2020-12-11 117 瀏覽
呢一間黃店晚市都食過一次,估唔到下午茶份量一樣但係價錢平一截!好抵食呀!今次因為下午茶比較平,所以都食咗唔同嘅小食同主食叫嘅係下午茶餐,配嘅係有麵豉湯、沙律、餐飲。我真係要大讚佢沙律!!!因為開頭佢細細碟,見到係綠色,我以為只係糖醋青瓜,之後見到有一夠大概$5銀咁大嘅,我以為係青瓜未拍開,點知原來係鰻魚啊!!!佢有幾舊甜醋鰻魚,同招牌鰻魚飯嘅味道都幾唔同,口感較為軟身,我覺得真係超級出色,因為通常沙律你都唔會有啲咩期望🤣🤣🤣 點知真係超曬班,有一魚兩吃的感覺!今次主食都係叫咗金魂鰻魚飯,招牌鰻魚飯燒汁好好味,有滿滿鰻魚,肉質偏有彈性,唔係入口即溶嗰一種,鰻魚好好食,煮到邊邊有少少焦香,膠質有溶化感!鰻魚真係超級多,差唔多係手板咁大嘅鰻魚,仲有蛋絲鋪墊!油香米方面用日本產米好放心,口感好好(我鐘意偏硬的飯),整體就比較鹹少少,所以可能大家如果怕重口味就要撥開鰻魚汁嘅份量啦~ 朋友叫嗰個係芝士汁豚肉釜,豬肉份量超級多,豬肉出邊燒得夠香,雖然整體偏硬少少,但係豬肉味足,肉汁唔算好多,但唔鞋身,同芝士汁好夾,重口味香濃之選!雞翼方面係梅平手羽先,雞翼食得出有芝麻嘅香味,皮相對較厚身但係唔會油,

雞翼方面係梅平手羽先,雞翼食得出有芝麻嘅香味,皮相對較厚身但係唔會油,出邊香脆,入邊係仲有肉汁!火候啱啱好,雖然熱氣少少但都係10分推薦,雞全翼有埋雞翼尖食好正!

另外芝士年糕就略貴,但係我覺得好好食😋因為佢係流心芝士!出面少少香脆,食落口感好有層次,小食來講幾唔錯,不過我自己首選就係雞翼啦!

另外叫咗個髒髒炸香蕉,開頭以為係炸香蕉,但其實佢係香蕉糕嘅糯米卷,入面軟糯香滑,值得一讚嘅係出邊包住嘅可可粉糖霜,係令到成件事超香濃,又中和左入面的甜味!有種好似細個成日食嗰隻香蕉朱古力嘅味道,好特別!

下午茶餐飲叫咗蘋果蜜,味道唔會太甜,啱啱好,平時成日飲柚子蜜,今次第一次飲蘋果蜜都幾新奇~

呢間價錢合理,食物質素唔錯,推薦🦀
沙律
蘋果蜜