2024-03-27 363 瀏覽
真係好想去台灣呀!為了滿足一下自己的台灣癮,一於就去食返碗台式滷味止下渴先🤭🤣燈籠滷味都開左係銅鑼灣燈籠街一段時間,但係我真係第一次去食,一去到餐廳門口已經聞到非常香的台式滷水味道😋真係口水都流出來🤭🤣今晚同家姐一齊食飯,就選了2人餐,2人餐價錢抵食,有2款小食、1碗招牌燈籠滷水,有2杯飲品,仲有甜品添👍🏻我仲以為會唔夠飽仲叫多左1個小食🤣美食推介:💛招牌燈籠滷味:一大碗滷味有6款固定滷味+1款菜+1款自選粉麵,包括有:蜂巢牛肚、豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳,選了通心菜,因為會非常掛汁🤭而粉麵就選了冬粉,冬粉質地煙靭,配上濃濃的滷水汁又是非常掛汁,整碗滿滿食材,滷水甜甜香香的,非常滿足🫶🏻💛師大秘傳滷水雞翅膀:雞翅膀有4隻,滷水很入味,咬到雞翅的中間也很嫩滑🤭好好食呀!💛 Shake shake海苔鹽酥雞:食法非常新穎,隨炸雞附上一碟仔紫菜海苔粉及一個紙袋,將鹽酥雞及海苔粉倒進紙袋內拌勻即可🤭兩者配搭出色👍🏻😋😋💛香炸貢丸:貢丸非常彈牙,以炸的方式烹調勁香口👍🏻💛九份經典芋圓:雙色芋圓軟軟糯糯的質感,加上紅豆、珍珠、仙草等等,不太甜👍🏻💛茉香綠茶:濃濃的綠茶每喝一口都清新又
真係好想去台灣呀!

美食推介:

💛香炸貢丸:貢丸非常彈牙,以炸的方式烹調勁香口👍🏻

💛茉香綠茶:濃濃的綠茶每喝一口都清新又解膩。

💛蜂蜜荔枝紅茶:荔枝味香濃,再加配煙煙韌韌的珍珠,不太甜非常好飲👍🏻
2024-03-14