2017-10-15 1971 瀏覽
深水埗想揾好野食,話難唔難話易唔易,因細佬生日又唔想食普通野,好彩老公介紹呢間餐館,入到去餐館見到店內的相片,才記起老細是誰,大家可能都未必記得無線之前做十兄弟飛天五是誰,他原來是這餐館的老闆。我們坐下後便點了“杏汁燉豬肺湯“、“ 冰梅欖角骨“、“ 芥茉牛柳粒“、“ 海鮮大全糯米飯“、“ 招牌鐵板火焰聖子皇“、“一柱擎天“。當然首先嚟個豬肺燉湯先,真的要用四字形容“滋味濃郁“值得一讚, 第一道餸上場“ 一柱擎天“, 真是物如其名地上枱,不單是樣子特別,連菜都非常鮮嫩, " 冰梅欖角骨" 都非常惹味, 主角出場了, 就是“招牌鐵板火焰聖子皇“, 點解叫主角因為有得食有得睇, 出場時會用酒灑上鐵板上起了紅紅的火滔, 好配合個菜名呀!至於“ 芥茉牛柳粒"味道適中,風味獨特! 壓軸主菜出場就係“ 海鮮大全糯米飯“,用油炸過的蟹放落飯上蒸, 有另一番風味, 可算是色香味俱全! 一頓豐盛嘅晚餐後, 還送上精美鯉魚形的桂花杞子糕, 最後配上的甜品,香與甜互相交融貫通,確實是味蕾的最大滿足, 餐桌上的享受可劃上完美的句號。

海鮮大全蒸爐米飯

鐵板火焰聖子皇