耐唔耐就見到有人介紹呢間甚有睇頭嘅泰菜,一直以為係某某酒店旗下嘅餐館 🙈 誰不知原來係藏身系銅鑼灣著名食街樓上嘅小餐館 😍 位置幾方便,環境寧靜,嘢食性價比都唔錯 😙 除咗燒雞,其實佢哋仲有好多嘢食都唔錯,特別係燒烤類小食同海鮮 😗 仲有好得意嘅會呼吸嘅梳打,用乾冰代替冰塊,營造出好多氣泡同霧,視覺效果一流🍖 鎮店招牌 — 火焰燒雞 ($198)⁣⁣芭提雅燒雞呢個名係泰國菜非常普遍,但小妹都係第一次見企直燒俾你睇嘅燒雞 😄,店員點火之後火焰一下子標到好高,不過真系大火就真係只有一剎那,名副其實嘅曇「火花」一現 😆 幾過癮嘅但發呆多一秒都可能會 miss 咗呢個歷史性時刻 😅 雞皮就做唔到好似炸子雞咁脆,好在雞肉嘅肉質都算嫩滑最推介菜式⁣🦐 柚子鮮蝦沙律 ($98)⁣呢個沙律調味非常之好,柚子一啲苦澀 味都冇 😙 我都係第一次食到只有清甜味嘅葡萄柚,大蝦幾新鮮。最重要係呢個沙律唔會太濕 👍 又唔會一嚟就好辣,非常易入口同開胃⁣🦑 泰式燒魷魚 ($98)⁣居然有兩隻魷魚筒 🙊 多數餐廳都冇咁豪爽 🤗 魷魚仲有唔係細隻個啲,燒完都冇縮水,魷魚本身跟咗個甜酸辣醬,但我覺得點下面嘅青咖哩更夾

🍖 鎮店招牌 — 火焰燒雞 ($198)⁣⁣

最推介菜式⁣
🦐 柚子鮮蝦沙律 ($98)⁣
柚子鮮蝦沙

🦑 泰式燒魷魚 ($98)⁣
居然有兩隻魷魚筒 🙊 多數餐廳都冇咁豪爽 🤗 魷魚仲有唔係細隻個啲,燒完都冇縮水,魷魚本身跟咗個甜酸辣醬,但我覺得點下面嘅青咖哩更夾 😉~不過質地方面宜家有少少唔夠軟熟,特別放涼之後,可以再燒耐少少🔥 都得⁣
泰式燒魷魚

🐖 泰式豬頸肉 ($78)⁣
豬頸肉要燒得好食唔係咁容易,但佢哋嘅係肉嘅厚薄、火候控制、調味同油份各方面都控制得幾好 😎 冇嘢過咗火,完全冇燒燶起焦⁣
泰式豬頸肉

🦀 青咖哩軟殼蟹 配蒜蓉包 ($158)⁣
呢個私心推薦!!! 😛 平過其他嘅海鮮菜式,又可以食到蟹又可以試到咖哩 🤤 軟殼蟹大約有3/4大件,青咖哩好香椰奶味,幾濃郁但唔會好辣,送飯會一流,點蒜蓉包粒食就冇咁飽肚,但老實講我哋試過搵佢點所有肉食都啱⁣

其他菜式⁣
🍢 泰式串燒 ($88/半打)⁣
🍝 泰式蛋包炒金邊粉 ($108)
泰式串燒

泰式蛋包炒金邊粉