4個女仔約去深水埗搵好嘢食,朋友力推呢間,我一直以為係打邊爐,去到先知原來係食小菜😅 餐廳鋪面唔係好大,但係環境好乾淨,我哋四個人坐圓枱,好闊落,叫多幾碟野食都唔怕🤭招牌芋香卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️朋友係為咗芋香卷嚟呢度,不斷推介我地一定要試!大大舊芋頭表面炸到脆卜卜,沾上隨碟嘅酸甜汁,咬落粉粉地但又好香口,鍾意食芋頭一定要試吓👍🏻乾隆生菜包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食法同泰式生菜包一樣,入面嘅肉係豬肉,最驚喜係加入大量蟹籽,食嘅時候脆卜卜,令到口感多咗層次!招牌杏汁墩豬肺 ⭐️⭐️⭐️⭐️電話訂位嘅時候問我地駛唔駛訂豬肺湯,見佢咁力推所以梗係要試吓啦!杏汁味好濃好重,豬肺洗得好乾淨無內臟味,鍾意飲豬肺湯嘅一定唔可以錯過~ 冰梅欖角骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次食中餐都會揀一道「骨」,今次揀咗餐廳推薦嘅冰梅欖角骨,話梅味食落好特別,酸酸甜甜好啱送飯,份量唔少但我地都清晒👍🏻 飛天芥蘭煲 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芥蘭煲好正呀!好鍾意上枱時嘅沙沙聲,雖然係飛天但絕對唔會太辣,醬汁濃郁,芥蘭亦軟硬適中,五星好評✨椒鹽九肚魚 ⭐️⭐️⭐️喺九肚魚同魷魚之間掙扎咗好耐,最後揀咗九肚魚😁 九肚魚好滑,脆漿唔會太厚,外脆內滑好好食~

招牌芋香卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️

乾隆生菜包
招牌杏汁墩豬肺
冰梅欖角骨
飛天芥蘭煲
3月17日細仔仔及其女友,選擇咗在呢間KOL,肥C9紅姐主埸,請靚媽食生日飯,當晚此店安排一張貼牆細圓枱,給揾食肥華一行四人坐,面對呢個安排,肥華當然不滿,而此店亦容許肥華,另行選擇四人位座,可借揾匀此店楼下舖面,其他四人枱位置,唔喺有泠氣機滴水問題,就喺在坐位旁擺放什物及有蚊滋飛蟲陪客食飯,在咁嘅情況吓,肥華一家衹好接受,開頭不滿意嘅嗰大半張圓枱。食物方面,此店名物, 鐵板火焰聖子王 ,冰梅欖角骨, 招牌麗香卷,都冇令人失望有A+評語,至於個杏汁燉豬肺湯,雖然非常足料,但飲唔到有杏汁味,而且湯頭清淡,要另行加鹽嚟飲,先有味道,呢嗰湯俾嗰B分評級,亦無不可 其他兩味,椒鹽珍珠骨同埋酒醉三俠,都喺味道平平貨色,同獲C級成績。綜觀此店,食物質素及員工待客,服務態度都喺OK,但店内環境則唔會,再吸引到,揾食肥華,再去光顧嘞!
2023-12-30 1244 瀏覽
訂位嘅時候已經預訂咗杏汁白費湯,開頭都驚飲唔晒,因為我哋只有六個人,不過原來佢有細size所以就有口福,非常足料,啲湯渣多到嚇死你,又多豬肺,個湯煲得好靚。琵琶豆腐味道都唔錯,個汁落咗落去又唔會令到個豆腐林晒。生炒排骨就正常火星,不過都算大碟嘅。雞蛋焗魚腸聽講係必食嘅,洗得乾淨,冇苦味,魚腸都算多,邪惡啲都值得嘅。等齊人嘅時候侍應哥哥問我哋要唔要預留燒鵝,咁我哋就要咗一份例牌,真係好食喎,皮脆肉滑,而且又唔會好肥。美中不足嘅係原先想食肉絲炒麵,因為呢個聽講又係必食嘅,可惜侍應哥哥話冇晒麵叫我哋改做米粉得唔得,一心諗住係肉絲炒米粉,點知嚟咗碗湯米粉加條菜,呢件事我哋都覺得好搞笑。

琵琶豆腐味道都唔錯,個汁落咗落去又唔會令到個豆腐林晒。
生炒排骨就正常火星,不過都算大碟嘅。
依家食市已經食過好多次晚飯, 之前食物好食員工服務態度都好, 但係今次做節第一次帶家人嚟食, 可能唔夠人手疑似老闆親自落場, 就係敗北趕客之作, 一度食飯一度不停聽到佢嗌破喉嚨咁叫好滋擾😏, 同埋你可唔可以對客人禮貌D呢?我哋係嚟消費唔係畀你大聲呼喝😠, 其實其他員工係可以正正常常地運作, 佢一個搞到個氣氛好似打仗咁嘈, 始終係室內唔係大排檔困住啲聲音好刺耳, 反而疑似老闆你把聲令到其他員工更加緊張更加混亂, 希望你留意下否則真係好趕客😏今次食物都保持正常水準, 一心帶家人嚟試, 但係比疑似老闆你嘅服務態度嚇窒佢哋, 唔知以為嚟咗大檔, 你想留住啲員工同食客, 我諗要改善下你嘅態度😑PS: 10大人+ 3小朋友消費差不多$3000, 如果疑似老闆的你要set 最底消費每位$500(包括小朋友, 其實食左甘多次晚飯都未試過甘聽過🥴你嘅位置喺深水埗wor🤦), 麻煩下次訂枱時講聲不要在客人背後竊竊私語好冇禮貌, 如果我要食海鮮我會選擇去西貢或者流浮山食會有更多選擇😌其實其他員工係有禮貌但係你就🤦....你嘅豪邁嘅語氣唔係嗰個識欣賞🤭

2023-12-07 815 瀏覽
老實講,這次嚟到這間食肆,真係一頓開心嘅美食之旅!第一口嗌落去嘅酸辣湯,味道鮮美得滯,湯底夠哂味,辣度啱啱好,微微嘅酸香刺激到味蕾,話你知呢次飯局開始得好!再嘆一啖炸得脆口嘅春卷,入口唔油膩,裡面嘅餡料都新鮮,啖啖肉感,幾得意!我超級鍾意佢嗰份外酥內軟嘅口感。至於臘味炒飯嘅話,每粒米都分晒開,食落去香口得嚟唔覺得膩,好正!當然都少不免要點個甜品,近排好出名嘅豆腐花味道幾好,咀嚼嗰刻真係滑到冇朋友,加埋啲糖水,甜度剛剛好,統統嘅細節都顯示到廚師嘅用心。總而言之,呢度嘅食物質素高,服務態度好,冇得輸啦!大家快啲嚟試試吖! 👍😉👌
2023-11-23 778 瀏覽
呢間酒家又抵食又好食,碟碟餸都好大碟,而且仲係有裝修唔係up up dup dup嗰D貨式真係無敵嘅飯聚地點。1) 菜乾雞腳豬肺湯呢個湯Book位時已預訂,夠火喉兼夠晒足料,上面呢碟湯渣只係三分之一左右,所以個湯真係好甜,D豬肺洗得好乾淨,我地7個人每人都飲到2碗幾。2) 雞蛋焗魚腸魚腸無乜鯹味又唔苦,感覺都通得幾乾淨,魚腸份量就少咗D所以影響咗個香味。3) 菠蘿咕嚕肉呢味就正正常常,個汁唔會太酸。3) 蒜頭火腩大鱔煲呢個又係好大鍋,熱辣辣,好香,不過D火腩太肥同埋無乜鱔。4) 椒鹽鮮魷唯一好處係夠脆口,魷魚都夠彈性,不過睇個樣就唔似係鮮魷,雪藏貨黎講算煮得唔錯。5) 鐵板煎魚卜呢個夠晒香,不過又係魚卜嘅數量太少。6) 酥炸生蠔唔好睇佢黑黑地,其實炸得好好食,好鬆脆,D蠔都好肥美。7) 肉絲炒麵呢個炒麵真係好有誠意,從未試過個汁同個麵分開上,大廚真高明,我地可以Keep住食到脆卜卜嘅炒麵,好掂。8)桂花糕估唔到有甜品送,呢餐真係食得開心。

1) 菜乾雞腳豬肺湯
2) 雞蛋焗魚腸
3) 菠蘿咕嚕肉
呢味就正正常常,個汁唔會太酸。
3) 蒜頭火腩大鱔煲
呢個又係好大鍋,熱辣辣,好香,不過D火腩太肥同埋無乜鱔。
4) 椒鹽鮮魷
5) 鐵板煎魚卜
呢個夠晒香,不過又係魚卜嘅數量太少。
6) 酥炸生蠔
唔好睇佢黑黑地,其實炸得好好食,好鬆脆,D蠔都好肥美。
7) 肉絲炒麵
8)桂花糕
估唔到有甜品送,呢餐真係食得開心。
2023-07-16 2628 瀏覽
家庭飯局初嚐利星没有失望。利星在深水埗站B出口一出便看到,交通算很便利👍一行七人被安排坐樓上一張大枱坐得很舒適。吃整頓飯留意到各位服務員都有笑容,而且反應很快,在今時今日嘅服務行業中算是很難得了。我們點的餸菜中重頭戲就是這裏的鎭店之寶豬肺湯,我們點了大的,結果吃/喝一點不剩!其次也點了:燒鵝小炒王焗魚腸炆魚鳔醉鴨舌豬耳以上菜式都很美味,不過當中有些略為多味精吃後很口渴希望店家可以注意。最後店家還送了魚形的桂花糕,意想不到的好吃。
家庭飯局初嚐利星没有失望。
其次也點了:
燒鵝
炆魚鳔
豬耳
最後店家還送了魚形的桂花糕,意想不到的好吃。
豬肺湯(大)
魚鳔
桂花糕
  • 杏汁豬肺湯
  • 燒鹅
呢日約咗老朋友食飯,近排成日都去打卡餐廳,反而真正好食嘅就好少,所以特別揀咗呢一間地道小炒,好多款菜式賣相都好吸引,我同朋友合埋眼係咁點係咁點,點到老細走出嚟同我哋講話 :你哋得兩個,唔好再點啦,食唔曬㗎!🤣🤣打頭陣先食咗一個 火焰蟶子皇,佢係用鐵板上嘅豉椒蟶子皇,然後加咗一啲酒精,喺上面點起烘烘火焰,好夠氣勢,好夠鑊氣,頭盤就叫咗芥末牛柳粒,同埋鴨舌,非常醒胃。主菜方面,叫咗一個百花豆腐,好似孔雀開屏咁,賣相好靚。跟住叫咗一個石鍋莧菜,我本身就唔係太鍾意食莧菜,但係估唔到佢用石鍋煮,再加埋其他配料配菜,味道好吸引。另外又叫咗一個魚腸蒸蛋,記得細個嘅時候,老豆間唔中都有食呢一味 ,但近年就好少食,好有懷舊感覺 ,成餐飯兩個人喺度亂咁嗌都唔使一千蚊,整體嚟講味道都非常之唔錯,老闆又好 Nice,值得推介。

2023-05-26
2023-04-07 2227 瀏覽
泡椒豬腳🐷係冰鎮泡椒豬腳凍凍地🧊滿滿的骨膠原口感爽彈👏🏻唔肥膩浸過泡椒辣辣地🌶️係必食開胃菜撈起有海蜇、豬耳同豬肚海蜇爽脆😽豬肚唔韌、軟淋而不失咬口份量好大🫣食極都仲有加埋辣醬油🧉好過癮👅砵仔焗魚腸 $98份量好大🤰🏻魚腸都好大條無腥臭味💯口感粉粉地蛋嫩滑🍳好足料幾好食✅咕嚕雞球 $103雞球係冰鮮雞件咕嚕汁酸甜適中🍯🍋十分開胃🤩咬落啖啖肉會食唔停口😻馳名鎮江骨 $103瘦多肥少👌🏻聞落醋味突出但食落無咩酸味🍋因為要吐骨🦴無啖啖肉黎得滿足🙊胡椒味菜大蜆湯 $185有大蜆、豬肚、粉絲、菜芯、味菜等配料🍲啖湯濃郁而不失清甜食完咁多濃味菜式哩個湯可以清新味蕾🥗無咁heavy👍🏻招牌三蔥桶蠔煲 $208桶蠔肥美🦪無腥味炸完都保持到鮮嫩juicy質感💦回味雞煲 $178味道濃郁🥘辣味同麻感平衡得恰到好處雞件唔多🐣唔係好抵食雜錦大盤花菜 $108花菜爽脆🥦有臘腸、腩肉片、蝦乾🦐等吊味臘腸仲要係靚臘腸唔肥、有肉既口感好惹味😋整體而言,哩間小菜館食物份量足料味道唔差✅價錢都唔算貴💸菜式眾多仲有甜品(桂花杞子糕)送無限時⏱️十分適合朋友、家庭聚餐邊食邊傾計一流值得一試📝

泡椒豬腳🐷
係必食開胃菜

撈起
有海蜇、豬耳同豬肚
海蜇爽脆😽
豬肚唔韌、軟淋而不失咬口
份量好大🫣

但食落無咩酸味🍋
因為要吐骨🦴
無啖啖肉黎得滿足🙊

胡椒味菜大蜆湯 $185
有大蜆、豬肚、粉絲、菜芯、味菜等配料🍲
啖湯濃郁而不失清甜

雞件唔多🐣
唔係好抵食

雜錦大盤花菜 $108
花菜爽脆🥦
有臘腸、腩肉片、蝦乾🦐等吊味
臘腸仲要係靚臘腸

價錢都唔算貴💸
菜式眾多
仲有甜品(桂花杞子糕)送
無限時⏱️
十分適合朋友、家庭聚餐
邊食邊傾計一流
值得一試📝
一直都想試呢間 YouTube,kOL嫣紅姐,譽為主場向其頻道捧場客,極力推薦的食店,3月18日揾食肥華要陪靚媽,到深水埗購物,就因利乘便到訪紅姐呢個主場,先講三個點心,個炸雲吞較正,但欠熱度外,味道都算OK,而個灌湯餃,外觀極不討好,係唔好睇但可以食嘅級别食物,至於個一口香麻籮蔔餅則是,災難级劣食,肥華,靚媽各試食一啖後,便放棄此食品,因覺得係飲咗一匙羹油,入口嘅感覺,最後個漁香茄子炆米,粉量超多味道尚可,好食唔到佢,又唔講得難食,而今餐肥華和靚媽,覺得最好味嘅食物,就係個碗送嘅,例湯❗️
2023-02-15 1836 瀏覽
之前就很想去試試的一家店,沒想到味道真的非常好吃。確實每一道菜份量大,而且晚上人多。我們點了三個菜,小炒皇真的是我的最愛,有蝦乾,腰果相得益彰。豉油蝦很新鮮,也很入味。梅子排骨酸酸甜甜,如果說相對不那麼喜歡的,就是這道,因為有點硬
2022-11-03 2488 瀏覽
超大盒三絲炒瀨而家想食三絲炒瀨真系好難,就算老酒家都吾一定有,一系要你食米粉或者檬粉。系Google search到哩間,又近地鐵站,openrice 食評又好,梗系第一時間去食啦,吾系老店話執就執啦。2點半左右去到,裡面都差不多坐滿,外面等外賣都有兩個客,厲害啊!內在環境乾淨,外面魚缸都好清澈。等左大概7,8分鐘就有啦,摟上手真系重手啊!希望吾系有粉無肉啦。三絲炒瀨($40)5分- 比5分其中一個因素系已經好難搵到- 有好多叉燒,雞絲等,- 瀨粉都炒得吾錯,味道比較淡口,乾炒牛河($40)3分- 一樣超大盒- 牛肉又大塊又多,有小小根,最大問題系用太多疏打粉去醃,食完兩個小時都覺得幾”拿”口,吾系咁足料真系會比2分。- 粉亦無黐埋。味道比較淡口優點- 超大盒,應該起碼有其他茶餐廳1.6盒- 快手- 性價比好高改善點- 收錢大哥無戴口罩
超大盒三絲炒瀨

三絲炒瀨($40)5分
- 比5分其中一個因素系已經好難搵到
- 有好多叉燒,雞絲等,
- 瀨粉都炒得吾錯,味道比較淡口,

乾炒牛河($40)3分
- 一樣超大盒
- 粉亦無黐埋。
味道比較淡口

優點
- 超大盒,應該起碼有其他茶餐廳1.6盒
- 快手
- 性價比好高

改善點
- 收錢大哥無戴口罩

三絲炒瀨
乾炒牛河
2022-11-03
三絲炒瀨
讚1 第一次黎,小菜係幾好,酸辣頭盤相當開胃,杏汁白肺湯好足料,夠杏味,燒鵝皮脆,肉都夠鬆佬,整體幾樣嘢都好2 服務相當好,以一間深水埗小炒店,侍應醒目到不得了,笑容滿面彈1 黃金蝦既蝦肉唔太爽

1 黃金蝦既蝦肉唔太爽
2022-05-28 3274 瀏覽
好耐冇來深水埗食地道小炒,兩年冇來呢度,水準依舊。杏汁豬肺湯,一定要提早預訂,冇預訂實冇得飲。成煲湯,渣多過湯,非常足料,除左基本湯料既豬肺,南北杏,白菜外,仲用左金華火腿來調味。椒鹽鮮魷,呢類小炒飯店,實冇得輸,岩晒餸啤酒。#利星火鍋海鮮小炒 #深水埗 #深水埗美食 #舊區的味道 #杏汁豬肺湯 #椒鹽鮮魷 #菠蘿生炒骨 #涼瓜肉鬆煎蛋 #疫情下的日常
好耐冇來深水埗食地道小炒,兩年冇來呢度,水準依舊。

椒鹽鮮魷,呢類小炒飯店,實冇得輸,岩晒餸啤酒。

• 杏汁豬肺湯
2022-05-21 2507 瀏覽
一班老友食飯當然要食小菜,朋友介紹去利星,當然要試下!當晚叫既多數都係下酒菜!好出色!本身對炸物唔太喜愛,但炸茄子、煎小棠菜,呢2款好有驚喜!脆卜卜既外層,入面係香軟有汁!炸物👍🏼👍🏼👍🏼
2022-05-19
香辣大盤菜