今個星期日同阿肥嚟Megabox搵平價嘢買,唔想次次都嚟食宜家傢俬咁悶喇今次搵到Megabox終於有新開張嘅<熊小館>餐廳,一於上嚟試吓啦!其實商場四周圍都見到有poster呀等等嘅宣傳,一個個可愛嘅熊寶貝隨處可見,搭扶手電梯或者搭𨋢上十一樓都得,原來餐廳佔地面積好大,除咗有小朋友嘅玩樂區,仲有不同位置同熊仔嘅裝飾用餐區,勁多影相打卡位!無論一家大細或者充滿少女心嘅朋友都適合呢~職員都示意我哋可以隨便揀選想坐嘅位置,咁我哋就揀咗一個可以望到溜冰場嘅景觀位置,享受一個寫意悠閒嘅下午。睇一睇個餐牌,發現呢度嘅食物原來都好抵食喎最貴嗰款都唔超過$100蚊,我而家週日呢個下午茶時段用膳仲有九折優惠添!!!唔怪之得,都吸引咗好多帶住小朋友嚟玩嘅家庭幫襯羅宋湯配牛油法包:每份全日套餐加$6蚊就可以升級埋有湯同包,估唔到個羅宋湯咁足料,不論蕃茄,西芹,椰菜,紅蘿蔔同牛肉都齊哂,兩碗一樣!牛油多士雖然細細件,但都有烘過的。D餐:芝士焗忌廉菠菜龍利魚柳飯($62蚊):本身我驚住叫下午茶餐唔夠飽,咁不如叫個飯啦~個飯嚟到之後我就後悔喇嘩...乜咁大碟嘅(?!)建議胃口小嘅人可以同你朋友開心
睇一睇個餐牌,發現呢度嘅食物原來都好抵食喎

羅宋湯+牛油法包
芝士焗忌廉菠菜龍利魚柳飯
嘩...乜咁大碟嘅(?!)建議胃口小嘅人可以同你朋友開心share
焗飯嘅味道令人驚喜,芝士忌廉汁味道香濃,配合攪碎咗嘅菠菜簡直係絕配,龍利魚柳厚實新鮮,啖啖魚肉令人滿足,仲加上係炒飯作底添,咁嘅價錢有呢個質素性價比真係十分之高

烤美國牛肉芝士煙肉漢堡包伴炸薯條
K餐:烤美國牛肉芝士煙肉漢堡包伴炸薯條($62蚊):阿肥見到漢堡包又點會錯過吖,本身佢仲驚唔夠飽,另外叫咗個小食,點知個漢堡包嚟到,原來同佢個頭一樣咁大
見佢咬開之後肉汁都漏出嚟...我就叫佢小心啲唔好整污糟吖...佢俾塊漢堡我睇,又厚又大件,佢仲話好正呀~~~係人手打嘅牛肉漢堡,絕對超乎佢嘅意料之外,仲有佢好欣賞嘅新鮮炸薯條,脆卜卜夠哂熱氣,唔怪得之等咗十分鐘左右食物先送到,果然用心炮製。
鐵板一口牛
鐵板一口牛($52蚊):呢份小食係優閒下午茶裡面嘅其中一款,本身都以為應該都係細細咁嘅姐,應該同街頭小食咁上下呱(?!)噢...事實証明我錯了。鐵板上面嘅一口牛,雖然體積真係已經被切成一口口嘅大細,但竟然口感同牛扒冇乜分別
仲要係高質靚肉,香香嘅蒜蓉調味簡單又惹味,牛肉肉質鮮嫰,冇筋之餘牛肉味重,中間仲有一小舊薯蓉作伴,真係令人回味無窮。
熱咖啡
凍檸茶