嬲爆!嬲到想爆粗!超長文!!!話說平時好少去將軍澳區,呢次因為工作關係而去左~工作完成之後因為肚餓一個人諗住係附近搵食填飽個肚就算點知行左好耐popcorn又唔岩食,行行下就去左玉子造屋門前⋯由於太肚餓都無諗咁多,見餐牌正正常常6、70蚊一個午餐~心諗玉子、日本菜、定食,點都唔會伏掛?😂原來咁諗真係錯哂...😂😂😂門口企左陣一個員工都冇,但又見到有一台食客,所以膽粗粗入去...我覺得自己好似打搞到人咁🧐咦入到去又有店員指我去卡位坐喎!時間為2點50-55分左右,仲諗住下午茶時間,會陸續多人。一埋到去張檯非常多杯碗碟底既水印,唔係天然木紋黎下話?😂個水壺一睇就知無fill過,餐具就得返一隻湯匙同三把刀🤓仲有支污糟左既牙籤,喂大佬四人卡位喎?冇人fill返啲野既?🤔算啦得自己一個人,冇咩所謂淨係倒啲水黎浸下匙羹姐咁就order野食,叫左個午餐:咖喱吉列豬扒定食,咁簡單既野,點會伏呢?好快兩分鐘上哂湯、飲品同飯~犀利呀!除左杯凍檸茶本身係凍外...其他兩樣熱食都係凍架!仲要係難食架!😂仲衰過去超市買返黎自己叮返熱!🤪呢樣都唔算激氣,正當我攞隻湯匙羹準備開餐嘅時候...店員哥哥拎張單埋黎叫我埋
嬲爆!嬲到想爆粗!超長文!!!

話說平時好少去將軍澳區,呢次因為工作關係而去左~
工作完成之後因為肚餓一個人諗住係附近搵食填飽個肚就算
由於太肚餓都無諗咁多,見餐牌正正常常6、70蚊一個午餐~
心諗玉子、日本菜、定食,點都唔會伏掛?😂
原來咁諗真係錯哂...😂😂😂

咦入到去又有店員指我去卡位坐喎!
時間為2點50-55分左右,仲諗住下午茶時間,會陸續多人。
一埋到去張檯非常多杯碗碟底既水印,唔係天然木紋黎下話?😂
個水壺一睇就知無fill過,餐具就得返一隻湯匙同三把刀🤓
算啦得自己一個人,冇咩所謂淨係倒啲水黎浸下匙羹姐
好快兩分鐘上哂湯、飲品同飯~
犀利呀!除左杯凍檸茶本身係凍外...
其他兩樣熱食都係凍架!仲要係難食架!😂
仲衰過去超市買返黎自己叮返熱!🤪
呢樣都唔算激氣,正當我攞隻湯匙羹準備開餐嘅時候...
店員哥哥拎張單埋黎叫我埋單!😂😂😂
心諗唔係啊嘛?我坐低10分鐘都冇叫我埋單?😀我有睇鐘架果時2:58分!
跟住眼見其他檯食客都有埋單咁我照埋啦,$68我比$70,找兩蚊比齊頭好正常姐?
嘩佢居然唔找錢喎!睇住佢來回找錢比其他客人但係冇找錢比我?!
雖然兩蚊唔係咩野錢,平時都唔會拎比貼士餐廳...
但係喂大佬啊兩蚊唔係奉旨俾貼士你啊嘛?仲要咁既態度?🤷🏻‍♀️
都都都算啦,我冇問佢找返,諗住快快食完就走,反正冇下次。
咦?其他客人走哂淨返我一個時先發現原來佢地要開餐!
成班哥哥仔圍埋一齊食野,唔怪之得拿拿聲叫我埋單啦,原來費事食食下野要招呼我?🤷🏻‍♀️
啲野擺哂哂係到無人去執檯,唔講以為我係員工之一~
所以先唔去打理下環境、招呼下客人😂亦難怪成張檯都係水印啦~
仲要好似偷聽到佢地話我入左黎,都冇辦法啦之類...
喂其實你地3點就休息,點解2點50定55分我入黎唔截住我呢?
原來冇截單時間?放左我入黎跟手叫我埋單趕我走?😂
已經一肚火,到我走既時候我真係覺得自己係員工黎架!🤪
因為門口拉左橫帶,有員工係門口梳化蓋被訓緊覺!🤪
我真係覺得自己應該融入埋訓埋一份😂😂😂
最後上網睇返原來好多人都負評態度差,仲要一直keep住差😎
其實老闆經理究竟係支持班員工倒自己米吖,定係老闆經理都一樣係咁既人?
咁既待客之道,環境同食物質素真係大開眼界😂
簡直開發左我對伏味既新宇宙
嬲得濟我都冇影食物相,不過咁差,影都費事🙂
2021-11-30
2021-11-18 341 瀏覽
二人餐完全係呃人錢 200幾蚊一d 都唔抵,蟹籽沙律超淡冇未,條蟹柳好次未解凍咁。 黑蒜豬骨湯感覺同出面嘅公仔麵冇咩分別。炸芝士波食左成舊粉咁樣。嘩,真係好失望,以為150幾個like 會唔差。點知...真係搞唔掂,見到個餐牌,寫住原價300幾,依家200幾,以為真係會有翻咁上下啦。點知,d 嘢一樣一樣咁上,我個心就一下一下咁受打擊。真係未見過200幾蚊食左值幾十蚊嘅嘢。佢俾人嘅feel真係超級唔抵。我唔知其他嘢食係點。但係點嗰啲真係麻麻。服務又麻麻。裝修好似幾好,但係入面就完全配合唔到囉。
2021-09-19 805 瀏覽
呢間位於將軍澳中心最底層,比較唔顯眼,環境都比較寧靜,岩哂想系假日忙裏偷閑、享受寧靜嘅朋友!!店內佈置簡約,都可以打下卡既。呢個店舖入面主打係玉子,不過食左個牛舌飯之後裏決定要推介牛舌飯🤣🤣塊牛舌係超大超厚呀!!!而且咬落仲要勁「淋」呀!因為之前去過標榜厚切牛舌既舖頭試一試,點知咬落好似擦膠咁,所以之後對牛舌都驚驚地,但呢間絕對可以放心食!另外咖哩吉列豬扒蛋包飯都唔錯,蛋好smooth咁圍住啲白飯,豬扒都size都ok,可以一試😆
2021-09-15 433 瀏覽
玉子造屋有多款日式蛋料理,玉子之盛典系列有十款蛋包飯另有鐵板西冷、壽喜燒、熟丼、拉麵、烏冬及意粉可供選擇菜式如下 香炸大雞脾配蛋包飯咖啡汁 原條燒汁鰻魚蛋包飯配沙律原隻生炸大雞脾個皮脆如薯片既口感非常正 蛋皮滑蛋入口夠滑溜 拌以咖哩汁,滑蛋飯一齊食味道豐富又美味 最正係雞脾大隻咬開肉汁豐盈啖啖肉原條日式燒汁鰻魚焗香伴以滑蛋飯 仲配泡菜加沙律菜 鰻魚肉嫩帶脂香,入口甜甜地 食起黎完全無骨 配埋滑蛋飯食都相當配搭份量超大碟幾乎食唔完 呢度既飯都係非常大碟豐富!之前開幕個陣仲誇張,而家已經調整左架喇!CP值高,食物有水準平均消費$150評分8/10將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖
玉子造屋有多款日式蛋料理,玉子之盛典系列有十款蛋包飯
另有鐵板西冷、壽喜燒、熟丼、拉麵、烏冬及意粉可供選擇
原隻生炸大雞脾個皮脆如薯片既口感非常正 蛋皮滑蛋入口夠滑溜
原條日式燒汁鰻魚焗香伴以滑蛋飯 仲配泡菜加沙律菜
CP值高,食物有水準
平均消費$150
評分8/10
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖
2021-09-14 375 瀏覽
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻玉子造屋一聽就知係專食蛋嘅餐廳!但👧🏻今之並冇試佢嘅玉子系列產品,反而按自己喜好叫咗啲野食同大家分享下😚✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1)極上厚切牛舌丼 HK$85一落完單唔使3分鐘就上咗枱嘅極尚厚切牛舌丼,快到唔駛煮咁呀🤣說好嘅極尚、說好嘅厚切呢?!🥲總共得3塊唔厚嘅厚切牛舌,配菜仲多過主角,仲竟然用泡菜做配菜?!🤒牛舌好一般嘅茶餐廳牛舌質素,啲飯仲要痴埋一嚿嚿咁,完全唔值呢個價😅反而👧🏻一開始覺得最怪嘅泡菜先係最好食嘅🤣😍賣相:🌕🌕🌑🌑🌑😋味道:🌕🌕🌑🌑🌑2)Oreo曲奇熔岩醬班戟 HK$68梳乎厘班戟總共有幾款味,👧🏻今次最揀咗個夠睇落最正嘅Oreo味🙊賣梳真係唔錯😍啲cream加上雪糕同梳乎厘班戟嘅冰火組合從來都唔會令人失望👍🏼個班戟切開入面偏黃色,雞蛋味好重,👧🏻覺得唔錯😚但係出面HK$100鬆啲都有三塊嘅時候,呢到計埋加一成HK$70幾蚊嘅價錢得一塊班戟,就唔係太抵喇🤣所以建議真係想食梳乎厘班戟嘅大家都係去專門店到食好啲!🙊😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑總括黎講,玉子造屋嘅食物質素麻麻,唔係好對得住加埋一差唔多一嚿水嘅價錢😅真係可一不可再呀
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

1)極上厚切牛舌丼 HK$85

😍賣相:🌕🌕🌑🌑🌑
😋味道:🌕🌕🌑🌑🌑

2)Oreo曲奇熔岩醬班戟 HK$68

😍賣相:🌕🌕🌕🌗🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑

總括黎講,玉子造屋嘅食物質素麻麻,唔係好對得住加埋一差唔多一嚿水嘅價錢😅真係可一不可再呀🙈

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌑🌑

📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖
☎️ 2395 8844
2021-09-03
2021-08-28 340 瀏覽
見到其他foodie嘅post見到佢地嘅梳乎厘同窩夫好吸引❤️‍🔥再加埋係正我屋企附近就搵一日放工去試下😘懷疑大家都唔係好知有呢間嘢所以晚飯時間去都勁少人😂❤️推介指數: 7.5/10 😎會回訪嗎: ❌ (很大機會不會了😔)等候時間:0mins—————————————————————😍精選二人餐 $248 套餐包括:🤪前菜:胡麻豆腐沙律&蟹親子沙律 (6.5/10) 前菜真心覺得唔係好好食😞胡麻豆腐沙律仲可以接受而我唔係好鍾意蟹親子沙律嘅沙律菜☹️再加上食到有啲生嘅味建議叫其他前菜🙏🏻🤪主食:牛肉壽喜燒 (8/10) 個人挺喜歡佢個壽喜燒湯底係幾正宗之餘唔會太過甜入面都好多料兩個人都食到飽曬😚至於啲牛肉肉質唔算好滑但唔會好韌😋🤪主食:溶岩芝士漢堡旋風蛋包飯 (7/10) 呢個就不過不失啦就純係啲芝士貼在啲漢堡扒上面食嘅時候都唔為意有芝士嘅味道🙂漢堡扒都幾厚身且夠淋🤔飯量都ok的不過失望嘅係咖哩汁太少送唔到飯😓小編黎到主要想試甜品所以另外加左個:😍士多啤梨鮮忌廉班戟 $52 (8/10) 價錢唔算貴可能因為咁樣份量就有啲少兩個人食轉眼間好似食左空氣咁🤣但以質素來看都算鬆軟彈身食入口都會有係口
見到其他foodie嘅post
見到佢地嘅梳乎厘同窩夫好吸引❤️‍🔥
再加埋係正我屋企附近
就搵一日放工去試下😘
懷疑大家都唔係好知有呢間嘢
所以晚飯時間去都勁少人😂

❤️推介指數: 7.5/10
😎會回訪嗎: ❌ (很大機會不會了😔)
等候時間:0mins
—————————————————————
😍精選二人餐 $248 套餐包括:
前菜

🤪前菜:胡麻豆腐沙律&蟹親子沙律 (6.5/10)
前菜真心覺得唔係好好食😞
胡麻豆腐沙律仲可以接受
而我唔係好鍾意蟹親子沙律嘅沙律菜☹️
再加上食到有啲生嘅味
建議叫其他前菜🙏🏻
牛肉壽喜燒

🤪主食:牛肉壽喜燒 (8/10)
個人挺喜歡佢個壽喜燒湯底
係幾正宗之餘唔會太過甜
入面都好多料兩個人都食到飽曬😚
至於啲牛肉肉質唔算好滑
但唔會好韌😋
熔岩芝士漢堡旋風蛋包飯

🤪主食:溶岩芝士漢堡旋風蛋包飯 (7/10)
呢個就不過不失啦
不過失望嘅係咖哩汁太少送唔到飯😓

小編黎到主要想試甜品
所以另外加左個:
士多啤梨鮮忌廉班戟

😍士多啤梨鮮忌廉班戟 $52 (8/10)
價錢唔算貴

6️⃣以下:不合格😣
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
牛肉壽喜燒
士多啤梨鮮忌廉班戟
2021-08-22 265 瀏覽
✨ 熔岩芝士漢堡旋風蛋包飯 ($98) 旋風蛋包飯嘅蛋皮睇落煎得幾靚,有扭紋,仲帶少少蛋汁 😉 不過𢳂起一羹就發現蛋皮入面原來比較乾,白飯同雞蛋味道未能融合,反而咖哩汁味道更突出 🤭  ✨ 蟹親子沙律 ($64) 蟹親子就係蟹子 (其實係飛魚子?🤔) 加蟹柳,沙律味道正常

2021-08-22 166 瀏覽
放工想求其搵啲嘢食,未食過呢間,上OpenRice見到訂枱有八八折,所以就試吓因為訂咗6:30 ,入面一個人都冇😂叫咗兩個正餐,都係蛋包飯。鰻魚蛋包飯個鰻魚味道一般,漢堡嗰個餐本身想改唔要咖喱醬,不過佢話唔可以改但係可以分開上,因為我想食真啲熔岩芝士嘅味道😂😂佢咁樣都OK嘅,都係正正常常,個蛋就做得唔錯,又靚又好味。咁啱炸雞做緊一蚊一粒,我哋叫咗六粒,都係正常既味道。另外甜品就叫咗個香蕉班cake,味道係唔錯,不過得一塊都要$68食物我覺得只係中規中矩,唔算好出色,但係價錢就偏貴,就算八八折左每個人買單都要$140應該都未必有機會再嚟

因為訂咗6:30 ,入面一個人都冇😂
叫咗兩個正餐,都係蛋包飯。

咁啱炸雞做緊一蚊一粒,我哋叫咗六粒,都係正常既味道。

應該都未必有機會再嚟

熔岩芝士咖喱漢堡旋風蛋包飯
炸雞
香蕉醬班戟
2021-08-09 341 瀏覽
《三文魚蟹子忌廉汁旋風蛋包飯》從未到此店進食,根據大家的食評,叫了這道令我大失所望的《三文魚蟹子忌廉汁旋風蛋包飯》。淡味而份量又少的忌廉汁,算吧!我也不是濃味人。但三文魚內的中心部分還是冷冷的,未煮熟,這個可不能接受。店員二話不說,重新煮過一碟,服務態度良好。可是再來一客比之前的沒太大改進,三文魚更有濃濃的腥味😔 ,飯也不熱,吃不下去了,相也無影。難食。估不到自己煮的還比這店好食。失望而回。無下次。我該相信同伴的親身食評,今次我錯了。
《三文魚蟹子忌廉汁旋風蛋包飯》

2021-08-09
2021-08-02 321 瀏覽
來到將軍澳中心,一心想試下有名的蛋包飯。於是就去了玉子造屋。幸運地,被安排坐到窗邊位,可邊食邊欣賞將軍澳的街景。我叫了一個精選2人套餐,現時優惠價$248。套餐的前菜可選兩款,我選了南瓜炸薯餅和唐揚炸雞件。而圖右就是南瓜炸薯餅和辛辣唐揚炸雞件。南瓜炸薯餅甜甜的,十分開胃。唐揚炸雞也炸得不錯,不過小小辣。這套餐也附上生蛋 (圖左) 和麵豉湯(圖左下)。我將生蛋同甜豉油混合了,配合肥牛食,令肥牛更好香滑。主食可叫兩款,主食方面,我點了壽喜燒。湯底甜甜的壽喜燒湯味,裏面材料太豐富,肥牛佈滿整個鍋。而且每塊肥牛有手掌那麼大塊😍,不止肉類,裏面有娃娃菜,有金菇,翠肉瓜,有日本魚蛋。絕對係物超所值😊幾分鐘後,牛肉煮熟了。邊食邊望街景 ,寫意。另一個主食,我叫日式豬軟骨旋風蛋包飯。賣相方面,蛋的形狀真是一個旋風,非常精緻。完全不捨得食。果然是招牌菜。蛋整得十分滑溜。咖喱汁亦甜甜的。豬軟骨也煮得好軟身,易入口,而且肉質肥美。配上日本珍珠米,完美。檸檬茶也是酸澀味適中,紅茶味濃。少冰又大杯😃玉子造屋地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下b03c號舖
來到將軍澳中心,一心想試下有名的蛋包飯。
於是就去了玉子造屋。

幸運地,被安排坐到窗邊位,可邊食邊欣賞將軍澳的街景。

我叫了一個精選2人套餐,現時優惠價$248。

套餐的前菜可選兩款,我選了南瓜炸薯餅和唐揚炸雞件。

這套餐也附上生蛋 (圖左) 和麵豉湯(圖左下)。
我將生蛋同甜豉油混合了,配合肥牛食,令肥牛更好香滑。

主食可叫兩款,主食方面,我點了壽喜燒。
湯底甜甜的壽喜燒湯味,
裏面材料太豐富,
肥牛佈滿整個鍋。
而且每塊肥牛有手掌那麼大塊😍,
不止肉類,裏面有娃娃菜,
有金菇,翠肉瓜,
有日本魚蛋。
絕對係物超所值😊

幾分鐘後,牛肉煮熟了。
邊食邊望街景 ,寫意。

另一個主食,我叫日式豬軟骨旋風蛋包飯。
賣相方面,蛋的形狀真是一個旋風,非常精緻。
完全不捨得食。
果然是招牌菜。蛋整得十分滑溜。咖喱汁亦甜甜的。
豬軟骨也煮得好軟身,易入口,而且肉質肥美。
配上日本珍珠米,完美。

檸檬茶也是酸澀味適中,紅茶味濃。
少冰又大杯😃

玉子造屋
地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下b03c號舖

2021-07-31 175 瀏覽
好少食店可以keep 住開張幾年都仍然保持咁差水準,以為果陣啱啱新開人手唔夠,到依家都一樣,侍應服務零,成間嘢無客都無人招呼。啲炸物上餐係已經淋,而且好韌,好咸,飯又好濕,唯一杯嘢飲最正常。

2021-07-23 205 瀏覽
☆ 𝙀𝙜𝙜 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮玉子造屋將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖✦ 生炸巨人雞髀旋風蛋包飯 (咖喱汁)令我大為驚訝嘅蛋包飯,一上枱我:點食呀(´Д` )睇餐牌個名我以為只係一隻大少少嘅雞髀,點知黎到係2隻大雞髀,只可以話真係好抵食。生炸雞髀脆卜卜,蛋包飯就無乜特別嘅,但係佢d飯係撈左d飯素,味道會無咁寡。♡ 另外我覺得佢個番茄咖喱汁好食過就咁咖喱汁。ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ
☆ 𝙀𝙜𝙜 𝙁𝙖𝙘𝙩𝙤𝙧𝙮
玉子造屋
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖
生炸巨人雞髀旋風蛋包飯

✦ 生炸巨人雞髀旋風蛋包飯 (咖喱汁)
令我大為驚訝嘅蛋包飯,一上枱我:點食呀(´Д` )

2021-07-08 319 瀏覽
.📍玉子造屋📍香港將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖點了個日式豬軟骨蛋包飯跟唐揚雞塊咖喱飯,蛋是薄薄的一層,旋風蛋的造型讓整體看起來很美觀,豬軟骨燉得很軟爛入味,雞塊也不會乾柴,炸皮是薄的,不會吃到一口粉的感覺,甜口咖喱的味道中規中矩,雖然不算太有驚喜,但剛好在附近逛街也會想去吃一下😆#foodiblum日式
📍玉子造屋
📍香港將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B03C號舖

#foodiblum日式
一直都聽聞將軍澳的迪卡儂是全港最大的,今日終於有機會來逛一圈,感覺比Ikea更能消耗時間,很多運動器材也令我產生興趣試玩了一輪🏃‍♀️在收獲頗豐後就急需補充體力,左思右想下來到了玉子造屋.🏩餐廳位於商場地下門口旁邊,裝修是簡約和風路線,清新明亮,有大玻璃窗邊位吸收自然光,感覺舒服。菜單選擇十分多,主打旋風滑蛋飯和各款日式定食,看圖已經令人垂涎欲滴🤤 🍳熔岩芝士漢堡旋風蛋包飯 $98色彩繽紛,芝士包裹了漢堡帶點焦香,旋風蛋名符其實,廚房很用心炮製,再加上紅蘿蔔和翠玉瓜,底下還有足料咖哩拌飯,吃落濃淳甜。漢堡肉味不顯,其他材料太搶味湯 + 是日玉子燒 + 飲品 (加配套餐 $45) 麵豉湯味道一般。是日玉子燒是鰻魚玉子燒,鰻魚汁滲出了玉子,令蛋味更明顯👍飲品用上了文青杯和螺旋棍,在夏日午後更覺寫意

🍳熔岩芝士漢堡旋風蛋包飯 $98
熔岩芝士漢堡旋風蛋包飯

湯 + 是日玉子燒 + 飲品 (加配套餐 $45)
2021-05-30
係附近番工,同同事一個星期最少黎食2次午飯,依度較靜又坐得舒服,職員親切有禮,最鐘意食燒鯖魚&雞絲炒烏冬,有時亦會食下旋風蛋飯,因為覺得賣相好靚。但我哋以後唔會再黎幫襯,原因是咁的:今日像平時一樣過黎食午飯,點咗鯖魚set lunch, 食物依然好味,但好似係換咗個著黑色衫男主管,唔見親切細眼肥哥哥,我坐係玻璃窗角落位,已離Open kitchen 算遠,進食期間不到半小時,就聽到個黑衣主管好大聲地呼喝Open kitchen 內的員工至少2次,聲大又無禮貌,街市佬咩???當時食緊飯既人全部望向廚房,而且有剛放學既幼稚園小朋友,真係會嚇一跳,我本人覺得好反感,覺得成間餐廳質素low曬。仲有咁既人管理,員工肯定被逼吸收好多副能量,個個木口木面,點會做出好既食物,可悲!!!