2019-07-21 38 瀏覽
今晚約左好姐妹放工後食飯談天,身住大圍既小妹,聽聞過風車既食物,飲品,環境質素都唔錯, 適合談心+食飯, 所以呢一晚辛苦工作一整天後,就book左風車 門口睇落,心估餐廳的情調也不錯。入內環境的確舒適,冷氣適中,燈光柔和好姐妹同我一樣係海鮮控,當然要試下白酒煮硯上枱熱燙燙的,硯好大隻勁鮮甜, 無沙新鮮, 配合埋香燶既白汁,夾食哂d硯後,仲有d白汁, 白汁沾埋蒜蓉包食,間直係絕配。少少汁都沒得剩。既然係海鮮控,當然要試埋佢既焗石斑2大件焗石斑柳,非常厚身, 入口完全大滿足,啖啖魚肉, 焗得非常juice , 唔乾身。 除左石斑,廚師調配左特別既醬汁配合薯蓉,令到薯蓉味道非一般平凡。 感覺到餐廳對煮食物既誠意薯蓉同石斑既味道非常夾,食得好滿足另外好姐妹同我,心思思試黑毛豬扒廚師一樣擺靚靚上枱,不禁令人相機食先大大件黑毛豬扒, 厚厚的,但肉竟然是嫩嫩的。 好姐妹同我都一樣出乎意料之外,心心眼了完全沒雪味,肉質鮮嫩有口感, 唔會太熟, very good 2道主菜都配合左醃制蕃茄仔,令到胃口大增,食得好舒服滿意。話明吹水談天夜, 當然要選擇1杯飲品,第2日仲要返工,都係揀1返杯mocktail

門口睇落,心估餐廳的情調也不錯。

入內環境的確舒適,冷氣適中,燈光柔和
白酒煮硯

好姐妹同我一樣係海鮮控,當然要試下白酒煮硯

焗石班

既然係海鮮控,當然要試埋佢既焗石斑

焗石斑

薯蓉同石斑既味道非常夾,食得好滿足

黑毛豬扒

另外好姐妹同我,心思思試黑毛豬扒

廚師一樣擺靚靚上枱,不禁令人相機食先

2道主菜都配合左醃制蕃茄仔,令到胃口大增,食得好舒服滿意。

apple mojito

小妹叫左apple mojito , 入口有少少薄荷,清新既青蘋果味,不太甜,完全配合今晚既主菜

吹水吹左成晚,侍應由點菜,上菜,執桌都好有禮貌, 沒有催趕。
今日工作一整天雖然很累,但黎到風車舒適地吃了一餐晚餐,得到了生活既1平衡

今日物超所值呢!

白酒煮硯
焗石班