近排同朋友去咗銅鑼灣金百利廣場食韓國料理及燒肉,餐牌上選擇豐富,有湯品類、燒肉類、小食類及麵類等,每款都各有各特色,而且仲有多款前菜贈送,可以食到泡菜、小魚乾、芽菜等,十分有風味辣什錦撈麵 $148食落冰爽又酸辣,麵質爽口又彈牙,味道清新,夠飽肚之餘又可以減低燒肉油膩感,當中番茄,雞蛋更增添口感辣牛肉湯 $168辣牛肉湯十分足料,裏面有滿滿牛肉同粉絲,食落仲熱辣辣,夠哂暖笠笠,就算只食粉絲都已經足夠,唔需要加白飯都可以豬肉拼盤 $498有五花肉、豬肉同排骨,份量超足,滿滿一盤,而且肥肉唔會好多,醬料好入味,咬開仲有好多肉汁,拼盤可以一次食到三款唔同豬肉,夠抵食最後會送上是日甜品,今次選咗紅豆雪糕,味道夠香甜軟滑,十分滿足

辣什錦撈麵 $148

辣牛肉湯 $168

豬肉拼盤 $498

2024-04-27 66 瀏覽
-向食慣新派韓國菜的我,今日約了朋友去銅鑼灣一間傳統韓國燒烤料理,位置於金百利廣場裝修都是老派韓國菜餐廳設計,以木系為主,卡位地方寬敞,感覺好寬敞食韓國菜前菜是不可不提,有十款小食這樣多,分別有泡菜、醃白蘿蔔、辣伴豆芽、薯仔、菠菜及銀魚仔,可以添加refill, 作為開胃小食非常不錯牛肋骨湯是傳統韓國菜,韓國媽媽都會煮,湯底望落雖然清,但味道濃郁,將牛肋骨原味帶出,牛肋骨肉質熬得好腍烤五花豬腩肉比想像中大碟,每塊都呈現嫩紅色,燒落油花豐盛,油香樸鼻,口感軟嫩,配合韓式甜辣醬料包住生菜同紫菜食,油而不膩,減低油膩感,是一般韓國人食法海鮮石頭鍋飯喜愛食石頭鍋飯,有不同配料食材鋪上面,望落好色彩繽紛,有魷魚、蜆、蝦同冬菇,店員趁熱撈起時,聽到熱辣辣的聲音好治癒感炸醬麵韓式炸醬麵是韓國人的國民美食,麵條淋上黑色醬料,由黑豆造成是相當健康,配合青瓜絲,味道好爽口,麵條好煙靭,味道比想像中好好食米酒食韓國菜一定係要配米酒,醇香味甜餐後會送上紅棗茶,滋陰養顏,有減油膩作用

烤五花豬腩肉

海鮮石頭鍋飯

炸醬麵

米酒
食韓國菜一定係要配米酒,醇香味甜

餐後會送上紅棗茶,滋陰養顏,有減油膩作用
  • 五花豬腩肉
平時自己都好鐘意食韓國野,今次跟住朋友去左間位於金百利廣場,屹立銅鑼灣21年的韓國料理,餐廳由韓國廚師主理,正宗韓式風味,Menu選擇有燒肉、醬油蟹,亦有多款店員韓式料理,值得一讚店員服務都好好辣什錦撈麵 $148韓式冷麵入口爽滑,加入辣醬、番茄、青瓜、紅蘿蔔等撈勻入口香辣清新,十分開胃,值得一試辣牛肉湯 $168上枱熱辣辣,牛肉份量多入口軟諗,入面仲有粉絲吸了湯汁好惹味,夠曬暖胃豬肉拼盤 $498大大盤份量好多,入面有五花肉、豬肉切片同排骨,經過調味好惹味,肥瘦相間大滿足,可以叫盤生菜包肉一齊食食到最後仲有甜品送,試左紅豆雪糕夠曬香甜,為整餐畫上完美句號

辣什錦撈麵 $148

辣牛肉湯 $168

豬肉拼盤 $498

2024-04-26 25 瀏覽
記錄一下上次媽媽聚會大家燒吓笑吓傾吓偈好開心環境坐得舒服~而且侍應姐姐超Nice食韓國菜好鍾意食前菜小碟,呢度嘅泡菜、薯仔蒟蒻、魚仔等等遵從韓國傳統口味,放到成枱到係~Yummy最正係佢哋嗰條韓國直送燒鰻魚,新鮮好味!仲有專人幫你燒~保証肉嫩肥厚~非常爽口👍🏻一班朋友必試招牌菜烤牛肋骨!牛肋骨醃製得十分入味,烤得剛剛好,肉質鮮嫩多汁!令人回味無窮! 燒肉最佳選擇 🐂🔥特級薄切牛腩花紋美麗,入口即化!真的太美味了!🥩😍 特級薄切牛腩 入口即化最後來一碗牛肋骨湯!冬天喝最棒啦!這個湯可以補身還有暖胃!真的很滋味!🍲❄️做媽媽要補一補~朋友們,下次要再來呀!正~~
記錄一下上次媽媽聚會
大家燒吓笑吓傾吓偈好開心

環境坐得舒服~而且侍應姐姐超Nice

Yummy

最正係佢哋嗰條韓國直送燒鰻魚,新鮮好味!
仲有專人幫你燒~保証肉嫩肥厚~非常爽口👍🏻

一班朋友必試招牌菜烤牛肋骨!

特級薄切牛腩花紋美麗,入口即化!
真的太美味了!🥩😍 特級薄切牛腩 入口即化

🍲❄️做媽媽要補一補~

朋友們,下次要再來呀!

正~~

2024-04-25 42 瀏覽
今晚食韓燒,正宗傳統韓國料理,還有無限添加配菜l十小碟傳統配菜好吸引,包括泡菜、薯仔、涼瓜、魚仔、紫菜、煎餅等 五花腩肉🥓韓燒五花腩肉好大碟,肉質爽口有彈性 牛肋骨湯清甜牛肋骨湯,足料牛肋骨,肉質軟滑,湯味香濃 海鮮石鍋雜錦飯熱熱石鍋,有好多海鮮包括八爪魚、蠔肉、雞蛋等,拌勻後加韓式辣醬好味道 炸醬麵🍜韓式炸醬麵,醬汁帶點點甜甜味道好吸引,係傳統經典做法 ,麵質好彈牙韓國米酒🍶韓燒配韓國米酒真係好享受😍
今晚食韓燒,正宗傳統韓國料理,還有無限添加配菜

l

五花腩肉🥓
韓燒五花腩肉好大碟,肉質爽口有彈性

牛肋骨湯
清甜牛肋骨湯,足料牛肋骨,肉質軟滑,湯味香濃

海鮮石鍋雜錦飯

炸醬麵🍜

韓國米酒🍶
韓燒配韓國米酒真係好享受😍

2024-04-25 10 瀏覽
金羅寶韓國料理地址 :銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場6樓餐廳主打傳統韓國烤肉,位於港鐵銅鑼灣站附近,交通非常方便,面積十分寬敞,坐很舒服。首先店員奉上十小碟免費的小食,其中當然有泡菜,還有脆紫菜、小魚干、薯仔沙律、辣芽菜等等,味道正宗,開胃好味。😋韓國淡水鰻魚,鰻魚肥美,燒至金黃,魚皮微焦帶脆,魚肉嫩滑,入口充滿彈性,爽口彈牙,伴紫蘇葉及醬汁一齊食,更有獨特的風味。😋牛舌,厚薄適中,烤後鮮嫩多汁,並散發出獨特的香味,配啤酒一流。😋牛肋骨,肥瘦均勻,燒烤時散發出滿滿的油脂,牛味濃郁, 軟腍鬆化,好惹味。飯後店員送上雪糕,內有粒粒紅豆,味道不會太甜,燒烤後食杯冰凍雪糕,真爽,這一頓晚飯非常滿足。
金羅寶韓國料理
地址 :銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場6樓

• 調味牛肋骨肉
金羅寶位置超方便,由Sogo百貨地面正門穿出便到金百利廣場。餐廳是樓上鋪。多款開胃前菜7小碟前菜,我最鍾意自家製泡菜,甜甜辣辣。最特別係竟然有煎餅做前菜!韓式烤肉叫了一份五花腩烤肉,五花腩肥膏均勻,肉質嫩滑。韓式熱食人蔘雞湯:好重人蔘味,原隻雞上菜時侍應幫手切開。雞好大隻,雞肉嫩滑。鰻魚石鍋飯:飯用石鍋上超滾熱🔥。鰻魚切成細細塊拌埋燒汁好甜香。韓式煎餅🫓:有兩款(辣/原味)。少少辣提升口感,份量超大。最後飲返杯熱紅棗茶暖下胃,好滿足的一餐韓國菜呢

多款開胃前菜
7小碟前菜,我最鍾意自家製泡菜,甜甜辣辣。
最特別係竟然有煎餅做前菜!

韓式烤肉
叫了一份五花腩烤肉,五花腩肥膏均勻,肉質嫩滑。

韓式熱食

韓式煎餅🫓:有兩款(辣/原味)。少少辣提升口感,份量超大。
最後飲返杯熱紅棗茶暖下胃,好滿足的一餐韓國菜呢
  • 泡菜煎餅
  • 紅棗茶
  • 石頭鍋飯
  • 高麗人蔘雞湯
  • 五花豬腩肉
2024-04-24 22 瀏覽
去銅鑼灣搵食,朋友想吃傳統正宗韓國烤肉,二話不說便去鄰近崇光百貨的金百利廣場6樓「金羅寶韓國料理」,我都很多年冇去過了!咁多年仍然在銅鑼灣屹立不倒的食肆,可算是逆市奇葩!餐牌你會見到有不同的韓國料理,而且價錢偏貴,但勝在樣樣都大大份,share食就最啱!一坐低就奉上多款前菜,我最喜愛的還是泡菜、銀魚仔及薯仔🥔我地叫左傳統嘅辣豆腐湯,係我喜歡嘅微辣度,材料有蝦、蜆、豆腐等,開胃鮮甜。還有烤牛肋骨肉及韓國淡水鰻魚,職員會親自幫我們烤製,唔似得其他餐廳預先切好,佢係原條去煎熟之後才剪開一片片,真係好好味😋最後還有甜品,朱古力/曲奇雪糕🍧,大🈵️足!

咁多年仍然在銅鑼灣屹立不倒的食肆,可算是逆市奇葩!

最後還有甜品,朱古力/曲奇雪糕🍧,大🈵️足!

2024-04-24 12 瀏覽
呢間韓國料理已經開業多個20年,聽聞係由韓國人主理,所以食物特別正宗,今日就帶哥哥來試吓韓式燒肉,果然係大滿足❤️食完豐富的韓國配菜,包括辣辣地的小魚仔及泡菜、清新的薯仔沙律、芽菜、菠菜等開胃前菜後(其實這麼多款式已經顯示到呢間韓國餐廳的實力),我哋就急不及待咁試吓兩款招牌菜:~韓國淡水鰻魚來自韓國嘅鰻魚,份量超級足料,即係好大條,啖啖肉好肥美,有專人為我哋燒烤,燒至金黃皮脆,中間的魚肉能保持嫩滑,感覺又有少少彈牙;我哋把鰻魚放喺紫蘇葉上,再加一啲薑絲及鰻魚汁,大大啖的擺落口,真係好鬼好味啊!~調味烤牛肋骨果然係招牌菜,醃得好入味,甜甜地的能刺激味蕾😃呢款牛肋骨我係食極都唔會厭嘅,我覺得黐住骨頭嘅部份係最滑,肥瘦均勻且牛味濃郁;哥哥平日在家也會烤肉,都係半個專家,他把肉烤得恰到好處,肉質嫩滑多汁,入口肥而不膩,我倆很快便把兩大條牛肋骨吃清光,真係回味無窮😋上面呢兩樣因為真係太好食,所以我哋對呢度嘅食物質素很有信心,加咗碟牛脷,最後食埋免費贈送的紅豆雪糕,太開心😃總括嚟講,這間歷史悠久的韓國料理店交通超方便,就在崇光百貨對面,冇得輸!另外,店員服務都好細心,見到烤肉鐵板快黑都會主動同我地更

~韓國淡水鰻魚

~調味烤牛肋骨

總括嚟講,這間歷史悠久的韓國料理店交通超方便,就在崇光百貨對面,冇得輸!另外,店員服務都好細心,見到烤肉鐵板快黑都會主動同我地更換新的,抵讚👍

2024-04-24 9 瀏覽
同朋友係銅鑼灣行左陣街,想搵間餐廳坐下傾下計。諗起金百利廣場都多野食,就睇下有咩揀。見到呢間韓國餐廳都幾多款式揀,就入左去試試😎🟠手工醬油蟹($280/1隻)呢到既醬油蟹真係好好,唔使預訂都有得食😝醬油蟹凍凍地,一咇就已經可以咇到所有肉同膏出黎食,配埋紫菜食既時候,蟹膏既味更加突出,簡直係將成件事昇華左呢🤤🟡韓式辣菜牛肉炒年糕($175)呢碟年糕夠哂份量,有不少牛肉同年糕。牛肉嫩滑,而年糕亦好有咬口,唔會煮得太長時間。同埋岩哂我呢d唔食得太辣既人,只係少少辣,夠哂惹味之餘又唔會食得太辛苦👍🏻🟢牛肋骨紹菜豆醬湯($175)牛肋骨既牛味香濃,肉質亦夠嫩,牛骨加上其他配料,令成個湯都好夠味,而且好有牛味🤠🔵炸醬麵($138)炸醬麵既麵質軟硬適中,而且要讚讚個麵質,即使同朋友傾左一陣先要食,麵質都仲仍然煙靭。而且個醬汁係我中意個種唔會太過甜既汁🤡而餐廳最令我驚喜既係附送既前菜,去韓國餐廳通常都有前菜附送,但呢到既前菜款式好多,有泡菜,芽菜、薯仔沙律、脆紫菜等等等。真係食完前菜已經滿足左一波。到最後竟然仲有雪糕做甜品,完全係大滿足😽環境方面:餐廳枱與枱之間有一定距離,座位又大又好坐,同朋友可以慢

🟠手工醬油蟹($280/1隻)

🟡韓式辣菜牛肉炒年糕($175)

🟢牛肋骨紹菜豆醬湯($175)

🔵炸醬麵($138)

環境方面:餐廳枱與枱之間有一定距離,座位又大又好坐,同朋友可以慢慢傾計同食野😺

地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場6樓
2024-04-23 25 瀏覽
金羅寶可說是香港韓國料理店的老大哥,屹立銅鑼灣超過二十年。今晚和朋友於Sogo購物後,突然想吃傳統正宗韓式烤肉,不期然便想起去金羅寶。🥗秉承韓國料理的傳統,未上主菜前,服務員已把十道特色前菜小食奉上~包括大豆芽菠菜、魚糕、銀魚仔、泡菜及薯仔等,令人食指大動。🪱韓國淡水鰻魚~鰻魚從韓國直送,上枱時整條已一分為二。服務員親手為我們燒,而我們則全程欣賞着她熟練的烹調技巧。鰻魚燒得香氣四溢,外脆內嫰,充滿油香。燒好的鰻魚剪成一件件,加上薑絲,檸檬汁及特製醬汁,再放於紫蘇葉或紫菜上吃,口感特別,真是JMT(韓文:非常好味)!🥩烤牛肋骨肉~牛肋骨肉已預先調味,只需輕微烤一會兒,便可吃到油脂豐富,甘香惹味的肉質層次。🍲豆腐辣湯煲~湯料十足,有蝦、蜆及豆腐等,辣度適中,熱騰騰,鮮甜美味。🍨甜品:曲奇/朱古力雪糕~一頓完整的晚餐,又怎少得甜品呢?金羅寶窩心地提供紅棗茶或雪糕供客人選擇,吃過熱騰騰的主食後,當然希望吃些冰凍及透心涼的雪糕中和一下吧。我們吃完果真大滿足,捧腹而回。😋😋

辣豆腐湯煲
調味牛肋骨肉
辣豆腐湯煲
調味牛肋骨肉
2024-04-23 14 瀏覽
黎開銅鑼灣行街又想食韓國野,見到呢間咁多選擇就黎左試一入到餐廳就聞到好香嘅燒肉味,但唔會好勁油煙嘅感覺,地方亦都好闊落,坐得舒服食物種類非常之多,有烤肉、鍋物、湯飯、麵食、小食樣樣都有,今次人小所以只係揀左3樣黎試🍴醬油膏蟹自從喺韓國食完之後就一直心心念念,估唔到呢度嘅醬油蟹同韓國當地食一樣咁新鮮,完全係怪味腥味,食落係好鮮甜好濃郁嘅蟹膏,配埋紫菜一齊食係有種昇華嘅味道!🍴辣牛肉炒年糕醬汁既辣度好輕微帶小小甜,個醬比較杰身可以包住年糕同牛肉,牛肉仲係好嫩滑,年糕煙煙韌韌口感適中🍴炸醬麵分量比想像中大,適合三至四人食,醬汁好足夠,唔會乾爭爭,麵質似烏冬,但好多彈性,放耐左食都唔會硬,個醬汁好惹味另外想講下佢既前菜都好出色😆每樣都幾好食,好快就清左盤,仲要食完埋單既時候原來有甜品送,可以揀紅豆雪糕或者紅棗茶,都幾貼心📍金羅寶韓國料理 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場6樓
黎開銅鑼灣行街又想食韓國野,見到呢間咁多選擇就黎左試

🍴醬油膏蟹

🍴辣牛肉炒年糕
🍴炸醬麵

📍金羅寶韓國料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場6樓
2024-04-23
2024-04-17 59 瀏覽
Last week, I went with my family to try this Korean BBQ restaurant, once we were waiting outside, had a very slow service and the staff was just asking how many people, then not bringing us to a table even most of the tables are empty. One of the staff was rushing us to keep on grilling, we politely told her, we are a bit full, then she refused and told us the grilling plate will get burn. She has a really poor customer service and this restaurant like a fast food shop and keep on asking us do we still continue to grill. The food was very bad and too difficult to eat in a hurry situation. I would recommend the customer to think before going.
2024-04-09 138 瀏覽
返工就算點忙,都要約班好朋友去食吓飯..今日嚟咗金羅寶韓國料理食韓燒!金羅寶韓國料理位於香港銅鑼灣的金百利廣場,是一家主打傳統韓國烤肉的餐廳,以正宗韓國醬汁醃制,款式多樣,也提供各式的韓國料理,例如石鍋拌飯和韓式炸雞我哋叫咗以下嘅菜式前菜前菜有8碟,其中包括泡菜、薯仔甜美、蒟蒻等,都很有新意烤牛肋骨這道菜是他們的招牌之一,肉骨醃得入味,烤得不錯烤特級薄切牛腩花紋好靚,而且入口即溶..係一款食極唔厭嘅牛!韓國淡水鰻魚來自韓國嘅鰻魚啖啖肉望落好肥美,仲好好味牛肋骨湯冬天飲就一流,可以補身同埋暖胃!值得推薦如果你哋鍾意聚會又鍾意食韓燒嘅話,呢一間就啱晒你地啦!

我哋叫咗以下嘅菜式
前菜
前菜有8碟,其中包括泡菜、薯仔甜美、蒟蒻等,都很有新意

烤牛肋骨
這道菜是他們的招牌之一,肉骨醃得入味,烤得不錯

烤特級薄切牛腩
花紋好靚,而且入口即溶..係一款食極唔厭嘅牛!

韓國淡水鰻魚
來自韓國嘅鰻魚啖啖肉望落好肥美,仲好好味

牛肋骨湯
冬天飲就一流,可以補身同埋暖胃!值得推薦

如果你哋鍾意聚會又鍾意食韓燒嘅話,呢一間就啱晒你地啦!
2024-04-02 162 瀏覽
銅鑼灣金百利廣場6樓的金羅寶韓國燒烤,開業超過20年!它們的🐮燒烤是我經常光顧的菜式!🐮牛肋肉肉質鮮嫩多汁,經過燒烤後,肉的香氣四溢,口感十分滿足!加上紫菜、豆瓣醬,白飯,脆脆的口感配上微妙的豆瓣味,韓國風味十足!🌟🌟🐮👅牛舌切片薄而嫩,質量上乘,入口即化🌟🌟🐮生牛肉tartar以新鮮的生牛肉為主要材料,加入各種調味料和香草,鮮嫩 juicy,味道豐富,品味到牛肉的原始風味!🌟🌟🌟🌟食評指數:9/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD400🗺️ 地址: 銅鑼灣金百利廣場6樓想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_#tstfood #tstjollyfoodie #JKHK

🐮👅牛舌切片薄而嫩,質量上乘,入口即化🌟🌟

🌟食評指數:9/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD400