火鍋隨意門

Hotspot
餐廳: 火鍋隨意門
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-04-28 321 瀏覽
雖然疫情超過一年,但都有唔少餐廳逆市開張,尤其喺銅鑼灣一帶,今日去左堅拿道西既火鍋隨意門。餐廳融合左不同國家既風格,例如土耳其既馬賽克燈、中國古代屏風。餐廳仲劃分左四個區域,每一個區域都有唔同主題包括中國、日本、法國同土耳其,而我就坐係中國既主題餐區。- 麻辣卜卜蜆鍋一加熱就聽到鍋內「卜卜」既聲音,入面分別有兩款蜆類,沙蜆外型比較迷你,肉質結實。至於另一款比較大粒,味道鮮甜滑嫩。所有蜆都唔覺有沙,證明海鮮非常新鮮。上菜嘅時候我只見到一堆辣椒同芽菜,好彩卜卜蜆麻辣湯底並唔係四川嗰種油膩麻辣,唔會令人食到係咁咳🤣,芽菜爽口兼好入味,香辣亦令蜆既味道更上一層樓🔝- 花雕雞件未煮雞件之前已經伴隨陣陣花雕香氣,紅棗紀子令雞件有少少天然甜味,肉質嫩滑多汁,好味又滋補。- 本地牛頸脊只講賣相真係頂級,色澤紅潤,每一片午頸脊厚薄一致,油花比例都算平均。味道方面,嫩滑程度中等,但香濃既牛肉味彌補返口感既不足。- 鹹蛋黃炒響鈴炸響鈴本身好邪惡,呢個鹹蛋黃炒響鈴真係十級邪惡😈,響鈴外層沾滿鹹蛋黃醬,入口香脆鬆化,我完全無法抵抗鹹蛋黃嘅魅力,食完一啖又一啖,好食到停唔到口😋- 鴨血餐廳將鴨血切成鋸齒形狀,一共

- 麻辣卜卜蜆鍋

本地牛頸脊

- 鹹蛋黃炒響鈴
鹹蛋黃炒響鈴

- 鴨血
餐廳將鴨血切成鋸齒形狀,一共有八件。色澤紅潤,口感滑嫩。
鴨血

- 日本廣島蠔
每一隻廣島蠔望落都好肥美,淥一淥之後肉身仍然飽滿,蠔肉相當鮮甜,而且不失彈性。
日本廣島蠔

- 炸芋頭
炸芋頭同普通芋頭味道好似無乜特別,不過用烏籠方式上菜幾有新意😏
芋頭

- 蔬菜拼盤
蔬菜拼盤有我最鍾意嘅萵筍、仲有木耳、蕃茄、粟米、蓮藕片、油麥菜丶娃娃菜同鮮淮山,款式非常多。
蔬菜拼盤

食辣野所以叫左一打竹蔗茅根,味道唔會太甜,容器係一個迷你地球儀,正正呼應返餐廳嘅名字。
竹蔗茅根

總結而言,價錢雖貴,但的確一分錢一分貨,尤其廣島蠔同牛頸脊質素高,蔬菜類一律都好新鮮。
2021-04-18
麻辣卜卜蜆鍋