2019-05-06 87 瀏覽
大埔有好多小店,呢間拉麵店都用心製作的小店。裝修好日系,開放式廚房令到客人 可以欣賞廚房的製作,而且坐得近又可以同師傅傾幾句。別看那餐單上只有3款的拉麵可以選擇,這正是我欣賞小店的特色之一,能夠只有數款菜式而客源不盡,證明店鋪是專心做麵!先講下拉麵,我叫左豚肉原味湯底。湯底米白色,香滑而不油膩,要把豬骨熬成這樣的顏色相信一定要長時間的慢火熬製。如果喜歡再重口味的客人可以選擇加$8改做特濃湯底。每碗拉麵已包含木耳絲、蔥、蒜、筍片、溏心蛋半隻和紫菜一片。可以選擇蔥蒜的數目,而且麵底軟 普通和硬不同硬度,可以按自己的口味調節。我這次選擇了普通硬度,岩曬我口味。溏心蛋好入味,橙黃色的蛋黃是香濃的蛋香味。每次黎我都覺得必食店主自製的芽菜伴菜,少少辣咸咸地,真系好好食。好彩今日我早黎食,7點後已經見到門口有隊龍。

好彩今日我早黎食,7點後已經見到門口有隊龍。