2019-11-06 434 瀏覽
我係大隴街附近返工,發現了這間隱世餐廳,就叫朋友等我放工一起黎這裏食晚餐杏汁白肺湯$48有豬肺提鮮,再加了生磨的南北杏,濃郁香滑,滋潤脾胃冰鎮生炒肉排$128嫩滑的肉排,加上爽甜的菠蘿,而且用了冰鎮的方法,令口味更加香脆酸甜,非常適合夏天黎食日式木魚花燒魚$298魚肉鮮嫩可口,而且比較結實,加上木魚,就像食了一口滿滿魚肉的小丸子一樣杏汁花甲浸時菜$98時菜清清地,清甜爽口,健康又好味,加上花甲瘦肉,口感豐富鮮爽,用杏汁浸更能帶出食材的鮮味小食雞絲加海蜇配上芝麻,是一道開胃冷盤,如果加埋wasabi一定更透心涼

杏汁白肺湯$48
有豬肺提鮮,再加了生磨的南北杏,濃郁香滑,滋潤脾胃

冰鎮生炒肉排$128

日式木魚花燒魚$298

杏汁花甲浸時菜$98

小食
2019-10-29 236 瀏覽
今日見完客,自己一個人行行下見到這間酒樓,於是便一個人去嘆茶,過下退休生活。由於一個人,只點了三樣點心食。金柚沙律炸雲吞炸雲吞炸得香脆亦很大件, 內𥚃蝦肉是用上鮮蝦製成, 所以特別鮮甜, 再沾上特製的沙律醬, 味道很夾亦不覺油膩。木魚花炸米網腸粉 ($28)這個其實是港式炸両, 在係上面灑上木魚絲, 感覺都幾得。油炸鬼被腸粉包裹住, 口感仍然很脆卜卜很堅挺, 而且又不油膩兼且很大件, 食完一碟都感覺有些飽足。鳳凰煎珍珠雀 ($22)睇果名完全估不到這個是什麼食物。當食物送上來時也未必估到, 我很心急地交一口, 原來是珍珠雞, 將它當成煎餅咁做成, 都很有創意。師傅將其煎至外脆內軟, 入口容易咬, 不會很黏也不油膩, 食完後飮返杯茶嘆下 hea下, 跟住接住下一個工作目標進發 。

金柚沙律炸雲吞

木魚花炸米網腸粉 ($28)

鳳凰煎珍珠雀 ($22)

其實本人都好少黎石籬呢頭,不過咁岩我要黎搵一搵我朋友,而佢又住石籬,所以我地就順便搵下呢頭附近有咩好西食我朋友就話想試下呢間私房菜,因為佢平時同屋企人又好少會落黎食,特別係海鮮咁,所以就想趁依個機會黎試下佢,咁我都贊成,一於試試佢入到鋪頭坐低埋,環境都算清潔同埋闊落,而且有幅好大的畫,畫上應該係三門仔漁港的風景,係石籬呢個地方真係別有一番風味,好似暫時處身係一個漁港咁咁好肚餓嘅我地就即刻睇下有咩食,首先我地就叫左餐廳推介嘅炸子雞(半隻)。呢到嘅炸子雞炸得皮脆而肉嫩,雞肉入味以餘一D都唔鞋口,我地好快就清曬半隻雞哈哈。估唔到一間食海鮮嘅餐廳都整到咁有質素的肉類菜式,適合一d唔係好好海鮮而又想試呢間私房菜的朋友輪到海鮮菜式,咁我地就分別叫左花雕蛋白蒸肉蟹同埋石窩金銀蒜蝦飯。先講個蛋白蒸蟹,蛋白一入口充滿著醉人的花雕香味,而肉蟹雖然唔係話好大隻,但都夠兩至三人食用,而且花雕提升了蟹肉鮮甜的味道,我地都食到停唔到口,配上豉油簡直可以送幾碗飯到石窩金銀蒜蝦飯,只見飯上鋪滿了蒜蓉開邊蒸蝦,蝦入口充滿鮮味,蝦油亦被底下的飯底吸收,十分入味,而且佢用嘅石窩亦可以整到飯焦,識食之人一定十分開心咁我地另外

咁我地另外都叫左一道石窩蝦醬通菜,充滿鮮蝦鹹香的蝦醬配上嫩口的通菜亦都十分惹味,又係一送飯好選擇。

我覺得可以係呢個位置食到都算有水準的海鮮同埋小菜,實在令人意想不到,希望呢間私房菜可以維持水準,等我地可以日後再黎幫襯!

• 石鍋金銀蒜蟹飯
  • 當紅脆皮炸子雞
2019-10-10 277 瀏覽
今日同事帶我去一間隐世酒樓飮茶, 佢唔帶我去真係唔知有, 不過要行一條很長很長嘅樓梯才可到達。三文魚籽蝦餃 ($14/位)這粒蝦餃雖然比較貴, 但賣相和味道與一般茶樓截然不同。賣相很大粒, 獨立蒸籠, 蝦餃用上大蝦製成, 不似一般蝦餃只有少許蝦肉, 蝦餃皮薄通透。魚籽下面加入少許wasabi...令味道層次特出, 亦很有新鮮感。茶杯魚湯燒賣 ($10/位)蒸燒賣食得多, 用魚湯煮成就真係少見, 魚湯內的全是真材實料, 有杞子, 螺片, 而且湯頭鮮甜, 而不是味噌湯。燒賣也是用鮮蝦做成, 很有蝦味啖啖肉。鮑汁鮮雞脚 ($32)這裡用上新鮮雞腳煮成, 很冧滑黏口, 有很多骨膠原, 而且沒有雞肉的腥味, 鮑汁味道很濃郁不會很鹹。鹹菜粉腸豬肚泡飯 ($48)這個泡飯真心說不錯, 因為粉腸豬肚清潔得好乾淨, 沒有苦涩味, 再加上鹹菜味道非常夾, 另外胡椒味道再濃一點, 更加醒胃。

三文魚籽蝦餃 ($14/位)

茶杯魚湯燒賣 ($10/位)

鮑汁鮮雞脚 ($32)

鹹菜粉腸豬肚泡飯 ($48)

2019-09-30 287 瀏覽
今天晚上和一大班朋友來到位於葵涌這間三門仔漁夫火鍋點心專門店,位置十分方便,在石籬商場旁邊。首先我們叫了一個風生水起宴,這個和酒樓的套餐一樣,有十款主菜和一款甜品。這個風生水起宴是海鮮宴。首先享用了杏汁煲豬肺湯,杏汁是這間店員親手磨,這個湯是奶白色。有一款菜是番薯蜆,十分新鮮和香甜海鮮味。蒸元貝分量十足,充滿着牛油蒜蓉的香氣。最難忘的是蒜香牛油焗饅頭,香氣十足,菜式新穎,蒜香牛油和饅頭這個配合很特別。今天晚上的糖水是南瓜西米露,真材實料,滿口南瓜。
有一款菜是番薯蜆,十分新鮮和香甜海鮮味。
蒸元貝分量十足,充滿着牛油蒜蓉的香氣。
今天晚上的糖水是南瓜西米露,真材實料,滿口南瓜。
2019-09-26 203 瀏覽
想不到在石離會有一間如此好味的打邊爐小店,食材新鮮,喜歡食海鮮的一定要去,一定要去,一定要去。店內老板NICE,細心,會提我們食材要如何食最好,例如貴妃蚌,需要放係滾水滾一秒,就可以食,好觧甜!!!!!影左碟牛,好香口啊,連唔食牛的朋友都忍唔住食左兩塊!種有三文魚好厚身,又新鮮!!!價錢合理,份量都幾大份,6人份量抵食。
影左碟牛,好香口啊,連唔食牛的朋友都忍唔住食左兩塊!
種有三文魚好厚身,又新鮮!!!
價錢合理,份量都幾大份,6人份量抵食。
2019-09-19
生日
  • 龍蝦,貴紀蚌,三文魚
2019-08-25 268 瀏覽
今日同男朋友一家黎「三門仔漁夫點心專門店」飲茶,位置都幾易搵,響石籬商場對面,好易見到午市精選好多選擇,價錢唔算太貴,不過最重要都係食物質素我地點左一份「手撕雞海蜇」,味道唔錯,d雞好嫩,惟份量略嫌少左d「魚湯浸燒賣」係呢到另一招牌菜,魚湯好鮮味,勁好飲;燒賣都好大粒,呢個必點!之後叫左「奶皇流沙包」,熱辣辣蒸出黎,一搣開d蛋黃流哂出黎,十分推介「蛋白杏仁茶」都係即磨,但份量都係少左d,一打開得半碗,以$28黎講少少失望

午市精選好多選擇,價錢唔算太貴,不過最重要都係食物質素

手撕雞海蜇

魚湯浸燒賣

蛋白杏仁茶

2019-08-24
手撕雞海蜇
魚湯浸燒賣
蛋白杏仁茶
2019-08-19 206 瀏覽
同朋友係公司附近食飯,發現左一間特色小菜,叫左杏汁豬肺湯,有濃濃杏汁味,仲有好多豬肺,冰鎮生炒肉排,我第一次食,冰冰的開胃,日式木魚花燒魚,配沙拉醬,味道更加提升,最後食埋浸時蔬,2人剛剛好
2019-08-16 201 瀏覽
話說有個朋友幾鍾意食中菜 所以經家住葵涌既朋友介紹下 就去咗呢間可以打邊爐食小菜既中菜館食晚飯☺️呢間餐廳位置於葵涌住宅及工業區之間 地點係比較隱世一啲😂🌟冰鎮生炒肉排($128)生炒肉排大家應該食唔少😂冰鎮唔係經常能夠食到🥺生炒肉排上菜嘅時候有冰粒蓋住 肉排外層幾脆👍🏻肉質亦都唔錯幾鬆軟 配碗白飯一流_🌟杏汁花甲浸時蔬($98)食得清清地嘅朋友仔應該會幾鍾意 平時食咁多肉梗係要食返啲菜平衡一下❣️_🌟杏汁白肺湯 ($48)奶白色的湯裡面藏了兩大塊肺☺️十分足料 有家的味道😆_🌟日式木魚花燒魚 ($298)上菜的時候滿滿木魚吸引左我地☺️魚肉比較諗身 食嘅時候將木魚加上魚肉再沾少少沙律醬食落去感覺又幾五錯👍🏻_🌟晚市茶芥 ($12)

🌟冰鎮生炒肉排($128)
_
🌟杏汁花甲浸時蔬($98)
_
🌟杏汁白肺湯 ($48)
奶白色的湯裡面藏了兩大塊肺☺️十分足料 有家的味道😆
_
🌟日式木魚花燒魚 ($298)
_
🌟晚市茶芥 ($12)
杏汁豬肺湯
杏汁豬肺湯
  • 杏汁白肺湯
  • 日式木魚花燒魚
山長水遠聽女朋友講入葵涌食海鮮,好彩個地點都好易搵,餐廳又夠大,坐得都好舒服。一坐低我就睇中咗個芝士焗龍蝦,仲加咗$30加伊麵。平時我食芝士好揀擇,最唔鍾意啲好似香口膠質感嘅芝士,但呢度嘅芝士醬真心好正,啲龍蝦又夠大隻同啖啖肉,齋食個龍蝦都有排食!食完龍蝦伊麵再飲返碗皇室龍蝦湯,真係好正!個湯夠濃好啱我口味!入面仲有好多龍蝦仔,啖啖都係龍蝦嘅鮮味!!話明食海鮮餐,又點可以少咗聖子?出面好多蒜蓉粉絲蒸聖子都落超多蒜蓉,有啲其實唔係好食到隻聖子嘅鮮味,又多殼又多沙,都係呢度嘅蒜蓉粉絲蒸聖子好味好多!!而且粉絲唔會油淋淋咁,我連啲粉絲都食埋!!食到咁上下女朋友竟然叫咗個石窩蝦醬通菜,咁多菜我真係唔知點食,平時我又唔係咁鍾意食菜!但估佢唔到呢個蝦醬通菜會咁惹味!蝦醬夠濃,通菜keep住熱辣辣,唔食菜嘅我至少食咗半盤!喺大家都7-8成飽嘅時候,女朋友又點咗條魚,好啦我諗條魚都唔會好大條架啫,點知原來真係咁大條!呢條燒到脆卜卜嘅黃腳立真係夠晒抵食!除咗有大量嘅木魚做點綴之外,廚師仲喺旁邊放咗啲沙律醬,估唔到用嚟點魚食係咁好味!呢道日式木魚花燒魚冇乜骨啲魚肉又夠林身,真係冇得頂!

一坐低我就睇中咗個芝士焗龍蝦,仲加咗$30加伊麵。

入面仲有好多龍蝦仔,啖啖都係龍蝦嘅鮮味!!

話明食海鮮餐,又點可以少咗聖子?
而且粉絲唔會油淋淋咁,我連啲粉絲都食埋!!

點知原來真係咁大條!
2019-08-07 177 瀏覽
今天到荃灣工作,順道約了住在石籬的朋友吃飯。這是我第一次到石籬,朋友帶路,來到這家餐廳。這裏有火鍋及小菜,今天不想吃火鍋,就嚐嚐這裡的小菜。先來一碟冰鎮生炒肉排,生炒肉排就嚐過,加上冰鎮還是第一次。大大的一盤冰鎮生炒肉排來到,光是size已經感覺到它的厲害,有冰粒蓋著,外層好脆,脆度像「拔絲」食物般脆,平常的生炒肉排絕對做不到,非常特別。再來的是石窩蝦醬通菜,每一條通菜沾有蝦醬,蝦醬的分佈很均勻,感覺到廚師製作的用心。再來的日式木魚花燒魚,木魚份量很多,絕不吝嗇,魚肉比較林,魚加魚的配搭很新鮮,原來搭著吃味道也不錯。再來一人一盅杏汁白肺湯,奶白色的湯裡面,藏著兩大塊肺,真材實料,入口香滑,女士滋補恩物。最後加上一碗梳乎厘紅豆沙,一次滿足兩個願望。
冰鎮生炒肉排
,平常的生炒肉排絕對做不到,非常特別。
石窩蝦醬通菜

梳乎厘紅豆沙
梳乎厘紅豆沙

最後加上一碗梳乎厘紅豆沙,一次滿足兩個願望。
2019-08-01
  • 杏汁白肺湯
  • 石鍋蝦醬通菜
  • 冰鎮生炒肉排
2019-08-06 86 瀏覽
今日小編黎到間好有特色既餐廳,餐廳環境打造成一個小漁村既氣氛。脆卜卜既飯前小食。🦞皇室龍蝦湯 - $48名附其實既龍蝦湯,鮮味十足,粒粒龍蝦。🥚白飯魚煎蛋 - $128蝦仁炒蛋果啲就聽得多,好少餐廳會有白飯魚。蛋厚,魚又多,送飯一流。🦐黃金蝦 - $138大大隻既海蝦配邪惡既咸蛋黃,真叫人垂涎三尺。蝦殻都炸得香脆,容易咬開。🐟日式木魚花燒魚 - $298推薦依條魚,因為平時岀街食既魚除左蒸,都係炸既多,好難得食到吾油膩既燒魚。魚肉十分既新鮮又甜美,一夾就知。🔴紅豆沙老板好好甘送左個糖水比我地食,讚!

脆卜卜既飯前小食。

🦞皇室龍蝦湯 - $48
名附其實既龍蝦湯,鮮味十足,粒粒龍蝦。

🥚白飯魚煎蛋 - $128

🦐黃金蝦 - $138

🐟日式木魚花燒魚 - $298

🔴紅豆沙
老板好好甘送左個糖水比我地食,讚!

2019-08-02 106 瀏覽
日式木魚花燒魚 – $268黃腳立石窩蝦醬通菜 $78蒜蓉粉絲蒸聖子 $58芝士焗龍蝦 $198 加伊麵 $30皇室龍蝦湯 $48葵涌也有好西吃!特意從灣仔坐車到葵涌,就是為了這家「三門仔漁夫火鍋點心專門店」這裡的裝潢很有特式吧?是走懷舊風的呢! 【芝士焗龍蝦 $198 加伊麵 $30】說明是「三門仔漁夫」,當然不可以錯過超新鮮的龍蝦菜式!以超多的芝士醬淋在大大隻龍蝦上,伊麵又沾滿了龍蝦的鮮味,兩個人吃到停不了口!!【皇室龍蝦湯 $48】吃完龍蝦伊麵,再加一碗超濃龍蝦味的皇室龍蝦湯,就是Perfect!裡面有超多小龍蝦呢!!【蒜蓉粉絲蒸聖子 $58】聖子真的超甜超新鮮!墊在下面的粉絲完全吸了聖子的鮮味,好好味呀!【石窩蝦醬通菜 $78】第一次吃石窩煮的通菜!!蝦醬味真的很濃很好吃~~上桌的時候還是超滾的,吃到後期的時候通菜或是持續熱烘烘,這就是石窩的魔力!!【日式木魚花燒魚 $268】男友最愛的菜式就是這款!本來不喜歡吃魚的他都大讚超好吃!將黃腳立燒成皮脆內軟,然後再加上日式木魚,口感一流,而且魚骨很少,難怪男友如此好評!!
日式木魚花燒魚 – $268黃腳立
石窩蝦醬通菜 $78
蒜蓉粉絲蒸聖子 $58
芝士焗龍蝦 $198 加伊麵 $30
皇室龍蝦湯 $48

葵涌也有好西吃!
特意從灣仔坐車到葵涌,
就是為了這家「三門仔漁夫火鍋點心專門店」

這裡的裝潢很有特式吧?
是走懷舊風的呢!

【芝士焗龍蝦 $198 加伊麵 $30】
說明是「三門仔漁夫」,
當然不可以錯過超新鮮的龍蝦菜式!
以超多的芝士醬淋在大大隻龍蝦上,
伊麵又沾滿了龍蝦的鮮味,
兩個人吃到停不了口!!

【皇室龍蝦湯 $48】
吃完龍蝦伊麵,
再加一碗超濃龍蝦味的皇室龍蝦湯,就是Perfect!
裡面有超多小龍蝦呢!!

【蒜蓉粉絲蒸聖子 $58】
聖子真的超甜超新鮮!
墊在下面的粉絲完全吸了聖子的鮮味,
好好味呀!

【石窩蝦醬通菜 $78】
第一次吃石窩煮的通菜!!
蝦醬味真的很濃很好吃~~
上桌的時候還是超滾的,
吃到後期的時候通菜或是持續熱烘烘,
這就是石窩的魔力!!

【日式木魚花燒魚 $268】
男友最愛的菜式就是這款!
本來不喜歡吃魚的他都大讚超好吃!
將黃腳立燒成皮脆內軟,
然後再加上日式木魚,
口感一流,
而且魚骨很少,
難怪男友如此好評!!
2019-08-02 86 瀏覽
打咗成日風,個肚得個窿,為了填補內心空虛寂寞凍,晚餐靜靜地食吓小菜都不為過吖!不過間餐廳位置好隔涉,大胃住得近就話啫,胃民就要冒雨轉幾程車先嚟到等胃民期間,食住花生過吓日辰,一咬開花生,就有好濃烈嘅花生香估唔到咕嚕肉同冰可以係perfect match,原來啲冰可以鎖住肉汁,同埋令肉排外表更加脆口唔係好食蔬菜嘅大胃,竟然清得晒,一碟通菜都可以炒得咁惹味,係咩道理?湯水好濃郁嘅杏汁味,飲到嗦嗦聲仲有好足料嘅肺呀魚肉幾滑口,配搭木魚同沙律醬,感覺好fusion最後竟然有甜品送,表面佢係梳乎厘其實佢內裡係紅豆沙落雨就冇咩人,一細雨就多返啲人,睇天食飯,好有漁民嘅特色

晚市菜芥

石鍋蝦醬通菜

杏汁白肺湯

湯水好濃郁嘅杏汁味,飲到嗦嗦聲

仲有好足料嘅肺呀

日式木魚花燒魚

魚肉幾滑口,配搭木魚同沙律醬,感覺好fusion

最後竟然有甜品送,表面佢係梳乎厘

其實佢內裡係紅豆沙

落雨就冇咩人,一細雨就多返啲人,睇天食飯,好有漁民嘅特色
2019-08-01
晚市菜芥
石鍋蝦醬通菜
2019-07-31 72 瀏覽
今日屋企人生日,近近地去左屋企附近既餐廳食。屋企人最中意中菜,今晚就帶佢地食中菜同海鮮。送左個小食,有花生食!餐廳都幾大。頭盤黎個龍蝦湯先。個湯落足料,除左粒粒龍蝦肉,仲有鮮蝦。主菜黎喇!首先有個黃金蝦,姐係咸蛋黃蝦。都有10隻之多。炸得鬆脆,每隻蝦都有滿滿既咸蛋黃。之後我地仲叫左個日式燒魚,好特別的一道菜。但魚配沙律醬同木魚一齊食又有另一番風味,幾新穎。點少得叫菜呢,所以仲叫左上湯金銀蛋浸莧菜。好多皮蛋,菜都好大的一碟,都係$88,抵食。最後點少得糖水,紅豆沙吾會太甜又吾會太稀。

送左個小食,有花生食!

餐廳都幾大。

頭盤黎個龍蝦湯先。個湯落足料,除左粒粒龍蝦肉,仲有鮮蝦。

主菜黎喇!

最後點少得糖水,紅豆沙吾會太甜又吾會太稀。