2024-01-17 1016 瀏覽
餐廳:船渦地點:銅鑼灣謝斐道菜式:以海鮮為主既一人蒸氣餐廳餐牌:餐牌有單點同套餐選擇。單點餐牌有海鮮,肉類,丸類,菜類,刺身,炸物,飲品。套餐有四款。落單用QR code。八府巡按套餐,$488加一,包以下食物:一、前菜前菜係蟹籽青瓜絲沙律,味道清淡。二、炸物炸物有芝麻雞翼同雞軟骨餃子各一。芝麻雞翼鹹香十足,外皮香脆,入面肉嫰多汁。雞軟骨餃子大大隻,炸皮香脆,入面仲有粒粒雞軟骨咬口,口感出色。墊有生菜絲解膩。三、八府巡按海鮮船白蜆8隻,肉都唔細,好嫩口而帶天然鹹香又多汁。串蝦3隻,蝦肉好鮮甜。連皮鮮魚片兩片,好有魚味又多汁。連殼鮑魚一隻,肉厚而肉質彈牙,好鮮甜。龍蝦半隻,仲郁緊架,蝦頭有膏,肉質唔錯。元貝一大隻,好厚肉,汁鮮甜而肉質算嫩口。北寄貝兩隻,肉質勁爽口又清甜,蒸完隻殼上面好多汁,我地自己加蒜蓉一齊蒸,味道超正!蟶子皇一隻:都可以選蟹,我揀蟶子。蟶子皇果然大隻,肉質有咬口,味道鮮甜。四、肉類三選二安格斯牛肉同豚肉片各三塊,捲得靚靚,牛肉都算嫩,豚肉較乾身,豬味都濃。我無選雞腿肉。五、三寶丸包括招牌墨魚丸,薑汁皮蛋貢丸同牛骨濃汁牛丸。招牌墨魚丸大大粒,真係有粒粒墨魚粒,好鮮味。薑
餐廳:船渦
地點:銅鑼灣謝斐道
菜式:以海鮮為主既一人蒸氣餐廳
QR code。

八府巡按套餐,$488加一,包以下食物:
一、前菜
前菜

前菜係蟹籽青瓜絲沙律,味道清淡。
二、炸物
芝麻雞翼,餃子

三、八府巡按海鮮船
八府巡按海鮮船

白蜆8隻,肉都唔細,好嫩口而帶天然鹹香又多汁。
串蝦3隻,蝦肉好鮮甜。
連皮鮮魚片兩片,好有魚味又多汁。
連殼鮑魚一隻,肉厚而肉質彈牙,好鮮甜。
龍蝦

龍蝦半隻,仲郁緊架,蝦頭有膏,肉質唔錯。
元貝一大隻,好厚肉,汁鮮甜而肉質算嫩口。

四、肉類三選二
安格斯牛肉,豚肉片,三寶丸

五、三寶丸
包括招牌墨魚丸,薑汁皮蛋貢丸同牛骨濃汁牛丸。招牌墨魚丸大大粒,真係有粒粒墨魚粒,好鮮味。薑汁皮蛋貢丸多汁而有少少豬蘇味,牛骨濃汁牛丸就好濃牛味,真係爆汁。三粒丸口感都唔錯。
六、蔬菜拼盤
蔬菜拼盤

有生菜,娃娃菜,金菇,南瓜,粟米,冬菇,翠玉瓜。
七、套餐可配粥底或麵底。
烏冬

我地加左$8要烏冬。食完就請服務員幫手加原味魚湯,個湯滾起就可以放烏冬啦。烏冬滑溜得黎又煙韌,好味。個魚湯本身味道都有鹹鮮味。
烏冬

八、甜品係維記雪米糍,可選雲呢拿,芒果或者芋頭味。
維記雪米糍

特登叫多隻元貝(每隻)$48 另加一
元貝

元貝同套餐海鮮質素一樣好呀!
元貝

調味料同熱水自助,調味料有芫荽,蔥花,炸蒜,辣椒,胡麻醬,豉油等。
調味料

呢度海鮮質素絕對新鮮,而新鮮清蒸食原汁原味絕對係食新鮮海鮮既最佳食法。自己製作亦唔難,枱面有提示蒸煮時間。上菜都好有效率。
2024-01-17
芝麻雞翼,餃子