2018-06-21 114 瀏覽
好耐無食過鐵板燒,今晚又同朋友來食,好開心,今次仲安排咗向窗位置,可以望到維多利亞港嘅景色,去到時只係六點,天仲光,一邊食,天漸漸變黑,最後仲睇到少少幻彩詠香江,簡直係一大享受,今次都係食鐵板燒特選二人套餐($1880 兩位),不過佢嘅菜式已經完全唔同,原來佢哋佢哋幾個月就會改新Menu頭盆有海膽凍豆腐、蟹肉枝豆薯蓉同煮穴子沙律海膽凍豆腐豆腐上面加上海膽,仲有一些綠色嘅蟹籽,下面有醬汁,豆腐好滑豆香重,海膽鮮甜,配上蟹籽,大大增加口感蟹肉枝豆薯蓉薯蓉配上蟹肉,入口軟綿又鮮甜,點少少豬扒汁,酸酸哋好特別煮穴子沙律穴子即海鰻,又名星鰻,生長在海中,體型比較小,肉質較軟腍,味道鮮美,配上清爽嘅沙律菜,非常夾滋潤花膠雞湯一共有三款湯可以選擇:龍蝦湯、松露蘑菇湯同滋潤花膠雞湯,居然日本餐廳提供花膠雞湯,真係好特別,喜歡食花膠嘅我,當然唔洗諗,上菜時,花膠雞湯會响水煲內加熱,再倒入碗,好濃郁,花膠好淋身,好滋潤西班牙紅蝦配紅蝦啫喱飲緊湯嘅時候,廚師就响到煮緊西班牙紅蝦,放在鐵皮時,蝦已經去殼,煎咗一陣,廚師手起刀落就去咗個蝦頭,之後就倒出蝦膏,廚師一面煮蝦膏,一面煎蝦,仲有黃瓜、翠玉瓜同紅椒,上碟

頭盆有海膽凍豆腐、蟹肉枝豆薯蓉同煮穴子沙律

蟹肉枝豆薯蓉
薯蓉配上蟹肉,入口軟綿又鮮甜,點少少豬扒汁,酸酸哋好特別

西班牙紅蝦配紅蝦啫喱
飲緊湯嘅時候,廚師就响到煮緊西班牙紅蝦,放在鐵皮時,蝦已經去殼,煎咗一陣,廚師手起刀落就去咗個蝦頭,之後就倒出蝦膏,廚師一面煮蝦膏,一面煎蝦,仲有黃瓜、翠玉瓜同紅椒,上碟時,蔬在下面,上面放上蝦,最後淋上由蝦膏煮成嘅汁,先食原味,再試試附上嘅番茄辣汁,隻蝦本身已經好新鮮,所以唔點番茄辣汁已經好好味。

值得推介嘅係個紅蝦啫喱,一個咸嘅啫喱,原來係用咗頭先隻紅蝦嘅蝦殼整成,先用蝦殼煲水,過篩篩走咗所有雜質,再用這些蝦水做啫喱,係一個好花心機嘅菜式,食嘅時候記得先食個啫喱先。

活北寄貝配芝士牛油汁
之前試過响其他日本餐廳食過新鮮嘅北寄貝浜燒,回味無窮,今次食鐵板又唔知會點呢?一向我都覺得如果食材新鮮其實唔洗加太多醬汁,所以都有小小擔心今次嘅芝士牛油汁會唔會浪費咗新鮮嘅北寄貝,沒想到又出奇哋夾,雖有芝士味,但仍然食到北寄貝嘅鮮甜,可能因為加咗牛油嘅關係,北寄貝仲好滑添

鵝肝配黑醋汁
好欣賞呢個菜式嘅賣相,隻碟真係好特別,好靚,配合埋那一串紫蘇花,和三點黑醋,就好似一幅畫咁,將紫蘇花嘅花灑在鵝肝上,與一少片法包一同進食,鵝肝外脆內軟帶有紫蘇花嘅花香,加上黑醋汁,完全唔覺得油膩
鵝肝配黑醋汁

主菜有兩個選擇 : 日本A4和牛厚燒、牛舌心 或 神戶黑䐁薄燒、神戶黑豚厚燒,我選擇咗牛

日本A4和牛厚燒、牛舌心
先來嘅係牛舌,好爽口,接住係牛,已經切成細細件,好似一口牛咁,一口一件,第一件試原味,咩都唔點,入口即溶,又Juicy,之後分別試咗點Wasabi 同海鹽,我就比較喜歡鹽,可以帶出牛味,上菜時,㕑師比咗一小杯水菜,建議我哋一齊食,會減低油膩感

季節野菜
以芽菜為主,加入椰菜一齊炒,以少量鹽同黑胡椒來調味,清清口腔

高菜文昌魚炒飯
飯炒得好乾身,粒粒分明,重點係上面嘅荷包蛋,切開之後啲蛋汁流入每一粒飯,一流!

紅豆湯年糕伴意式雪糕
年糕切成一粒粒先在鐵板上煎,令到表面香脆,同時間紅豆湯就响旁邊加熱,然後加入年糕,紅豆湯不太甜,年糕軟嫩

今晚有三款雪糕,分別係海鹽、開心果同冧酒提子,好滑,仲有一粒粒浸咗冧酒嘅提子乾,真係好冧

今次碟上面嘅裝飾好靚,係一隻响單車上嘅布丁狗,原來佢哋其中一住位員工畫工了得,我哋問佢下次可唔可以自選圖案,佢話商量吓!
紅豆湯年糕伴意式雪糕

呢間餐廳嘅廚師好細心,一方面好專心咁煮食物,其實眼尾會留意客人嘅一舉一動,適當時就會出聲,完全唔會打擾你同朋友傾計,如果你有問題問,仲有問必答
頭盆
2018-06-19