2019-05-01 153 瀏覽
今日返左成日工又好忙,中午都唔係食得好多野。收工本身諗住同女朋友求其食d野就算(佢鍾意食拉麵),本身大家都唔係住大埔,但又唔想食返自己區既野食,因為食得多有d厭。跟住話不如大埔落車睇下有咩食。其實細個都有段日子住過大埔,都知道附近有幾間拉麵店。附近比較大型連鎖既都食過,確實有佢地好食之處,但因為食過所以想試下新野。行行下就見到間身處角落既拉麵店入到鋪面雖然唔係壯麗堂皇,但睇落都有D日本風,比人感覺幾舒服。坐落左之後,餓左成日既我即刻拎起餐牌開始睇下有咩食睇落價錢都算係公道,同一般日式店鋪差唔多價,但係選擇比較多樣化。例如,呢度竟然有咁多唔同既天婦羅可以揀,拉麵又有龍蝦拉麵等其他地方少見既野。主打仲有一個極品雞湯拉麵,不過今次都食唔到呢D野,因為美食聚多,而肚只有兩個。結果我地就叫一個辛辣拉麵,炸廣島蠔,小丸子同埋脆炸龍王鬚。估唔到尤魚鬚加埋沙津醬原來係咁夾架!以前食親都食加鹽加醋,估唔到miss左呢個咁正既食法。同埋炸既時間岩岩好,可以將肉汁鎖響入面,食落有另一番風味。碗辛辣拉麵真係要讚下佢,因為個湯底我地揀左特濃,店鋪可以揀香滑/特濃。今次店員推介果陣冇令我地失敗,食落陣辣味好香,但

結果我地就叫一個辛辣拉麵,炸廣島蠔,小丸子同埋脆炸龍王鬚。
脆炸龍王鬚

同埋炸既時間岩岩好,可以將肉汁鎖響入面,食落有另一番風味。
辛辣拉麵

碗辛辣拉麵真係要讚下佢,因為個湯底我地揀左特濃,店鋪可以揀香滑/特濃。今次店員推介果陣冇令我地失敗,食落陣辣味好香,但第一啖食反而係冇味,d味係幾秒後先慢慢響口入面爆發。第一下入口反而可以食到麵本身既特色同味道,雖然唔知點樣做到,但真係好厲害。除左呢隻仲有好多其他選擇。未食過記得試下唔同湯底。

小丸子

小丸子勝在夠多汁同大大粒。
吉列廣島蠔

廣島蠔比起放題果d大隻,一食就知唔同level,炸完保得住蠔果陣香味,真係難得。
2019-04-30
脆炸龍王鬚