話說去開將軍澳睇戲,睇完之後想食少少野。行下行下醒起之前食過依間野,覺得唔錯,所以就決定黎食多次。依度係主打唔同煮法嘅蛋配搭唔同醬汁嘅飯,之前試過不論份量定味道都唔錯,只係略嫌貴左啲。不過今次我同fd子真係唔係太肚餓,於是就叫烏冬食。fd子叫左個叉燒烏冬~而我就叫左豬軟骨烏冬。烏冬湯底係醬油湯,但係唔會死鹹,係正常嘅烏冬湯底。烏冬係用左比較粗嘅一款,幾彈牙。至於個豬軟骨,炆得幾「林」、幾入味,認真唔錯。最後係menu度見到依個士多啤梨pancake,於是就叫左個試下。落單嘅時候侍應提醒我地依個pancake要等半個鐘,我同fd子眼見時間唔趕,於是就決定等一等。其實半個鐘真係好快過,吹下水就過去啦。個pancake黎嘅時候係熱辣辣㗎,一刀切落去就知裏面真係好軟熟,外面有少少脆。pancake配上少少cream同新鮮士多啤梨,食落去酸酸甜甜唔會好heavy,不知不覺間一啖接一啖咁就finish左。值得一提嘅係,個pancake有好香嘅蛋味,將幸福嘅感覺昇華到另一個層次。我覺得依30分鐘係值得等嘅!
話說去開將軍澳睇戲,睇完之後想食少少野。

行下行下醒起之前食過依間野,覺得唔錯,所以就決定黎食多次。

不過今次我同fd子真係唔係太肚餓,於是就叫烏冬食。
叉燒烏冬

fd子叫左個叉燒烏冬~
豬軟骨烏冬

而我就叫左豬軟骨烏冬。

烏冬湯底係醬油湯,但係唔會死鹹,係正常嘅烏冬湯底。

烏冬係用左比較粗嘅一款,幾彈牙。

至於個豬軟骨,炆得幾「林」、幾入味,認真唔錯。
士多啤梨pancake

其實半個鐘真係好快過,吹下水就過去啦。

我覺得依30分鐘係值得等嘅!
2018-09-09
豬軟骨烏冬