其實本人都好少黎石籬呢頭,不過咁岩我要黎搵一搵我朋友,而佢又住石籬,所以我地就順便搵下呢頭附近有咩好西食我朋友就話想試下呢間私房菜,因為佢平時同屋企人又好少會落黎食,特別係海鮮咁,所以就想趁依個機會黎試下佢,咁我都贊成,一於試試佢入到鋪頭坐低埋,環境都算清潔同埋闊落,而且有幅好大的畫,畫上應該係三門仔漁港的風景,係石籬呢個地方真係別有一番風味,好似暫時處身係一個漁港咁咁好肚餓嘅我地就即刻睇下有咩食,首先我地就叫左餐廳推介嘅炸子雞(半隻)。呢到嘅炸子雞炸得皮脆而肉嫩,雞肉入味以餘一D都唔鞋口,我地好快就清曬半隻雞哈哈。估唔到一間食海鮮嘅餐廳都整到咁有質素的肉類菜式,適合一d唔係好好海鮮而又想試呢間私房菜的朋友輪到海鮮菜式,咁我地就分別叫左花雕蛋白蒸肉蟹同埋石窩金銀蒜蝦飯。先講個蛋白蒸蟹,蛋白一入口充滿著醉人的花雕香味,而肉蟹雖然唔係話好大隻,但都夠兩至三人食用,而且花雕提升了蟹肉鮮甜的味道,我地都食到停唔到口,配上豉油簡直可以送幾碗飯到石窩金銀蒜蝦飯,只見飯上鋪滿了蒜蓉開邊蒸蝦,蝦入口充滿鮮味,蝦油亦被底下的飯底吸收,十分入味,而且佢用嘅石窩亦可以整到飯焦,識食之人一定十分開心咁我地另外

咁我地另外都叫左一道石窩蝦醬通菜,充滿鮮蝦鹹香的蝦醬配上嫩口的通菜亦都十分惹味,又係一送飯好選擇。

我覺得可以係呢個位置食到都算有水準的海鮮同埋小菜,實在令人意想不到,希望呢間私房菜可以維持水準,等我地可以日後再黎幫襯!

• 石鍋金銀蒜蟹飯
  • 當紅脆皮炸子雞