銅鑼灣· 一生懸「命」の鐵板燒本命📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓➰好歌推介「一生いっしょう そばにいるから ,一生いっしょう そばにいて一生いっしょう 離はな れないように, 一生懸命いっしょうけんめい に」.#虹 #菅田将暉➰啱啱日本旅行返嚟,就見到有報導表示10月起JR PASS全國版即將加價接近一倍,雖然地區版暫時未有消息跟隨,但恐怕不久將來亦會緊隨步伐,對於筆者依批視日本為鄉下嘅旅客可謂影響深重,但背後亦牽涉日本大多數消費物價以至租金亦甚少加價的經濟因素,環環相扣。.以大觀小,有公司加幅跨張,亦有無數餐廳小店以一生懸命精神拼博,務求將自家手藝發揚光大,滿足每位到訪嘅客人。所談甚遠,而筆者今日同朋友嚟到嘅依間餐廳,亦令人聯想到日本嘅職人精神。.餐廳位於銅鑼灣利園約5分鐘路程,甫進入餐廳,就見到兩邊鐵板燒區,侍應好快安排我地就坐。餐廳以木系裝潢為主調,配合柔和燈光令進食環境氣氛放鬆,而且每個座位亦水平線可以欣賞到師傅即席料理嘅手藝,餐廳晚市設有2種餐單,今日我地揀咗入門版高性價比嘅一款。.➰晚餐鐵板燒·本 💲588/1𖥕前菜 ⭐️4.1/5⭐️侍應好快將沙律奉上,新鮮沙律菜配上柚子酸汁啫喱
銅鑼灣· 一生懸「命」の鐵板燒

本命
📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

➰好歌推介
#虹 #菅田将暉

➰晚餐鐵板燒·本 💲588/1
𖥕前菜 ⭐️4.1/5⭐️
侍應好快將沙律奉上,新鮮沙律菜配上柚子酸汁啫喱,開胃之選。
然後再送上一碟蘿蔔牛舌煮,好有驚喜,蘿蔔甘甜入味,吸收湯汁精華,牛舌亦入口軟稔,恰到好處。前菜嘅高水準令人更期待之後菜式嘅水準發揮。
前菜
✥甘鯛立鱗燒 ⭐️4.3/5⭐️
師傅將今日嘅食材展現比我地,然後好快埋頭苦幹,進入狀態,首先第一道菜竟然係立鱗燒,實在好驚喜有咁高性價比嘅食材享用,師傅再即席烹調埋魚湯甘荀忌廉汁,將甘鯛立鱗燒放入,整個擺盤鮮艷奪目,立鱗燒入口香脆不在話下,魚肉亦非常滑嫩,配上甘荀汁更加帶出鮮味。
❀北海道帆立貝 ⭐️4.1/5⭐️
接住落嚟嘅一道係北海道帆立貝,師傅手法純熟將帆立貝煎至恰到好處,保持鮮嫩,再接住即刻將炮製醬汁,師傅介紹依款係羅勒菠菜香草忌廉牛油汁,顏色鮮豔之外亦散發陣陣香草牛油香氣,鮮嫩帆立貝配上滋味牛油香草汁理所當然嘅絕配,仲有淡淡嘅羅勒香增添層次。
𖥕大蝦 ⭐️4.1/5⭐️
師傅將原隻大蝦表演去殼,然後將蝦頭嘅蝦膏混和香草牛油汁,再撈勻蝦肉香煎,整體鮮甜惹味,相當有水準。
✥黑豚薄餅燒 ⭐️4.2/5⭐️
師傅拎出豚肉及和牛展示,首先處理黑豚肉,加上洋蔥爆炒之後香氣迫人,師傅再變出花樣,將炒黑豚肉放上薄餅皮捲成捲餅,令到整體味道層次更富豐,係少見嘅鐵板燒菜式。
黑豚薄餅燒
❀薩摩赤雞 ⭐️4.1/5⭐️
接住係厚切赤雞扒,師傅將佢煎至金黃,然後切粒,方便我地入口,再調配咗一碟蜜糖芥末汁比我地點醬享用,赤雞外脆肉嫩,加上伴醬更為可口。
薩摩赤雞
𖥕鹿兒島野崎和牛薄燒 ⭐️4.2/5⭐️
師傅首先將蔥花及蒜片排成長條狀煎香,再將和牛薄燒捲上,過程賞心悅目一氣呵成,和牛入口即溶,蔥花及蒜片包裹一齊進食增添咬口,令人欲罷不能。
✥炒飯 ⭐️4.1/5⭐️
係我地進食嘅同時,師傅繼續默默埋頭苦幹,將白飯加入各項配料,雞蛋,牛肉粒,整塊鐵板都係師傅嘅表演範圍,難得炒飯軟硬適中,因為鐵板燒好易令飯粒過濕或過硬嘅情況發生,今日依個炒飯好滿意。
炒飯
❀吸物 & 炒野菜 ⭐️4/5⭐️
接住差不多嚟到尾聲,紛紛奉上味噌魚湯及炒野菜,正常水準發揮,平衝一下剛才菜式嘅油膩感。
吸物
炒野菜
𖥕甘味 ⭐️4.2/5⭐️
最後甜品環節亦好有驚喜,師傳最後一次出場為我地炮製焦糖西多士,然後仲有得揀兩款口味嘅雪糕,係筆者好鐘意嘅開心果味,而朋友就揀咗白桃味,提議我地可以將兩者混合一齊食,冰與火之間嘅交融更加滿足,為今餐劃上完美句號。
➰飲品
菠蘿可爾必思💲28/1 ⭐️4.1/5⭐️
百香果梳打💲28/1⭐️4.1/5⭐️
筆者今日揸車,所以無緣把酒盡興,叫左兩杯無酒精飲品亦唔錯,份量非常大杯,百香果梳打清新解膩,朋友點嘅菠羅可爾必思表示仲有菠蘿粒,亦好豐富。
菠蘿可爾必思
➰總結
餐廳新張不久,價格定位係銅鑼灣嚟講算係非常親民,性價比極高,入門版菜式已經可以試到立鱗燒,而且每道菜式亦亳不馬虎認真對待,另外師傅亦好貼心問到客人有無任何食物敏感或食材方面需要更改,而筆者朋友唔鐘意食蔥,師傅亦將所有菜式都為佢處理一份走蔥版,貼心抵讚。筆者非常推薦依間高性價比優質鐵板燒比大家,相信絕對唔會令大家失望。
➿➿➿
#本命 #TeppanyakiHonmei
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#甘鯛立鱗燒 #北海道帆立貝