2018-09-15 290 瀏覽
難得放假去咗旺角朗豪坊果边 行吓啲小商舖買禮物, 帶住個小朋友真係唔行得耐, 行一陣又要坐低食吓嘢。去到近中庭有多間食肆嗰一層, 太陽光照住嘅地方好舒服( 係冷氣下曬太陽真係好正㗎) 而且冇咩人, 眼角睇到有間日式甜品店, 啱曬大人小朋友嚟個輕食,簡簡單單坐低抖一抖。 睇真啲唔只係甜品店, 仲有意粉,cake 同雪糕。 不過眼見都係主打日式蛋糕同雪糕。 各種各樣嘅甜品同蛋糕真係目不暇給, study 左餐牌ㄧ陣。 最後我哋終於揀咗"日式輕食配飲品"。六款唔同款式日式輕食分別放在六個小格子盒裏, 非常精緻。 成set好有公主同少女feel. 對女士們更加係目不暇給。右下格係紅豆蓉小丸子。 紅豆蓉唔算好甜, 而且好幼滑。中間格下面係綠茶雪糕, 亮點係有一塊金箔喺面。 成個雪糕又變得格外豪華。和式三文治(右上)好特別,裏面有番茄同牛油果但係預熱咗嘅, 牛油果同番茄嘅味道竟然特別濃烈,個麵包皮好脆。 中上格係抹茶大福, 表面嘅抹茶蓉帶甘味, 配合甜甜嘅餡料確實唔錯。左下格係抹茶芝士蛋糕, 我哋覺得好好食。 芝士味道和綠茶融為一體, 蛋糕,忌廉芝士 都鬆軟幼滑, 細細件啱啱好。左上係日式時

日式輕食配飲品

最後我哋終於揀咗"日式輕食配飲品"。

右下格係紅豆蓉小丸子。 紅豆蓉唔算好甜, 而且好幼滑。

抹茶芝士蛋糕

左上係日式時令入口水果。 當日係甜度極高嘅奇異果同密瓜。 多汁香甜又軟滑。

凍柚子蜜
漸變嘅顏色幾靚, 但味道就普通了一點。

食物唔錯, 賣相精緻, 為人流繁忙嘅商場 帶來點點閑適嘅空間。
日式輕食配飲品
抹茶芝士蛋糕