將軍就如其名,好濃郁同好重口味的湯底,飲完第一啖滾熱濃厚豬骨湯底後再食第一注幼拉麵,麵條已經吸收晒湯底的濃郁味道,好惹味但配上䓤花後中和咗好多叉燒有火炙過再加上黑椒調味,脆邊口感一流唔膩;温泉蛋生熟情度剛剛好,好甜好滑濃烈的口味唔需要加魚油,因為加咗都食唔出特別反而加於朋友個碗德川拉麵後,魚介豬骨湯底多咗甜味,更加好味第一次又唔想太重口味的話,可以試試德川將軍拉麵,厚實但有淡淡魚味中和咗濃厚豬骨湯頭的油膩感,可以食到最底。睇住師傅渾身是勁地用力搞住個湯頭,一碗拉麵咁好食係有原因嘅整體來說:地點係遠咗啲,店內細咗啲,但最緊要係食物質素甚好,回頭指數

店內不大,約八個座位,對住開放式廚房,可以睇住師傅煮拉麵

豐臣將軍拉麵

濃烈的口味唔需要加魚油,因為加咗都食唔出特別

反而加於朋友個碗德川拉麵後,魚介豬骨湯底多咗甜味,更加好味

德川將軍拉麵

睇住師傅渾身是勁地用力搞住個湯頭,一碗拉麵咁好食係有原因嘅

2017-07-11
德川將軍拉麵