2017-12-10 42 瀏覽
天氣涼涼地特別鍾意打邊爐, 今日相約好友一齊嚟到火薈中日火鍋 烚下烚下。上到去第一個感覺就係好開揚舒服, 設計風格係走中式路線, 用上紅色黑色 深啡色嘅傢具。我哋被安排坐到比較闊落嘅大廳位置 ,當日露台嘅窗全部打開曬 ,涼涼的風吹著打邊爐感覺好寫意。但係我同朋友想比較私人一啲,所以要求調去坐卡位,服務生都好樂意幫忙,冇托手踭無黑面。侍應生首先會捧上一個好似寶盒咁嘅物體 ,原來裏面係六款不同嘅醬料。湯底方面我哋選咗豬骨湯底,材料十分豐富,有翠玉瓜、粟米、乾魷魚片……當然仲有主角-大大舊豬骨啦!淨係個湯底都好有誠意!但 飲到底會好大陣 胡椒, 怕熗喉嘅朋友要注意啦。火鍋材料方面, 手打牛肉丸同墨魚丸大大粒,食落煙韌彈牙,肉味濃。特製雲吞大大粒 ,有鮮蝦、茼蒿菜、蔥 、豬肉等材料, 配搭有心思,與市面上嘅 普通款式 有所不同。生蠔隻隻都大大粒脹卜卜, 新鮮好味 響鈴係即炸的,脆卜卜, 唔會有油益味! 我呢個響鈴怪食到停唔到口! 脆肉鯇真係非常推介,肉質鮮滑 又彈牙 ,下次一定會encore! 值得一提嘅係佢哋嘅竹蔗茅根真係非常之鮮甜美味, 新津解渴。我同朋友二人食得非常之滿足,坐得又舒服,

一品豬骨湯底

手打雙拼丸

鮮蝦雲吞

生蠔隻隻都大大粒脹卜卜, 新鮮好味

廣島蠔

炸響鈴

脆肉鯇真係非常推介,肉質鮮滑 又彈牙
,下次一定會encore!

脆鯇骨腩

值得一提嘅係佢哋嘅竹蔗茅根真係非常之鮮甜美味, 新津解渴。

竹蔗茅根

我同朋友二人食得非常之滿足,坐得又舒服,傾計傾咗一個晚上,非常開心。下次一定會再嚟呀!

一品豬骨湯底
手打雙拼丸