2017-09-02 139 瀏覽
同人嚟到銅鑼灣嘅金羅寶韓國料理,餐廳係晌金百利廣場入面,呢度都有唔少食肆。佢係間比較傳統嘅韓國菜,已經開咗幾多年,不過今次係第一次嚟試。同大部份韓國菜一樣,呢度係有嵌入式嘅燒烤爐,同埋係有燒肉嘅。午市時段嘅套餐定價七十幾至百幾左右,選擇仲幾多。叫完嘢食之後,侍應就拎咗一堆餐前涼菜嚟,泡菜、馬鈴薯、銀魚仔乾、青瓜、蓮藕、菠菜大豆芽、魷魚絲、四季豆,就咁睇都覺得豐富。每次食韓國菜都最期待色彩繽紛嘅餐前涼菜,除咗可以增加蔬菜攝取量之外,又可以解膩,不過新派嘅韓國菜就反而無咁多款式喇。每份午餐都包一碗湯,當日湯入面有牛肉、蘿蔔同胡蘿蔔,飲起嚟清清甜甜。鐵板烤豬頸肉,口感爽嫩,調味足夠唔過重,只係多油咗少少。辣泡菜餅,煎餅粉漿唔過厚又唔過薄,入面仲有唔少泡菜粒,食起嚟外脆內軟。可以點埋佢個特製嘅醬汁嚟食,表現唔錯。牛肉石鍋雜錦飯,燒紅咗嘅石鍋入面有牛肉、大豆芽、菠菜、胡蘿蔔、冬菇、煎蛋、紫菜同米飯,侍應晌我哋面前加埋韓式辣醬之後就將佢哋撈勻。每口飯都有配料跟埋一齊食,近石鍋邊位仲有脆脆嘅飯焦。我哋仲加多咗份調味牛肋骨肉,份量比想像中多。將牛肋骨肉放晌燒烤爐上面燒,肉質軟嫩。最後嘅甜品係紅棗茶,紅

午市時段嘅套餐定價七十幾至百幾左右,選擇仲幾多。

餐前涼菜

餐湯

鐵板烤豬頸肉

鐵板烤豬頸肉,口感爽嫩,調味足夠唔過重,只係多油咗少少。

辣泡菜餅

可以點埋佢個特製嘅醬汁嚟食,表現唔錯。

牛肉石鍋雜錦飯

每口飯都有配料跟埋一齊食,近石鍋邊位仲有脆脆嘅飯焦。

調味牛肋骨肉

我哋仲加多咗份調味牛肋骨肉,份量比想像中多。

調味牛肋骨肉

將牛肋骨肉放晌燒烤爐上面燒,肉質軟嫩。

紅棗茶

最後嘅甜品係紅棗茶,紅棗味香甜,感覺養生。

呢次試嘅午餐一份先八十幾左右,但係份量就唔少,以銅鑼灣區嚟講都幾抵食。
餐前涼菜
紅棗茶