小火山 (已結業)

The Volcano
📌 小火山 - 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室🗓(16/8) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:今日收工後覺得特別肚餓,去到銅鑼灣就即刻搵野食,去到鵝頸橋見到呢間新開嘅泰式餐廳,仲話有全港首創Mookata泰豬鍋,即刻好奇去試試係咩嚟。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢間泰國餐廳除左有一般泰式船麵/小食/甜品/飲品之外,最特別都應該係佢地個泰豬鍋,包含左泰式火鍋同韓式燒肉於一身,只要點個鍋再加一份燒肉拼盤,餐廳就會附送自家熬製火鍋湯底兩款比你打埋邊爐,而家等我同大家講下🇹🇭🐷味道先。🦐炸蝦片配冬蔭蛋黃醬 $2️⃣8️⃣ - 呢個價錢有咁大碟都幾抵食,而家最重點係佢地個冬蔭蛋黃醬,真係配咩都好食。🇹🇭🍲泰國烤鍋 $2️⃣9️⃣8️⃣ - 呢個係餐廳主打野必定要試啦,再加$2️⃣0️⃣配左小火山經典泰豬鍋拼盤,湯底就揀左冬陰功湯同牛骨船湯,可自行選擇用中間個鐵板做韓燒又或放湯做火鍋,以下同大家detail講下先。🥘湯底 - 冬陰功就係泰國嘅國湯,呢度個冬陰功湯底除左打邊爐外,就咁飲都好出色,淥食物出嚟效果都唔錯,酸酸辣辣幾開胃;另一個牛骨湯就好香濃,似係熬製左好長時間個隻濃郁口感,用嚟淥牛類一流
📌 小火山 - 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
🗓(16/8) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

炸蝦片配冬蔭蛋黃醬

🥘湯底 - 冬陰功就係泰國嘅國湯,呢度個冬陰功湯底除左打邊爐外,就咁飲都好出色,淥食物出嚟效果都唔錯,酸酸辣辣幾開胃;另一個牛骨湯就好香濃,似係熬製左好長時間個隻濃郁口感,用嚟淥牛類一流,亦都係就咁飲都好正。

🐷 小火山經典泰豬鍋拼盤 - 呢個拼盤有特選北海道千歲豚肉眼/伊比利亞黑毛豬梅花肉/波蘭A級無骨豬腩/手切泰式豬頸肉,每款肉質各有不同,口感亦各有好處,仲要每款都唔肥膩,整體每款都唔錯。
小火山經典泰豬鍋拼盤

🐮👅薄切牛舌片 $6️⃣8️⃣ - 呢個價錢有100g都算ok,配埋牛骨船湯底真係好濃郁,不過就偏薄左少少,如果可以厚返少少就好喇。

🐮🦴牛骨濃汁牛肉丸 $4️⃣2️⃣ - 牛丸一份可以叫4/6粒,我就叫左4粒試試,味道就認真ok,可以媲美振興木牛丸,而且配埋個牛骨湯就更加相得益彰。
薄切牛舌片/牛骨濃汁牛肉丸

🐟🦐🦪小火山三味刺身一口杯盛合$1️⃣3️⃣8️⃣ - 呢個刺身杯我好推薦,總共有3款刺身各2杯,分別係三文魚/泰式生蝦/生蠔,每款都鮮甜再配以泰式醬汁,酸酸辣辣,極之惹味,我本身想幫大家做排位,但3款都好食,不相伯仲。
小火山三味刺身一口杯盛合

🥭🍚蝶豆花芒果糯米飯 $6️⃣8️⃣ - 呢個價錢有5件,包括紫色嘅蝶豆花糯米飯同正常糯米飯,每件都係獨立分開,上面再配以芒果肉,望落成件壽司🍣咁,方便得嚟又好食。
蝶豆花芒果糯米飯

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品方面都好多唔同特式選擇,真係好難揀,結果我地就揀左兩款沙冰,「釘Moo扮沙冰」同「十八碌扮沙冰」,其實就即係🍉西瓜沙冰同🍍菠蘿沙冰,上枱真係十分吸睛,消暑之選。
釘Moo扮沙冰/十八碌扮沙冰

🍽環境:餐廳環境幾大,坐位亦幾闊落舒服,裝修方面亦好有心思,天花及四周圍都放滿不少綠色植物,感覺好大自然,環境亦燈火通明,食食下仲有live band唱歌,氣氛都唔錯。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務態度一流,介紹餐牌時好詳細,落單就係用QR Code落單,介面都清晰易明,上菜時亦好有禮貌,整物比人感覺好舒服。

💰💸價錢:係近時代廣場呢d地點,食一餐咁出色嘅泰菜,仲要咁豐富,我剛剛好7:30前埋單仲有85折,埋單只係$8️⃣0️⃣0️⃣左右,價錢絕對算抵玩。

🐲💬總結:我覺得呢間泰式餐廳比人感覺幾舒服,食物種類又新穎,選擇又多,質素亦ok,整體我都好滿意。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-08-16