2017-01-05 1853 瀏覽
等人放工8:00幾晌西營盤,當日星期五之後唔洗返,所以決定繼續向入,搭兩個站地鐵去到堅尼地城搵嘢食睇到openrice個文介紹呢間順景,原本兩個人諗住先吃個牛腩麵,之後再周圍一路行一路食,點知嚟到個老閭娘推介我哋食清湯腩火鍋,仲話一試包正原本都怕兩個人食唔晒,不過佢咁大力推介,咁就決定試二人食嘅清湯腩火鍋,包括一鍋牛腩,另外仲送菜仲有粟米,如果大家怕唔夠食,佢另外仲有火鍋料畀大家叫,又有酒同可樂等,唔洗怕唔飽,另外亦會畀個茶你,都算細心個牛腩就真係不得了,爽、肥、筋腩樣皮齊,你以為佢煲咁耐會韌,一啲都無,所有嘢入口非常嫩口,而清湯腩個湯亦都好清,唔太濃,加上唔係好肥膩,一開頭飲幾口都得,之後食落湯越嚟煲越濃,腩位啲脂肪開始溶落湯入面,令到個鍋更惹味,加埋菜同粟米食,的確一流兩個人叫呢個200蚊有找嘅二人餐,就咁已經食得好飽,試唔到其他配料,但齋食牛腩已經夠晒滿足,如果大家有一班人嚟食,呢個絕對值得推介

原本都怕兩個人食唔晒,不過佢咁大力推介,咁就決定試

2016-12-09
  • 清湯腩