2018-12-01 104 瀏覽
一直想搵間高質的日本餐廳食晚飯,聽過鉄人旨花的鐵板燒好高質,可以近距離睇睇鐵板燒師傅的手藝,一於叫老公book 黎試試。餐廳內的裝璜幾高級,特別鐘意佢地鐵板燒的半圓型枱,具設計感又可以欣賞師傅的手藝。menu 有多款鐵板燒套餐,經理同店員好細心會向你介紹,而佢地的食材係日本新鮮運黎。我地揀左伊勢海老鐵板燒,首先會有個salad, 食落好開胃,醬汁酸酸地帶甜,作為前菜十分正!👍🏻海膽汁煮龍蝦師傅好細心咁將龍蝦肉切開,向我地介紹此菜食的特別之處。原來佢地的海膽汁係由海膽加龍蝦膏製成,師傅將醬汁慢慢落係龍蝦上,再把剩下的放落碟邊。上碟時還加放了朵花作襯托。每上一道菜,店員都會向客人逐一講解菜式,更加了解到佢地的認真同細心。龍蝦肉肉質彈牙有鮮味,配上濃郁的海膽汁,味道極佳!👍🏻汁煮白鱈魚師傅製作依味菜時就如創作一件藝術品👍🏻👍🏻👍🏻佢幾魚皮同魚肉慢慢切開,成塊魚皮厚薄一致,魚肉同魚皮分開烹調,魚皮煎成金黃焦脆,魚肉就加入洋蔥汁同檸檬,再配上幾朵食用花上碟。魚皮香脆而不膩,鱈魚味道鮮甜,肉質嫩滑!特別菜品餐廳會以季節時令準備特別的菜式俾客人。而依加係蘆筍當造季節,師傅為我地烹調奶油蘆筍。用左法國

海膽汁煮龍蝦

汁煮白鱈魚
魚皮香脆而不膩,鱈魚味道鮮甜,肉質嫩滑!

特別菜品
餐廳會以季節時令準備特別的菜式俾客人。而依加係蘆筍當造季節,師傅為我地烹調奶油蘆筍。用左法國奶油煮蘆筍,食落去奶油香甜配上蘆筍的爽口,仲去除左頭先海洋的濃郁鮮味,可以清清喉嚨,值得推薦!

熊本縣a5和牛
點了5成熟的和牛,有多種食法!可先試原味唔點醬汁,和牛油香味濃郁,入口軟腍鬆化,真係超好味!再配一口加入岩鹽更突出和牛的鮮味,而配上酸汁或wasabi 可以減膩😍👍🏻配上蒜片爽脆味道又不同,正!

和牛炒飯
將和牛加上日本味、蔥、蘿蔔碎炒成的炒飯,香味濃,飯粒粒粒分明而乾身,好香好好食!

清酒雞湯
師傅話平時大家飲開都係蜆湯,冇咩特別咁。所以佢地就特意研究可以如何配搭,能帶到新的味道給食客。清酒雞湯就係咁而成。雞湯味清,配上帶子,好啱食完鐵板燒清清油膩感。

紅豆雪糕
食完仲有個冰凍的雪糕,正

餐廳好著重食客的氣氛同感覺,佢地希望當客人品嚐佢地料理時,可以有種家的味道。我覺得一間質素高的餐廳,除左食材環保吸引外,大廚的用心同同食客的互動都好重要。好欣賞佢地好鐘意同食客互動,會將佢地的溝思分享給大家,更重要係睇到佢地製作的認真同用心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

• 熊本縣產A5和王牛
  • 海膽汁煮龍蝦